ΚΟΣΜΟΣ. Οι διασώστες που αναζητούν το τουριστικό υποβρύχιο Titan που πραγματοποιούσε ταξίδι κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού φέρεται να άκουσαν ήχους κοντά στην περιοχή όπου χάθηκε το σκάφος.

Σύμφωνα με ένα εσωτερικό υπόμνημα της αμερικανικής κυβέρνησης που είδαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, οι ήχοι ακούγονταν από το υποβρύχιο ανά διαστήματα 30 λεπτών την Τρίτη (20/6).

Τέσσερις ώρες αργότερα χρησιμοποιήθηκε πρόσθετο σόναρ και ακουγόταν ακόμα το χτύπημα. Οι ήχοι συνεχίστηκαν και τη νύχτα, χωρίς να περιγράφονται όλοι ως «χτύπημα» αναφέρεται στο ρεπορτάζ του CNNi. Οι ήχοι αυτοί δίνουν την ελπίδα ότι «ακόμα υπάρχει ζωή στο υποβρύχιο» αναφέρει πηγή στο CNNi την ώρα που μειώνεται η επάρκεια του οξυγόνου.

Όπως έγινε γνωστό εξ αρχής, το οξυγόνο τους επαρκούσε για 40 ώρες.

Γαλλικό ρομποτικό βαθυσκάφος συμμετέχει στις έρευνες

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Εκμετάλλευση των Θαλασσών (IFERMER - Institut Français de Recherche pour l'Exploitation de la Mer) έστειλε το πλοίο Atalante με ρομποτικό βαθυσκάφος στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού όπου την Κυριακή εξαφανίστηκε ένα τουριστικό υποβρύχιο με πέντε επιβαίνοντες.

Το ερευνητικό πλοίο Atalante αναμένεται να φθάσει στον προορισμό του σήμερα Τετάρτη στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) και θα ακολουθήσει η κατάδυση του ρομποτικού βαθυσκάφους.

Αξιωματούχος της γαλλικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των πέντε επιβαινόντων στο τουριστικό υποβρύχιο είναι ο 77χρονος γάλλος εξερευνητής Πολ-Ανρί Ναρζολέ, διευθυντής υποβρύχιων ερευνών στην εταιρεία που έχει τα δικαιώματα για το ναυάγιο του Τιτανικού.

Πέντε μέλη βρίσκονται στο υποβρύχιο

Πέντε άνθρωποι φέρεται να είχαν επιβιβαστεί στο συνολικής χωρητικότητας έξι ατόμων τουριστικό υποβρύχιο που χρησιμοποιείται για περιηγήσεις στη ζώνη του ναυαγίου του Τιτανικού και το οποίο εξαφανίστηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό, όπως ανακοίνωσε η ιδιοκτήτρια εταιρεία του.

Χωρίς να διευκρινίσει πόσα άτομα επέβαιναν στο καταδυόμενο σκάφος, η εταιρεία OceanGate Expeditions ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «διερευνά όλες τις επιλογές της» ώστε να επιστρέψει με ασφάλεια το πλήρωμα στην ξηρά.

Σύμφωνα με την Telegraph, ο εξερευνητής Χάμις Χάρντινγκ είχε γράψει στα social media ότι ακολούθησε την OceanGate ως «ειδικός αποστολής». Σημειώνεται πως η εταιρεία χρέωνε περίπου 250.000 ευρώ για κάθε εισιτήριο.

Ο 59χρονος Βρετανός Χάμις Χάρντινγκ, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και εξερευνητής, φέρεται να είναι εκ των επιβαινόντων στο υποβρύχιο, που επρόκειτο να μεταφέρει τουρίστες στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Ο Χάρντινγκ είναι κάτοχος ρεκόρ Γκίνες για το ταξίδι του γύρω από τη Γη δια μέσω των Βόρειου και Νότιου Πόλου.

Είχε άδεια πιλότου, ενώ πέρυσι ήταν ένας από τους τουρίστες του διαστήματος που συμμετείχαν στην 5η εμπορική πτήση της Blue Origin του Τζεφ Μπέζος.

Επίσης, είναι πρόεδρος της Action Aviation, μίας διεθνούς εταιρείας που δραστηριοποιείται στη διαχείριση εμπορικών πτήσεων και έχει την έδρα της στο Ντουμπάι.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις