ΚΟΣΜΟΣ. Η Covid-19 δεν αποτελεί πλέον μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), λέγοντας ότι η Covid τελεί πλέον υπό επαρκή έλεγχο. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς το τέλος της πανδημίας που έχει σκοτώσει περισσότερους από 6,9 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Με μεγάλη ελπίδα δηλώνω ότι η Covid-19 δεν συνιστά πλέον μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, εκτιμώντας ότι η πανδημία έχει οδηγήσει σε «τουλάχιστον 20 εκατομμύρια» θανάτους, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από τον επίσημο απολογισμό του Οργανισμού.

Εξηγώντας το σπεπτικό της απόφασης είπε: «Για πάνω από έναν χρόνο, η πανδημία βρίσκεται σε καθοδική τάση. Αυτή η τάση επέτρεψε στις περισσότερες χώρες να επιστρέψουν στην ζωή όπως την ξέραμε πριν τον Covid-19».

«Χθες, η επιτροπή συναγερμού συναντήθηκε για 15η φορά καιο μου συνέστηνσε να κηρύξω το τέλος στον συναγερμό παγκόσμιας υγείας για τον Covid-19, κάτι που αποδέχθηκα».

Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ που στις 30 Ιανουαρίου 2020 είχε κηρύξει ύψιστο επίπεδο συναγερμού του Οργανισμού για την Covid-19.

Η άρση του μέτρου είναι ένα σημάδι της προόδου που έχει σημειώσει ο κόσμος στην καταπολέμηση του ιού, αλλά ο ΠΟΥ έχει πει ότι η Covid-19 είναι εδώ για να μείνει, ακόμα κι αν δεν αποτελεί πλέον κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως άλλες ασθένειες όπως για παράδειγμα το H.I.V.

Επίσημα καταφράφηκαν πάνω από 765 εκατομμύρια κρούσματα Covid -19 από την έναρξη της πανδημία σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν στην Ευρώπη αλλά οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν στην αμερικανική ήπειρο.

Σχεδόν ένα στους έξι θανάτους καταγράφηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις ΗΠΑ η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω του Covid -19 θα αρθεί στις 11 Μαΐου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις