ΦΛΟΡΙΔΑ. Υποτροφίες σε μαθητές κοινοτικών σχολείων της περιοχής, θα δώσει και φέτος ο Σύλλογος Λακώνων Δυτικής Φλόριδας. Λεπτομέρειες για την οργάνωση της σχετικής τελετής, θα συζητηθούν σε γενική συνέλευση που θα πραγματοποιήσει η οργάνωση την 1η Μαϊου.

Κατά την ίδια συνέλευση, θα ληφθούν και αποφάσεις για τον τρόπο βοήθειας προς το νοσοκομείο και το γηροκομείο Σπάρτης.

H γενική συνέλευση που θα ακολουθήσει στις 5 Ιουνίου, θα είναι και η τελευταία πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Την ίδια μέρα θα επιδοθούν και οι υποτροφίες στους μαθητές των κοινοτικών σχολείων.

Κατά τη γενική συνέλευση που έγινε αυτή την εβδομάδα, εκφράστηκε η ικανοποίηση των μελών για την παρουσίαση και προβολή του Συλλόγου στη φετινή ελληνική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου στο «Ελληνικό χωριό», Τάρπον Σπρινγκς. Εκφράστηκε, επίσης, ενδιαφέρον για την ανακαίνιση της αίθουσας εκδηλώσεων του Συλλόγου, αλλά και την εξωτερική όψη του κτιρίου.

lakonikos-syllogos-floridas-2.jpg
Από συνεδρίαση του Δ. Συμβουλίου του Συλλόγου Λακώνων. Από αριστερά, οι: Σοφία Κεραμάρη, βοηθός γραμματέα, Ελπίδα Λακιώτη, β' αντιπρόεδρος, Δημήτριος Τσαγγάρης, ταμίας, Δήμητρα Λαμπριανάκου, γραμματέας, Κατερίνα Ιατροπούλου, πρόεδρος, Πίτερ Διαμαντάκος, α' αντιπρόεδρος, Ειρήνη Βλήτα, Βασιλική Μπούθ και Χάρης Ιατρόπουλος, μέλη.

Εν τω μεταξύ, ο Σύλλογος Λακώνων πρώτος από τις ομογενειακές οργανώσεις της περιοχής διέκοψε, λόγω του επερχόμενου καλοκαιριού, τις εβδομαδιαίες συνεστιάσεις που είχε κάθε Παρασκευή βράδυ, με κύριο φαγητό τον μπακαλιάρο και διασκέδαση με ζωντανή μουσική.

«Είμαστε ευχαριστημένοι από το ενδιαφέρον της Ομογένειας της περιοχής μας», είπε στον «Εθνικό Κήρυκα», η πρόεδρος του Συλλόγου, Κατερίνα Ιατροπούλου. «Φέτος πήγαμε πολύ καλά. Κατά μέσο όρο, κάθε Παρασκευή, είχαμε 140-150 άτομα, που ευχαριστήθηκαν με τα φαγητά που προσφέραμε και τη μουσική για διασκέδαση».

Η κ. Ιατροπούλου ενημέρωσε ότι η οργάνωση ετοιμάζει αποκριάτικο γλέντι το Σάββατο, 29 Απριλίου, στην αίθουσά του. Θα προσφερθούν φαγητά με κύριο πιάτο ψητό αρνί, ενώ θα υπάρχει ζωντανή μουσική για διασκέδαση.

Eκτός από τους μαθητές κοινοτικών σχολείων, ο Σύλλογος Λακώνων βραβεύει και Ελληνες δασκάλους.

Σε προηγούμενη τελετή βράβευσης, ο πρώην πρόεδρος, Τέρης Τσαφατίνος, που έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο θεσμό των βραβείων, είχε τονίσει, μεταξύ άλλων, ότι ο Σύλλογος έχει υποχρέωση έναντι των ελληνικών σχολείων, που μαζί με τα σωματεία, «έχουν την ίδια πορεία». «Τα σχολεία είναι για να διδάσκουν την ελληνική γλώσσα και τα Ελληνικά Γράμματα, ενώ τα σωματεία είναι να βοηθάνε την ελληνική γλώσσα και τα Ελληνικά Γράμματα», τόνισε.

Σε άλλη παρόμοια εκδήλωση, ο κ. Τσαφατίνος είπε ότι κάθε χρόνο η οργάνωση δείχνει το σεβασμό και την αγάπη της προς τους εκπαιδευτικούς των ελληνικών σχολείων. «Ο Λακωνικός σύλλογος πάντα ενδιαφέρεται για την ελληνική γλώσσα γιατί αυτό αποτελεί από τις κορυφαίες υποχρεώσεις όλων μας», πρόσθεσε.

lakonikos-syllogos-floridas-1.jpg
Το άρμα του Λακωνικού Συλλόγου κατά τη φετινή ελληνική παρέλαση για την 25η Μαρτίου 1821 στο Τάρπον Σπρινγκς. Φωτογραφία: ekirikas.com

«Ηλθε η στιγμή που ο Ελληνισμός χρειάζεται αναγέννηση, χρειάζεται αλληλεγγύη για τους δασκάλους, χρειάζεται αυτοσεβασμός, για να σωθεί η ελληνική γλώσσα», υπογράμμισε. «Δυστυχώς, όσο περνά ο καιρός, όλο και λιγότεροι μιλάνε Ελληνικά και, όπως βλέπουμε και στην Ελλάδα, τα πράγματα δεν είναι καλά. Ηλθε η στιγμή να αναλάβουμε κι εμείς τις ευθύνες μας».

Ο κ. Τσαφατίνος κάλεσε όλους να υποστηρίξουν τα ελληνικά σχολεία, την ελληνική γλώσσα και, γενικότερα, τον ελληνικό πολιτισμό.

Απευθυνόμενος ο κ. Τσαφατίνος προς τους εκπαιδευτικούς, είπε ότι «αναγνωρίζουμε τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνετε, είναι κάτι το αξιοσέβαστο για το οποίο ο Ελληνισμός θα σας ευγνωμονεί, αφού αγωνίζεστε να επιβιώσει η γλώσσα μας εδώ στην Αμερική».

Υποστήριξε, επίσης, ότι οι δάσκαλοι των ελληνικών σχολείων δεν αμείβονται, όπως θα έπρεπε. «Σας ευχαριστούμε και σας δοξάζουμε», κατέληξε.

Ο Σύλλογος Λακώνων γιορτάζει κάθε χρόνο τον πολιούχο και προστάτη της Σπάρτης, Οσιο Νίκωνα τον «Μετανοείτε», ενώ είναι γνωστή η παράδοσή του να βραβεύει εκπαιδευτικούς της περιοχής. Πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτό, είχε πάντα ο πρώην πρόεδρος Τέρης Τσαφατίνος, ο οποίος είχε τιμηθεί από την οργάνωση σε αναγνώριση του πολύχρονου έργου του.

O Σύλλογος Λακώνων, που είναι μέλος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, θα συμμετάσχει στο ετήσιο συνέδριο της οργάνωσης, που θα πραγματοποιηθεί από 1-4 Ιουνίου στο Σικάγο.

Πηγή: ekirikas.com

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις