ΚΟΣΜΟΣ. Θρησκείες, ιδεολογίες και παραδόσεις αποτυπωμένες σε φαντασμαγορικά κτίσματα, τοιχογραφίες, αγάλματα και βιβλία. Ένας τρόπος ζωής αρκετά απλούστερος από το σημερινό, χωρίς την σημερινή τεχνολογία, που κατάφερνε όμως να διατηρεί όλα τα πολιτισμικά στοιχεία που σήμερα έχουν αρχίσει να εκλείπουν. Στοιχεία που οι σημερινοί άνθρωποι είναι περίεργοι να ανακαλύψουν και πληρώνουν για να τα δουν.

Πολιτισμοί κρυμμένοι στον πάτο της θάλασσας, θαμμένοι στην άμμο ή επιβλητικά φανεροί σε μεγάλα σύγχρονα πολιτισμικά κέντρα και καταπράσινους λόφους. Σήμερα πρόκειται να μιλήσουμε για τους μεγαλύτερους αρχαίους πολιτισμούς που με τις παραδόσεις και τα κτίσματα τους έχουν στιγματίσει τον σύγχρονο πολιτισμό. Σπουδαίοι πολιτισμοί που παροτρύνουν τους ανθρώπους να ψάξουν, να μάθουν και να ανακαλύψουν.

Πολιτισμός των Ίνκας 1200-1541 π.Χ.

Από την πρωτεύουσα του Κούσκο του Περού, οι Ίνκας κατέκτησαν μια Αυτοκρατορία από τη Νότια Κολομβία στην κεντρική Χιλή και οι δρόμοι που έκτισαν δημιούργησαν το πιο εξελιγμένο και εκτεταμένο σύστημα μεταφορών στην προ-Κολομβιανή Νότια Αμερική. Ένα μέρος αυτού του αρχαίου δρόμου είναι το μονοπάτι Inca, που οδηγεί στο Machu Picchu. Είτε πρόκειται για τον εύκολο τρόπο, είτε για το Inca Trail σε ένα ταξίδι 2-4 ημερών (ο κουραστικός τρόπος), η θέα του Machu Picchu ανταμείβει ακόμα και τον πιο κουρασμένο ταξιδιώτη.

Αρχαία Κίνα 2100-221 π.Χ

Η Κίνα είναι ίσως ο πολιτισμός που πρωτοστάτησε στις ανακαλύψεις, αλλάζοντας ενδεχομένως ένα μεγάλο κομμάτι της αρχαίας «τεχνολογίας». Γνωστή για τις Τέσσερις Μεγάλες Εφευρέσεις την εκτύπωση, την κατασκευή χαρτιού, την πυξίδα και την πυρίτιδα, οι Αρχαίοι Κινέζοι έχουν επίσης πιστωθεί με εφευρέσεις όπως οι χαρουπιές και το χαρτί υγείας. Οι πρώτες καταγεγραμμένες παρατηρήσεις των ηλιακών εκλείψεων και των κομητών έγιναν επίσης στην Κίνα.

Παράλληλα οι Κινέζοι εφηύραν την μέτρηση του χρόνου μέσα από τα ρολόγια σκιών. Η ανακάλυψη αυτή αποτέλεσε πρόδρομο του ηλιακού ρολογιού που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα πριν από περίπου 2.500 χρόνια. Η βαλλίστρα αναπτύχθηκε επίσης από τη δυναστεία Qin, η οποία αργότερα έγινε το κύριο όπλο του ευρωπαϊκού πολέμου.

Αρχαία Αίγυπτος 3150-31 π.Χ.

Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι είναι γνωστοί για την πρωτοπορία τους σε τομείς όπως τα Μαθηματικά και η Αρχιτεκτονική, ενώ συνέβαλλαν και στην πρόοδο ιατρικών τεχνικών και μεθόδων.

Υπάρχουν στοιχεία ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι γνώριζαν από ανατομία, θεραπεία τραυματισμών και πρακτικές θεραπείες. Αντιμετώπιζαν τις πληγές με επίδεσμο από ωμό κρέας, το οποίο χρησιμοποιούνταν για την ανακούφιση του πόνου και τα λινά, εμποτισμένα στο μέλι για να σταματήσουν τις μολύνσεις. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χειρουργοί ήταν σε θέση να βάζουν σπασμένα οστά στη θέση τους και να ράβουν τις πληγές.

Η αρχαία Αίγυπτος ήταν επίσης μπροστά σε σχέση με την ισότητα των φύλων. Θεώρησαν όλους τους άνδρες και τις γυναίκες ίσους ενώπιον του νόμου. Οι Αιγύπτιες γυναίκες είχαν σημαντικά περισσότερες επιλογές και ευκαιρίες απ’ ότι στις άλλες σύγχρονες κοινωνίες της εποχής. Δυο σημαντικά παραδείγματα είναι οι γυναίκες Φαραώ: Χατσεψούτ και Κλεοπάτρα.

Αρχαία Ελλάδα 800-146 π.Χ.

Μολονότι είναι γνωστοί για την πολυπλοκότητά τους στην Αρχιτεκτονική, τα Μαθηματικά και την Αστρολογία, οι Αρχαίοι Έλληνες έκαναν μεγάλη πρόοδο και στον λογοτεχνικό κόσμο. Ο Αισχύλος εφηύρε το «δράμα» μέσα από την ιδέα του διαλόγου, ο Σοφοκλής πιστώνεται με την ανάπτυξη της ειρωνείας ως λογοτεχνική τεχνική, ενώ ο Ευριπίδης χρησιμοποίησε το θέατρο για να αμφισβητήσει τους κοινωνικούς κανόνες, κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Πολιτισμός των Μάγια 8000 π.Χ.-16ο αιώνα

Οι Μάγια διατήρησαν τον πολιτισμό τους μέσα στους αιώνες καταλήγοντας να είναι γνωστοί ως λαμπροί αστρολόγοι και εξαιρετικοί μαθηματικοί. Ήταν οι πρώτοι που εφηύραν το μηδέν, ενώ επιπλέον μέτρησαν το μήκος ενός ηλιακού έτους με μεγάλη ακρίβεια.

Αυτό για το οποίο οι Μάγια είναι λιγότερο γνωστοί είναι η εκλέπτυνση των μεθόδων που χρησιμοποιούσαν για την παραγωγή τροφίμων. Διατηρούσαν μονίμως ανυψωμένα χωράφια, άγρια συγκομιδή, δασικούς κήπους και τεράστιες επιφάνειες στήριξης του πληθυσμού, πρακτικές που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Αν θέλετε να δείτε μερικούς αρχαιολογικούς χώρους των Μάγια, το Palenque στο Μεξικό, το Tikal στη Γουατεμάλα και το Copan στη δυτική Ονδούρα αξίζει μια επίσκεψη.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις