ΚΟΣΜΟΣ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εξάγει πάνω από 10.000 τόνους μελισσοκτόνων νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων ετησίως σε φτωχότερες χώρες, παρά το γεγονός ότι έχει απαγορεύσει τη χρήση αυτών των χημικών ουσιών εντός της επικράτειάς της...

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της τελευταίας έρευνας από την ερευνητική δημοσιογραφική ομάδας της Greenpeace UK, Unearthed, και της ελβετικής ΜΚΟ Public Eye που ήρθε στο φως εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας των Μελισσών στις 20 Μαΐου και είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται η πλήρης κλίμακα των εξαγωγών από την ΕΕ.

  • Επιστήμονες και ακτιβιστές περιέγραψαν την κλίμακα του εμπορίου ως «εκπληκτική» και ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό των «απαράδεκτων και ανήθικων» εξαγωγών φυτοφαρμάκων που απαγορεύονται για χρήση στην ΕΕ.

Οι οργανώσεις εντόπισαν 17 εταιρείες που εμπλέκονται στην εξαγωγή απαγορευμένων νεονικών από την ΕΕ, με μακράν μεγαλύτερο εξαγωγέα τον κολοσσό φυτοφαρμάκων Syngenta, με έδρα την Ελβετία και ιδιοκτησία την Κίνα. Οι προγραμματισμένες εξαγωγές από θυγατρικές της Syngenta αντιστοιχούσαν σε περισσότερα από τα τρία τέταρτα του συνολικού ποσού της ΕΕ και περιλάμβαναν την εξαγωγή στη Βραζιλία αρκετού εντομοκτόνου για να ψεκαστεί ολόκληρη η επιφάνεια της Νέας Ζηλανδίας.

  • Η έρευνα έδειξε ότι οι εταιρείες σχεδίαζαν να εξάγουν 274 τόνους φυτοφαρμάκων με βάση τα νεονικοτινοειδή από 13 χώρες της ΕΕ το 2021. Οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς με διαφορά ήταν το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία. Άλλες χώρες με σημαντικές ποσότητες εξαγωγών είναι η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα και η Δανία.

Σχεδόν το μισό από αυτό το τοξικό φορτίο προοριζόταν για τη Βραζιλία, με προγραμματισμένες εξαγωγές συνολικού ύψους 6.272 τόνων. Η Βραζιλία φιλοξενεί το 20% της βιοποικιλότητας στον κόσμο, αλλά έχει πολύ πιο αδύναμους κανονισμούς από την Ε.Ε. σχετικά με το ποια φυτοφάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

  • Υπάρχουν πολλές αναφορές για μεγάλο αριθμό μελισσών που πεθαίνουν στη Βραζιλία, εν μέρει ως αποτέλεσμα της έκθεσης στα νεονικοτινοειδή

Η συντριπτική πλειονότητα των προγραμματισμένων εξαγωγών της ΕΕ (11.359 τόνοι, 86%) προορίζονταν για χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος, οι οποίες αποτέλεσαν τους 59 από τους 78 προορισμούς, και πρόκειται για χώρες όπως η Αργεντινή, η Νότια Αφρική, η Γκάνα και η Ινδονησία. Πολλές από τις χώρες αυτές είναι σημαντικές εστίες βιοποικιλότητας παγκοσμίως. Περισσότερες από δώδεκα εταιρείες εμπλέκονται, αλλά ο μεγαλύτερος εξαγωγέας με διαφορά ήταν ο αγροχημικός γίγαντας Syngenta. Οι προγραμματισμένες εξαγωγές της εταιρείας ανήλθαν σε 10.457 τόνους (79% του συνόλου) μέσω μιας σειράς θυγατρικών της σε όλη την ήπειρο.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την Greenpeace, όσον αφορά την εξαγωγή επικίνδυνων φυτοφαρμάκων, καταγράφονται τα εξής:

  • Το 2021, η Ελλάδα γνωστοποίησε εξαγωγές 223 τόνων φυτοφαρμάκων συνολικά, οι οποίοι περιείχαν συνολικά περίπου 43 τόνους των απαγορευμένων νεονικοτινοειδών ουσιών imidacloprid και thiamethoxam
  • Για τη μεγάλη πλειοψηφία των εξαγωγών (221 τόνοι) η γνωστοποίηση ήρθε από τη Syngenta για προϊόντα που περιείχαν την ουσία thiamethoxam
  • Το 82% των εξαγωγών αυτών (σε βάρος) προορίζονταν για χώρες μεσαίου ή χαμηλού εισοδήματος, όπου οι ειδικοί λένε ότι η χρήση των πολύ επικίνδυνων φυτοφαρμάκων είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει απειλή για την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον.
  • Ο κύριος προορισμός ήταν η Γκάνα (50 τόνοι), με δεύτερο το Ιράν (35 τόνοι) και τρίτη την Αίγυπτο (20 τόνοι). Περίπου 18 τόνοι κατευθύνθηκαν στην Ελβετία, για διαμόρφωση και δεύτερη εξαγωγή σε άλλες χώρες.

Πηγή: tvxs.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις