ΗΠΑ. Δικαστής στην πολιτεία του Μισούρι των ΗΠΑ απάλλαξε έναν άνδρα, που παρέμεινε επί 28 ολόκληρα χρόνια στη φυλακή, για έναν φόνο που δεν είχε διαπράξει.

Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας ο 50χρονος Λαμάρ Τζόνσον - άλλο ένα θύμα δικαστικής πλάνης στις ΗΠΑ - έκλεισε τα μάτια του, κούνησε το κεφάλι του και είπε: «Είναι απίστευτο!»

Το 1995 ο Τζόνσον είχε καταδικαστεί σε ισόβια για τον φόνο ενός άνδρα, που φερόταν να είχε διαπράξει μαζί με συνεργό του τον Οκτώβριο του 1994 στη βεράντα του σπιτιού του θύματος. Η εισαγγελία είχε υποστηρίξει τότε ότι ο φόνος έγινε πάνω σε καυγά για τη μοιρασιά χρημάτων από διακίνηση ναρκωτικών.

Ο Λαμάρ Τζόνσον ήταν 21 ετών όταν συνελήφθη για φόνο που δεν διέπραξε
Εξ’ αρχής ο Τζόνσον επέμενε ότι ήταν αθώος, τονίζοντας ότι την ώρα του φόνου βρισκόταν με τη φίλη του σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων από τον τόπο του εγκλήματος. Αλλά η εισαγγελία και το δικαστήριο δεν τον πίστεψαν.

Ένας δεύτερος ύποπτος ομολόγησε ότι μετείχε στον φόνο και του επιβλήθηκε ποινή επταετούς κάθειρξης. Ο Τζόνσον, που δεν έπαυε να κηρύττει την αθωότητά του, έλαβε μετά από μερικούς μήνες στη φυλακή ένα γράμμα από τον πραγματικό δράστη, που απάλλαττε τον ίδιο και αποκάλυπτε που βρίσκονταν κρυμμένα τα όπλα και οι μάσκες του σκι που χρησιμοποιήθηκαν κατά τον φόνο.

Μολονότι το θύμα της δικαστικής πλάνης παρέδωσε το γράμμα στον αρμόδιο δικαστή, δεν έγινε τίποτε. Αργότερα αποδείχθηκε μάλιστα ότι ένας φερόμενος μάρτυς του εγκλήματος είχε δεχθεί πιέσεις από την αστυνομία να ρίξει την ευθύνη στον Τζόνσον. Όπως είπαν μάλιστα οι συνήγοροι του τελευταίου, ο «μάρτυρας» αυτός έλαβε αμοιβή 4.000 δολαρίων. Μάρτυρας κατηγορίας εις βάρος του ήταν και ένας ρατσιστής συγκρατούμενός του, που υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ο Τζόνσον του ομολόγησε τον φόνο.

Ο Λαμάρ Τζόνσον αγκάλιασε μετά την ανακοίνωση της αθώωσής του την εισαγγελέα του Σεν Λούις, Κιμ Γκάρτνερ, που έδωσε μάχη για την αποφυλάκισή του / Φωτογραφία: AP Photo

Πέρασαν χρόνια έκτοτε, αλλά ο Λαμάρ τζόνσον δεν έχασε την ελπίδα του. Οι συνήγοροί του και μια ομάδα ακτιβιστών συγκέντρωσαν νέα αποδεικτικά στοιχεία και τον περασμένο Αύγουστο, η εισαγγελέας του Σεν Λούις, Κιμ Γκάρντνερ, κατέθεσε αίτημα για την αποφυλάκιση του Τζόνσον. Η λύτρωση για τον 50χρονο πατέρα ήλθε την Τρίτη.

«Αν και η σημερινή μέρα είναι χαρμόσυνη, δεν μπορεί να αποκαταστήσει όλα όσα του έκλεψε η Πολιτεία. Τίποτε δεν θα του επιστρέψει τις σχεδόν τρεις χαμένες δεκαετίες, που ήταν μακριά από τις κόρες του και την οικογένειά του», είπαν οι συνήγοροί του. Όπως ανέφεραν, μέχρι στιγμής το δικαστήριο δεν έχει επιδικάσει κάποια αποζημίωση στον πελάτη τους, αλλά μια οργάνωση ακτιβιστών έχει ξεκινήσει έρανο για το θύμα της δικαστικής πλάνης.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις