ΚΟΣΜΟΣ. Γιατί συγχέουμε τις horror ταινίες με τα thriller? Πολλές φορές έχω ακούσει να λένε “Δεν βλέπω θρίλερ, γιατί δεν μπορώ να κοιμηθώ μετά”. Ή “Δεν μπορώ τα αίματα/τα φαντάσματα” και άλλα τέτοια παρόμοια. Όμως, αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, οι παραπάνω εκφράσεις απευθύνονται περισσότερο στο είδος των horror ταινιών ή αλλιώς ταινίες τρόμου. Ας δούμε τις βασικές διαφορές των δύο ειδών. Φυσικά ακολουθούν προτάσεις horror και thriller ταινιών.

Horror:

Οι horror ταινίες έχουν ως κύριο σκοπό να τρομάξουν το θεατή (π.χ. με τα jump scares). Πολλές περιέχουν το στοιχείο του υπερφυσικού και ο “κακός” χαρακτήρας συνήθως ανήκει σε αυτόν τον κόσμο. O πρωταγωνιστής τις περισσότερες φορές είναι το θύμα και κινδυνεύει από τον “κακό”. Η αναπαράσταση της βίας είναι συχνή, κάτι που μπορεί να κάνει κάποιους να αισθάνονται άβολα. Χρωματικά/φωτιστικά είναι συνήθως πιο σκοτεινές, σε ψυχρούς τόνους. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των horror ταινιών είναι η μουσική και ο ήχος. Πόσες φορές έχεις τρανταχτεί επειδή ο ξαφνικός ήχος σε συνδυασμό με την εικόνα σε έπιασαν απροετοίμαστο/απροετοίμαστη; Ακόμη, οι ταινίες τρόμου τείνουν να έχουν ένα ανοιχτό ή διφορούμενο τέλος, κάτι που προκαλεί αβεβαιότητα και ανησυχία στο θεατή.

The Invisible Man (2020)

Η Cecilia προσπαθεί να ξεφύγει από τον βίαιο πρώην σύντροφό της. Εκείνος αυτοκτονεί και η Cecilia βιώνει περίεργες καταστάσεις που την κάνουν να πιστεύει ότι μπορεί να είναι ακόμη ζωντανός και ότι την καταδιώκει.

Hereditary (2018)

Η οικογένεια Graham έρχεται αντιμέτωπη με το θάνατο της γιαγιάς της. Συμβαίνουν περίεργα και τρομακτικά γεγονότα που υποδηλώνουν ότι μπορεί να κρύβεται κάτι πιο σκοτεινό πίσω από το θάνατο της γιαγιάς.

It (2017)

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Stephen King, το “It” έχει πρωταγωνιστές μια ομάδα παιδιών, τα οποία ”στοιχειώνει” o Pennywise, μια μοχθηρή οντότητα με τη μορφή κλόουν.

Thriller

Οι thriller ταινίες έχουν ως στόχο να δημιουργούν σασπένς και ένταση, ώστε ο θεατής να ανυπομονεί να δει τι θα συμβεί στη συνέχεια. Τα διακυβεύματα στα thriller είναι υψηλά, υπάρχει πάντα κάποιος κίνδυνος ή κάποιο ρίσκο (π.χ. έγκλημα ή συνομωσία). Σε αντίθεση με τις horror, στα thriller ο ανταγωνιστής είναι τις περισσότερες φορές άνθρωπος και μάλιστα πολύπλοκος, ώστε να προσθέτει βάθος στην πλοκή και την ιστορία. Ο πρωταγωνιστής είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος που βρίσκεται σε μια έκτακτη/κρίσιμη κατάσταση. Τέλος, ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των thriller είναι οι ανατροπές, που μπορεί να οφείλονται στο γεγονός ότι δεν μας δίνονται όλες οι πληροφορίες από την αρχή. Άλλες 3 προτάσεις που βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσες.

Joker (2019)

Σε μια σκληρή εκδοχή της Gotham City, ο Arthur Fleck έρχεται αντιμέτωπος με την αποτυχία (και την κοινωνική ανισότητα) και πολύ σύντομα, αλλά και διαδοχικά, η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Parasite (2019)

Μία οικογένεια ζει υπό συνθήκες φτώχειας, μέχρι που ένας φίλος του γιου τους φαίνεται να είναι η ελπίδα τους. Σιγά σιγά, όλοι δουλεύουν για μια πλούσια οικογένεια, αλλά τα όρια της εκμετάλλευσης είναι θολά και από τις δυο πλευρές.

Don’t Worry Darling (2022)

Η Alice και ο Jack είναι ένα ευτυχισμένο ζευγάρι που ζει γύρω στη δεκαετία του 1950. Η Alice αρχίζει να παρατηρεί πράγματα που την κάνουν να αμφισβητεί την τελειότητα που την περικλείει και οι καταστάσεις γίνονται όλο και πιο περίπλοκες.

Hybrids

Οι περισσότερες ταινίες είναι ένας συνδυασμός ειδών. Το ”Hereditary” δεν ανήκει αποκλειστικά στο είδος του horror, αλλά περιλαμβάνει και άλλα δύο: το drama και το mystery. Το ”Joker” πέρα από thriller, είναι και drama και crime ταινία. Οι παρακάτω ταινίες ανήκουν και στο είδος του horror και του thriller.

Us (2019)

Η οικογένεια Wilson πηγαίνει διακοπές στο εξοχικό της. Εκεί όμως, τα πλάνα τους αλλάζουν μετά την απρόσμενη εισβολή μιας άλλης οικογένειας στο σπίτι τους, αλλά και στη ζωή τους.

Saw (2004)

Στην πρώτη ταινία, παρακολουθούμε δύο άντρες που ξυπνούν σε ένα ερειπωμένο μπάνιο, χωρίς να θυμούνται πώς βρέθηκαν εκεί. Ο Jigsaw, που είναι serial killer, έχει ετοιμάσει για εκείνους μια σειρά βασανιστικών δοκιμασιών επιβίωσης που θα τους φέρει αντιμέτωπους με τα ελαττώματά τους.

Split (2016)

Ο Κevin, ένας άντρας με διασπαστική διαταραχή προσωπικότητας (DID), απαγάγει τρία κορίτσια, τα όποια έχει κλειδωμένα σε ένα υπόγειο. Τα κορίτσια, πέρα από την ίδια την απαγωγή, έχουν να αντιμετωπίσουν τις 23 προσωπικότητες που έχει μέσα του ο Kevin.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις