ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Οι ταραχές του 1992 στο Λος Άντζελες ήταν μια σειρά ταραχών και αστικών διαταραχών που σημειώθηκαν στην κομητεία του Λος Άντζελες τον Απρίλιο και το Μάιο του 1992. Οι αναταραχές ξεκίνησαν στο Νότιο Κεντρικό Λος Άντζελες στις 29 Απριλίου, μετά από δίκη που αθώωσε τέσσερις αξιωματικούς της αστυνομικής υπηρεσίας του Λος Άντζελες για τη χρήση υπερβολικής βίας στη σύλληψη και τον ξυλοδαρμό του Ρόντνεϊ Κινγκ στις 3 Μαρτίου 1991. Ο ξυλοδαρμός είχε βιντεοσκοπηθεί και παιζόταν ευρέως σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Οι ταραχές εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη μητροπολιτική περιοχή του Λος Άντζελες, καθώς χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν σε διάστημα έξι ημερών μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας. Πολλές λεηλασίες, επιθέσεις, εμπρησμοί και δολοφονίες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών, ενώ οι εκτιμήσεις για τις υλικές ζημιές υπερβαίνουν τα 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Κατά συνέπεια, η τάξη και ειρήνη αποκαταστάθηκαν σε όλη την κομητεία του Λος Άντζελες, αλλά σκοτώθηκαν 63 άτομα, 2.383 άτομα τραυματίστηκαν και υπήρξαν περισσότερες από 12.000 συλλήψεις. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας του Λος Άντζελες Ντέιριλ Γκέιτς, ο οποίος είχε ήδη ανακοινώσει την παραίτησή του τη στιγμή των ταραχών, θεωρείται σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για τις ταραχές.

Το χρονικό της εξέγερσης

Όλα ξεκίνησαν στις 13 Μαρτίου του 1991 όταν τέσσερις αστυνομικοί της περιφέρειας του Λος Άντζελες σταματούν τον αυτοκινητιστή Ρόντνεϊ Κινγκ για υπερβολική ταχύτητα, έπειτα από καταδίωξη.

Τον απομακρύνουν βίαια από το αυτοκίνητό του, τον ακινητοποιούν και τον χτυπούν αλύπητα με ρόπαλα. Ένα περιστατικό που δεν θα γνώριζε κανείς αν δεν είχε τύχει βιντεοσκοπηθεί από τον αργεντίνικης καταγωγής Τζορτζ Χόλιντεϊ. Οι εικόνες των αστυνομικών να χτυπούν τον πεσμένο στο έδαφος Κινγκ επί αρκετή ώρα κάνουν τον γύρο του κόσμου και η σύλληψη τους ήταν αναπόφευκτη.

Κατηγορούμενοι για υπερβολική χρήση βίας εναντίον του Κινγκ οι τέσσερις αστυνομικοί κατηγορούν τον Κινγκ για αντίσταση και χρήση ναρκωτικών, κάτι που δεν αποδείχθηκε ποτέ. Ο Κινγκ παραδέχεται αργότερα ότι επιχείρησε να διαφύγει φοβούμενος τη σύλληψή του, καθώς κυκλοφορούσε με αναστολή, έχοντας καταδικαστεί σε κάθειρξη για ληστεία και επίθεση.

Από τις 29 Απριλίου του 1992 η Πόλη των Αγγέλων ζει τον δικό της, όχι και τόσο απρόσμενο, εμφύλιο πόλεμο. Μετά την αθώωση των τεσσάρων ξεσπούν βίαιες εξεγέρσεις στο Λος Άντζελες. Για έξι 24ωρα η πόλη παραδίδεται στις φλόγες και τις λεηλασίες και τα όργανα της τάξης μοιάζουν ανίσχυρα απέναντι στην οργή του κόσμου και δη, της αφροαμερικανικής κοινότητας.

Η πυρπόληση προβάλλεται σε ζωντανή μετάδοση από τους τηλεοπτικούς δέκτες που διεκδικούν την τηλεθέαση με αφορμή το ξέσπασμα μιας οργής πρωτόγνωρης για τα 90s, βαθιά ριζωμένης όμως στην διχασμένη ταυτότητα ενός έθνους με τους Λευκούς και τους Άλλους.

53 νεκροί και ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν ο απολογισμός της πρωτόγνωρης βίας στην Πόλη των Αγγέλων όπου οι εθνότητες δεν κατάφεραν ποτέ να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Πίσω από τα φώτα η φτώχεια και η εξαθλίωση στα γκέτο της μητρόπολης, η ανεργία και οι ένοπλες συμμορίες είχαν δημιουργήσει τις συνθήκες για να κορυφωθεί το μίσος.

Λίγες ημέρες μετά τη βία ενάντια στον Κινγκ, η 15χρονη αφροαμερικανή Λατάσα Χάρλινς δολοφονείται από την Νοτιοκορεάτισσα ιδιοκτήτρια κάβας Σόον Για Ντου, εξαιτίας μιας παρεξήγησης. Ωστόσο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε ένα ποτήρι ήδη πολύ σπασμένο για να αντέξει οτιδήποτε.

Η Ντου απαλλάσσεται από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και η δικαστής Τζόις Κάρλιν αγνοεί επιδεικτικά την εισήγηση των ενόρκων για επιβολή 16ετούς κάθειρξης. Το Λος Άντζελες ήταν έρμαιο στη βία.

Σαν επιδημία, οι εξεγέρσεις εξαπλώνονται σε άλλες μεγάλες και σύνθετες στη γόμωση τους, πόλεις των ΗΠΑ, και το χάος γίνεται κανόνας στην χώρα.

Η τάξη επιβάλλεται με την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας και τις ομάδες της Εθνοφρουράς και του Ομοσπονδιακού Στρατού να αναλαμβάνει δράση.

Καθώς η πόλη της Καλιφόρνια μαζεύει τα συντρίμμια της, ξεκινάει δημόσια συζήτηση για τον ρόλο που διαδραμάτισαν τα ΜΜΕ στην υπόθεση τόσο του Κινγκ όσο και των εξεγέρσεων.

Ο Ρόντνεϊ Κινγκ αποζημιώνεται με το ποσό των 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων για την πρόκληση σωματικής βλάβης. Έκτοτε, τα ονόματα των Φρέντι Γκρέι, Μάικλ Μπράουν, Έρικ Γκάρνερ και τώρα των Άλτον Στέρλινγκ, Φιλάντο Καστίλ, Ντάνιελ Προυντ και Τζορτζ Φλόιντ (όλοι αφροαμερικανοί, όλοι θύματα αστυνομικής βίας) υπενθυμίζουν ότι η Αμερική είναι ένα έθνος που δεν κατάφερε ποτέ να ξυπνήσει από τον εφιάλτη της.

«LA LA, F@@k the USA!»: Η εξέγερση του Λος Άντζελες

29 Απριλίου 1992. Ο δήμαρχος του Λος Άντζελες κηρύσσει την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας του κύματος βίας που ξέσπασε μετά την αθώωση τεσσάρων αστυνομικών, οι οποίοι κατηγορούνταν με αδιάσειστα στοιχεία ότι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον μαύρο Ρόντνεϊ Κιγκ. Οι ταραχές, που θα τερματιστούν δύο μέρες αργότερα με την επέμβαση του στρατού και την απόφαση να επαναληφθεί η δίκη, αφήνουν στο Λος Άντζελες 31 νεκρούς, ενώ σε δέκα άλλες πόλεις των ΗΠΑ που επεκτάθηκαν οι ταραχές τα θύματα έφτασαν τα 44 και οι τραυματίες τους 2.000.

Στις 13 Μαρτίου 1991 τέσσερις λευκοί αστυνομικοί του Λος Άντζελες σταματούν τον Ρόντνεϊ Κινγκ για υπερβολική ταχύτητα και έπειτα από καταδίωξη τον απομακρύνουν βίαια από το αυτοκίνητό του και τον ακινητοποιούν, χτυπώντας τον με γκλομπ χωρίς έλεος, ενώ φαινόταν ότι δεν πρόβαλε αντίσταση και ήταν αδύνατον να διαφύγει. Δεν ήξεραν όμως ότι κάποιος περαστικός βιντεοσκοπούσε τη σκηνή.

Οι αστυνομικοί συλλαμβάνονται για χρήση υπερβολικής βίας, ενώ ο Κινγκ κατηγορείται για αντίσταση και χρήση ναρκωτικών, κάτι όμως που δεν αποδείχθηκε ποτέ. Η προβολή αυτού του βίντεο συγκλόνισε όλο τον κόσμο και ξεσήκωσε την οργή του μαύρου πληθυσμού. Αν και ο Κινγκ ήταν πεσμένος αιμόφυρτο στην άσφαλτο, οι αστυνομικοί συνέχιζαν να τον χτυπούν με δολοφονική μανία και το γεγονός αυτό στάθηκε η αφορμή για το ξέσπασμα πολυήμερων και άγριων φυλετικών ταραχών στις φτωχές ανατολικές περιοχές του Λος Άντζελες.

Ο ίδιος ο Κινγκ, την τρίτη ημέρα των αιματηρών ταραχών, είχε εμφανιστεί στην τηλεόραση και είχε απευθύνει έκκληση για κοινωνική ειρήνη. Ένα χρόνο αργότερα, το δικαστήριο επιδίκασε στον Κινγκ αποζημίωση περίπου 3,8 εκατ. δολάρια ενώ στις 29 Απριλίου του 1992 οι τέσσερις αστυνομικοί που συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό του Ρόντνεϊ Κινγκ αθωώνονται, και η πόλη παραδίδεται στις φλόγες και τις λεηλασίες των εξεγερμένων. Με τις δυνάμεις καταστολής ανήμπορες να διαχειριστούν την πρωτόγνωρη για τα αμερικανικά δεδομένα κατάσταση, το Λος Άντζελες γίνεται το επίκεντρο των τηλεοπτικών δεκτών όλου του κόσμου που παρακολουθεί έναν εμφύλιο που μαίνονταν για έξι συνεχόμενες μέρες. Παντού ηχούσε το σύνθημα «LA LA, f@ck the USA!».

Ο απολογισμός τους ήταν 50 νεκροί, χιλιάδες τραυματίες και συλληφθέντες καθώς και αναρίθμητοι εμπρησμοί και λεηλατημένα καταστήματα.

Η απήχηση που είχε η προβολή του βίντεο με τον ξυλοδαρμό του Ρόντνεϊ Κινγκ έδειξε τη δύναμη της τηλεοπτικής εικόνας, όμως οι εξελίξεις έδειξαν ότι το σύστημα είχε ικανότητες προσαρμογής.

Ταυτόχρονα όμως η εξέγερση αυτή, σε μια εποχή που όλοι υμνούσαν το σφρίγος της “κοιλάδας του πυριτίου”, έδειξε ότι υπήρχαν δύο Λος Άντζελες: εκείνο των χολιγουντιακών φιλμ, αλλά και εκείνο των υποβαθμισμένων ανατολικών συνοικιών όπου οι νέοι δεν έχουν ούτε παρόν ούτε μέλλον.

Στις 17 Ιουνίου 2012 ο 47χρονος Ρόντνεϊ Κινγκ βρέθηκε νεκρός από την αρραβωνιαστικιά του στον πάτο μιας πισίνας. Το όνομά του έγινε αναμφισβήτητα σε όλο τον κόσμο σύμβολο της ρατσιστικής αστυνομικής βίας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις