KOΣΜΟΣ. H υγεία του ήταν σε μεγάλο κίνδυνο. Πριν λίγο καιρό προστέθηκε και άλλο πρόβλημα που είχε αρχίσει να του προκαλεί αφόρητους πόνους. Το Σάββατο, δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί και ψιθύρισε στη σύζυγό του: «Ο Θεός να πάρει την ψυχούλα μου, γιατί κουράστηκα…». Μερικές ώρες αργότερα, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ο Στέλιος Μάθιους «έφυγε» για πάντα σε ηλικία 92 χρονών.

«Ηταν καθισμένος στην πολυθρόνα του και το πρόσωπό του ήταν εντυπωσιακά γαλήνιο», είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» με λυγμό στη φωνή, η αγαπημένη του σύζυγος, Νίκη, για την οποία μιλούσε μέχρι το τέλος με λόγια μεγάλης αγάπης και εκτίμησης.

Ηταν τέσσερις η ώρα, περίπου, τα ξημερώματα όταν η σύζυγός του, αντιλήφθηκε ότι ο Στέλιος Μάθιους αυτή τη φορά δεν θα ξυπνούσε.

«Νωρίτερα, σαν να είχε προαισθανθεί το τέλος του, μου είχε πει: ‘Ελα εδώ, κάθισε κοντά μου. Σ’ αγαπώ και αγαπώ όλους σας. Να έχετε πάντα αγάπη μεταξύ σας…’».

H αγάπη για τον συνάνθρωπο, ήταν το κίνητρο του Στέλιου Μάθιους να ιδρύσει το Ταμείο Καρκινοπαθών Ελληνοπαίδων, γνωστό ως Greek Children’s Fund με φιλανθρωπικό έργο στη Νέα Ιερσέη, τη Νέα Υόρκη και αργότερα στη Φλόριδα. Από αυτό βοηθήθηκαν χιλιάδες άρρωστα παιδιά και οι γονείς τους. Γι’ αυτό, πολλοί τον αποκαλούσαν «Καλό Σαμαρείτη».

«Είχε τον Θεό μέσα του», είπε η σύζυγός του. «Ηταν άνθρωπος πιστός, διάβαζε και έγραφε ακόμα, χριστιανικά».

Του άρεσε να μιλά για τον Θεό και να είχε επικοινωνία με ανθρώπους της εκκλησίας.

Το πρωί του Σαββάτου τον επισκέφτηκε στο σπίτι του ένας ιερέας και έκαναν προσευχή. Όταν έφυγε, ο Στέλιος Μάθιους έδειχνε μεγάλη ικανοποίηση. Ισως να είχε προαισθανθεί ότι το τέλος ήταν κοντά.

Ενας φίλος του, θρησκευόμενο άτομο που ζει στη Φλόριδα, ο Ντάνιελ Μαρούλης, του τηλεφωνούσε τακτικά για να μαθαίνει για την κατάσταση της υγείας του και να του δίνει κουράγιο. Τόση πολύ βοήθεια βρήκε μαζί του ο Στέλιος Μάθιους, ώστε τον αποκαλούσε «ο άγγελός μου».

Γεννήθηκε στη Βαρβίτσα της Σπάρτης το 1930. Οι γονείς του είχαν οκτώ παιδιά, έξι αγόρια και δύο κορίτσια, από τα οποία ο ίδιος ήταν το πέμπτο παιδί. Σε ηλικία έξι χρονών πέθανε ο πατέρας τους, ενώ η μητέρα τους ετοιμαζόταν να γεννήσει το μικρότερο παιδί της, γι’ αυτό και τη βοήθησε όλα εκείνα τα χρόνια η γιαγιά του.

Ο Στέλιος Μάθιους (τρίτος από δεξιά), με παράγοντες της Ομογένειας στη Φλόριδα, όπου διέμενε αρκετούς μήνες κάθε χρόνο. Φωτογραφία: ekirikas.com

Τη θέση του πατέρα τους, όταν πέθανε, πήρε ο μεγαλύτερος αδελφός τους, ο Στράτης. Σταμάτησε από τη δεύτερη τάξη του Γυμνασίου για να εργαστεί και να βοηθήσει, σαν πατέρας. Πέθανε πριν από μερικά χρόνια εδώ στην Αμερική. Την ίδια μεγάλη βοήθεια είχαν και από τον δεύτερο αδελφό τους, τον Πέτρο, που κι αυτός άφησε το σχολείο, πήγε στο χωριό και δούλεψε για να βοηθήσει τη μάνα τους για να μεγαλώσουν οι μικρότεροι.

Το 1951 έγινε ένας νόμος ο οποίος επέτρεπε σε χιλιάδες Ελληνες να έλθουν με προσκλήσεις στην Αμερική. Τότε ο θείος τους, Γεώργιος, που ζούσε στο Σπρίνγκφιλντ της Πενσιλβάνιας, τους έκανε προσκλήσεις και έφερε στις ΗΠΑ τρεις από τους ανιψιούς του, τον Στέλιο, τον Στράτη και τον Σπύρο. Το 1955 ήλθαν στην Αμερική και τα δύο άλλα αδέλφια του, ο Πέτρος και ο Σταύρος.

Στα χρόνια που πέρασαν οι αδελφοί Ματθαίου άνοιξαν πολλά εστιατόρια.

Ο Στέλιος Μάθιους παντρεύτηκε το 1965 στη Σπάρτη με τη Νίκη Παπαδημητρίου. Εκαναν τρία παιδιά, τον Σαράντο, την Κατερίνα και την Αθανασία, από τα οποία απέκτησαν εννέα εγγόνια.

Ο Σαράντος είναι δικηγόρος, η Κατερίνα έκανε πανεπιστημιακές σπουδές αλλά ασχολείται με τις επιχειρήσεις της οικογένειας και η Αθανασία σπούδασε Οικονομικά.

Στις 18 Φεβρουαρίου 1983 ο Στέλιος Μάθιους ίδρυσε το Greek Children’s Fund το οποίο συνεργάζεται με διάφορα νοσοκομεία, με σκοπό να φροντίσει τα άρρωστα παιδιά αλλά και τους γονείς τους σε διάφορες ανάγκες κατά το διάστημα της νοσηλείας.

Σε παλαιότερη δήλωσή του στον «Εθνικό Κήρυκα», ο Στέλιος Μάθιους μιλώντας για τον οργανισμό αυτό είχε κάνει αναφορά και στη σύζυγό του, Νίκη, και είχε τονίσει: «Δεν είναι μόνο η μητέρα των παιδιών μου. Είναι αυτή, που βρίσκεται πίσω από το ίδρυμα που έχουμε δημιουργήσει. Με έχει βοηθήσει όλα αυτά τα χρόνια στο έργο μου. Θέλω να την ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου για τη μεγάλη βοήθεια που μου έδωσε. Πάντα μου θυμίζει τι έχω να κάνω, χωρίς να θέλει να φαίνεται μπροστά. Και δεν με βοηθά μόνο, αλλά με παροτρύνει συνεχώς. Πολλές φορές μου είπε να μην κάνουμε στις γιορτές δώρα στα παιδιά μας, προκειμένου να βοηθήσουμε κάποιον συνάνθρωπό μας με μεγάλες ανάγκες. Την ευχαριστώ και θα την ευχαριστώ σε όλη μου τη ζωή».

H Νεκρώσιμη Ακολουθία θα ψαλεί στον ιερό ναό του Αγ. Ιωάννη Θεολόγου στο Τέναφλαϊ της Ν. Ιερσέης στις 10 π.μ. της Πέμπτης και θα ακολουθήσει η ταφή. Την προηγούμενη ημέρα, η σορός θα τεθεί σε προσκύνημα από τις 4-8 μ.μ. στο Pizzi Funeral Home (120 Paris Ave., Northvale, NJ 07647).

Πηγή: ekirikas.com

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις