ΚΟΣΜΟΣ. Η Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Πλαστικά (International Plastic Free Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου με πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης Free the Ocean που ιδρύθηκε το 2019 με πεδίο δράσης την προστασία των ωκεανών από τα πλαστικά.

Μέσω της ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης για τη ρύπανση που προκαλούν τα πλαστικά, ο κύριος στόχος της ημέρας είναι να πείσει τους πολίτες να μην χρησιμοποιήσουν τα πλαστικά μιας χρήσης τουλάχιστον για μία ημέρα.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ο πλανήτης παράγει πάνω από 380 εκατομμύρια τόνους πλαστικών κάθε χρόνο, οι μισοί από τους οποίους αφορούν πλαστικά μιας χρήσης, πράγμα που σημαίνει ότι πετάγονται ύστερα από μία και μόνο χρήση.

Τα πλαστικά μιας χρήσης περιλαμβάνουν μπουκάλια αναψυκτικών, συσκευασίες οικιακών καθαριστικών, συσκευασίες τροφίμων, κύπελλα ροφημάτων, καλαμάκια, καπάκια και σακούλες. Γνωρίζετε ότι οι περισσότερες πλαστικές σακούλες μιας χρήσης πετιούνται ύστερα από μισή ώρα χρήσης, αλλά χρειάζονται από 100 έως 500 χρόνια για να λιώσουν, ανάλογα με τον τύπο του πλαστικού;

Τα πλαστικά σκουπίδια, όπως σακούλες, καλαμάκια, μπουκάλια, ποτήρια, κλπ καταλήγουν από τις χωματερές στα δάση και στις θάλασσες μας (στις παραλίες που θα κάνουμε μπάνιο και στον βυθό των θαλασσών).

Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Τα ψάρια (ακόμα και οι γόνοι) τρώνε τα πλαστικά, το θαλασσοπούλια έχουν πλαστικό στο στομάχι τους, τα κητώδη έχουν πλαστικό στο στομάχι τους και ακόμη και το ζωοπλαγκτόν τρέφεται με πλαστικό. Και ότι δεν έχει φαγωθεί διασπάται σε μικρά κομμάτια (τα λεγόμενα μικροπλαστικά), τα οποία περνάνε μέσα στα ψάρια ακόμα και από το δέρμα τους.

Αυτό σημαίνει πως και εμείς οι άνθρωποι τρώμε το πλαστικό, αφού καταναλώνουμε ψάρια. Το πιθανότερο είναι να έχουμε ήδη μικροπλαστικά μέσα στο σώμα μας.

Όμως όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε στην μείωση του πλαστικού στην καθημερινότητα μας ή και να βοηθήσουμε σε καθαρισμούς παραλιών και βυθών, ώστε και η βιοποικιλότητα να ζήσει και εμείς να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον!

Λέμε όχι:

  • στις πλαστικές σακούλες
  • στα πλαστικά μπουκάλια
  • στα πλαστικά ποτήρια
  • στα καλαμάκια
  • στα πλαστικά μιας χρήσης

Αντιθέτως μπορούμε να πούμε ναι:

  • στις χάρτινες σακούλες
  • στα παγούρια
  • στο νερό της βρύσης (αντί για μπουκάλια)
  • στα μεταλλικά καλαμάκια
  • στην ανακύκλωση όταν δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα πλαστικά (όπως μπουκάλια με κόκα-κόλα)

Η Αν Σρόερ, διευθύντρια Παγκόσμιων Πρωτοβουλιών Στρατηγικής στην οργάνωση OCEANA σημειώνει: «Το πρόβλημα είναι ότι η ανακύκλωση δεν είναι πραγματικά η λύση. Η επαναπλήρωση και η επαναχρησιμοποίηση είναι μια καταπληκτική λύση. Έτσι, όταν μιλάμε για μπουκάλια, περίπου 500.000.000 πλαστικά μπουκάλια εισέρχονται στην αγορά κάθε χρόνο. Πεντακόσια δισεκατομμύρια μπουκάλια παγκοσμίως βρίσκονται στις αγορές και 34 δισεκατομμύρια από αυτά καταλήγουν στον ωκεανό κάθε χρόνο. Έτσι, ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι ξαναγεμίζεται 20 έως 50 φορές, αυτό είναι μια άμεση μείωση του πλαστικού κατά 95%».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις