ΚΟΣΜΟΣ. Πιο γνωστή κατασκευή του είναι η εκκλησία «Σαγράδα Φαμίλια» (Αγία Οικογένεια), στην Βαρκελώνη, που δεν πρόλαβε να τήν δει ολοκληρωμένη. Βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή και μέχρι το 2019 ήταν μια αυθαίρετη κατασκευή. Παραμένει το πιο δημοφιλές εργοτάξιο του κόσμου, καθώς κάθε χρόνο αναρίθμητοι επισκέπτες συρρέουν για να θαυμάσουν το σύμβολο αυτό της «Καταλανικής Αναγέννησης» («Renaixença»), που άρχισε να κατασκευάζεται το 1892.

Όταν, το 1878, ο Γκαουντί αποφοίτησε από τη σχολή αρχιτεκτονικής της Βαρκελώνης, ο διευθυντής της σχολής ανακοίνωσε στους συναδέλφους του καθηγητές: «Κύριοι, έχουμε δίπλα μας μια ιδιοφυϊα ή έναν παρανοϊκό». Τα κτίρια του ιδιοφυούς αρχιτέκτονα έμελλε να επιζητούν αυτή την τόσο αμφίρροπη ετυμηγορία, όντας ρευστά, πολύχρωμα και καμπυλόμορφα, στιγμιότυπα ενός σουρεαλιστικού ονείρου, τόσο πιο εξωτικά και απόκοσμα από όσα θα ακολουθούσαν στη μοντέρνα αρχιτεκτονική.

Ο Αντόνι Γκαουντί ι Κορνέτ (Antoni Gaudí i Cornet) γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου 1852, στην πόλη Ρέους της Καταλωνίας Ρέους, στα μεσογειακά παράλια τής Ισπανίας. Ήταν ταπεινής καταγωγής, γιος ενός χαλκουργού, ο οποίος μαζί με μια ανιψιά του έζησε αργότερα κοντά του.

Το πρώιμο ενδιαφέρον του για την αρχιτεκτονική τόν έφερε το 1870 στη Βαρκελώνη, το πολιτικό και πνευματικό κέντρο της Καταλωνίας και η πιο σύγχρονη η πιο σύγχρονη πόλη τής Ισπανίας από εκείνα τα χρόνια. Χρειάστηκε να περάσουν οκτώ χρόνια ώσπου να πάρει το πτυχίο του, γιατί διέκοψε τις σπουδές του για να κάνει τη στρατιωτική θητεία του.

Το αρχιτεκτονικό στυλ τού Γκαουντί πέρασε από διάφορες φάσεις. Στα πρώτα του έργα ακολούθησε έναν μάλλον φανταχτερό βικτωριανισμό, που ήταν ήδη φανερός στα σπουδαστικά του σχέδια. Γρήγορα όμως βρήκε έναν δικό του τρόπο να συνθέτει με τολμηρότατες επαλληλίες γεωμετρικών μαζών τις προσόψεις, τις οποίες ζωντάνευε με διακοσμητικά σχέδια από τούβλο ή πέτρα και με χαρούμενα κεραμεικά πλακίδια, καθώς και με ανθικά ή ερπετόμορφα μεταλλοτεχνήματα.

Ο Γκαουντί έφθασε σε ένα τύπο οικοδομής που αποκλήθηκε ισόρροπος —δηλαδή σε μια κατασκευή σχεδιασμένη να στέκεται από μόνη της, χωρίς εσωτερικά υποστηρίγματα, εξωτερικές αντηρίδες κ.λπ.— ή, όπως έλεγε ο Γκαουντί, όπως στέκεται ένα δέντρο. Εφάρμοσε το ισόρροπο αυτό σύστημα δόμησης σε πολυώροφα κτήρια κατοικιών (πολυκατοικίες) της Βαρκελώνης, όπως η Casa Battlo και η Casa Mila, δύο μόνο από τις ανορθόδοξες κατασκευές του.

Παρ’ ότι εκκεντρικός αρχιτέκτονας και απόκοσμος ως χαρακτήρας, με τον θαυμασμό που απέσπασε, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην «Καταλανική Αναγέννηση» («Renaixença»), που εκφράστηκε κυρίως στις εφαρμοσμένες τέχνες, παράλληλα με μια πολιτική αφύπνιση, που πήρε τη μορφή ενός φλογερού Καταλανισμού. Και τα δύο αυτά κινήματα επιδίωξαν να αναζωογονήσουν τον καταλανικό τρόπο ζωής, που χρόνια και χρόνια καταπιεζόταν από την ισπανική κυβέρνηση, στην οποία κυριαρχούσαν οι Καστιλιάνοι και κυρίως οι Μαδριλένοι.

Το θρησκευτικό σύμβολο της «Renaixença» στη Βαρκελώνη ήταν η εκκλησία τής «Σαγράδα Φαμίλια», με την οποία ασχολήθηκε ο Γκαουντί σε σχεδόν όλη τη σταδιοδρομία του. Η ανέγερση τής εκκλησίας αυτής τού ανατέθηκε από το 1883, αλλά δεν έζησε να τη δει τελειωμένη.

Ήταν το έργο ζωής ενός βαθιά θρησκευόμενου ανθρώπου. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Γκαουντί είχε αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι στο δημιούργημά του «Σαγράδα Φαμίλια», ζώντας στην κρύπτη του ναού. Ήταν τόσο ευτελής η εμφάνισή του που όταν στις 7 Ιουνίου 1926 τον χτύπησε ένα τραμ σε μια πολυσύχναστη διασταύρωση της Βαρκελώνης οι οδηγοί ταξί αρνήθηκαν αρχικά να τον πάνε στο νοσοκομείο πιστεύοντας ότι ήταν ζητιάνος.

Ο φημισμένος αρχιτέκτονας πέθανε τρεις ημέρες αργότερα, στις 10 Ιουνίου 1926, σε ηλικία 73 ετών. Αυτή η εικόνα της εγκατάλειψης δεν ανταποκρινόταν στο μέγεθος της φυσιογνωμίας του. Στις 12 Ιουνίου, η μισή Βαρκελώνη πήγε στην κηδεία του δημοφιλούς αρχιτέκτονα που λίγοι είχαν γνωρίσει από κοντά.

Παρακάτω 5 από τα πιο σημαντικά δημιουργήματα του, πραγματικά στολίδια σε κάθε περιοχή της Βαρκελώνης.

  1. Sagrada Familia

Το πιο διάσημο από όλα τα έργα του Γκαουντί είναι υπό κατασκευή από το 1882. Ο φημισμένος αρχιτέκτονας ανέλαβε την κατασκευή της Σαγκράδα Φαμίλια (Ισπανική ονομασία για την "Αγία Οικογένεια") ένα χρόνο αργότερα, αλλά δεν έζησε ναδει το αριστούργημά του να ολοκληρώνεται. Στην πραγματικότητα, λιγότερο από το ένα τρίτο της εκκλησίας ολοκληρώθηκε από τη στιγμή του θανάτου του το 1926. Είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί οριστικά κατά την 100ή επέτειο από το θάνατο του αρχιτέκτονα το 2026. Το 2005 η Sagrada Familia ανακηρύχθηκε παγκόσμια κληρονομιά του Κόσμου.

  1. Cascada fountain at parc de la ciutadella

Τοποθετημένο στην βόρεια πλευρά του Park de la Ciutadella το πιο εμβληματικό συντριβάνι της Βαρκελώνης κόβει την ανάσα του επισκέπτη με την ομορφιά του. Το έργο τέχνης που έχει σαν κεντρική μορφή την Αφροδίτη κατασκευάστηκε σε διάρκεια 6 ετών, από το 1882 μέχρι το 1888, ενώ αποτελεί σύμπραξη του Γκαουντί με τον επίσης Ισπανό αρχιτέκτονα, Josep Fontsére, ο οποίος ήθελε το συντριβάνι να έχει σαν σημείο αναφορά την Fontana di Trevi της Ρώμης, το πιο διάσημο ίσως συντριβάνι του κόσμου που απεικονίζει τον θεό Ποσειδώνα.

  1. Park Güell

Δημιουργήθηκε από το 1900 έως το 1914 για τον Καταλανό επιχειρηματία Eusebi Güell, το πάρκο Güell είναι ένα από τα πιο διάσημα και όμορφα δημόσια πάρκα στον κόσμο, παρόλο που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Σχεδιάστηκε ως μέρος μιας ανάπτυξης κατοικιών στη Βαρκελώνη, η οποία ωστόσο ήταν αποτυχημένη. Ο χώρος που διαθέτει τα αρχικά γλυπτά του Γκαουντί, τα ψηφιδωτά και τις διάφορες κατασκευές – όλα αναμειγνύονται τέλεια με το φυσικό περιβάλλον – αποκτήθηκε τελικά από την πόλη της Βαρκελώνης και άνοιξε για το κοινό. Το 1984, αναγνωρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

  1. Casa Mila

Επίσης γνωστό ως La Pedrera, το Casa Mila είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικότητας του αρχιτέκτονα. Ένα μέρος του αρχικού χώρου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO του "Works of Antoni Gaudi" από το 1984, το σπίτι χτίστηκε για το Pere Mila i Camps και το Roser Segimon i Artells μεταξύ 1906 και 1912. Σήμερα είναι το σπίτι του "Fundacio Catalunya-La Pedrera" που οργανώνει μια σειρά εκθέσεων και δημόσιων δραστηριοτήτων, αλλά το κτίριο είναι επίσης ανοικτό στο κοινό για τουρiστικούς λόγους.

  1. Casa Batlló

Αναφερόμενος επίσης ως "House of Bones" (η οικεία των οστών), το Casa Batllo δεν κατασκευάστηκε στην πραγματικότητα από τον διάσημο αρχιτέκτονα. Ωστόσο, ήταν ο Γκαουντί που το κατέστησε ένα από τα πιο διάσημα κτίρια στη Βαρκελώνη. Το 1904, προσλήφθηκε από τον Joseph Batllo για να επανασχεδιάσει το σπίτι του και να το κάνει ξεχωριστό. Το 1906, ο Γκαουντί ολοκλήρωσε αυτό που έμελλε να γίνει ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα του, ενώ ο κ. Batllo πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε – ένα κτίριο που τραβούσε την προσοχή στην τότε πολύ μοντέρνα και αριστοκρατική περιοχή της Βαρκελώνης. Το 2005, το Casa Batllo έγινε μέρος του εκτεταμένου χώρου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις