ΙΤΑΛΙΑ. Η 27χρονη Λούσι Ντέιβιντσον και ο 29χρονος Τζέρι Ο’Σι αγόρασαν το ιστορικό αγρόκτημα Pitino Agricolo, που βρίσκεται στην περιοχή Le Marche, πριν από σχεδόν δυο χρόνια έναντι 16.000 ευρώ, αφότου ένιωσαν απογοητευμένοι από την αγορά σπιτιού στο Λονδίνο.

Ο Τζέρι Ο'Σι

Ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα στο Λονδίνο κιστίζει περίοπυ 450.000 λίρες

Το ζευγάρι γνωρίστηκε όταν έκαναν το διαδικτορικό τους στην πολιτική στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Κάποια στιγμή, όμως, πήραν την μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψουν το Λονδίνο, καθώς η ραγδαία αύξηση των τιμών των ακινήτων τους άφησε με την προοπτική να ξοδέψουν σχεδόν 500.000 λίρες για να «ζήσουν σε ένα κουτί».

Έψαχναν για διαμέρισμα στις μοντέρνες περιοχές Μπρίξτον, Μπερμοντσέι και Κάμπεργουέλ, αλλά πολύ γρήγορα διαπίστωσαν πως δεν ήταν σε ξοδέψουν μια περιουσία για ένα τόσο μικρό σπίτι. Όταν μάλιστα, ανακάλυψαν πως το μπάτζετ τους των 450.000 λιρών, δεν τους άφηνε βιώσιμες επιλογές, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το Λονδίνο αποφασίζοντας τελικά να αγοράσουν το αγρόκτημα Pitino Agricolo τον Μάιο του 2021.

Το νεαρό ζευγάρι από την Αγγλία

Αντ΄ αυτού αγόρασαν ένα αγρόκτημα 110 στρεμμάτων έναντι 160.000 ευρώ
Αφού χρησιμοποίησαν τις αποταμιεύσεις τους και ένα μικρό δάνειο από τους γονείς του Ο’Σι, διαπραγματεύτηκαν με τον ιδιοκτήτη του αγροκτήματος και από τις 200.000 ευρώ, έδωσαν τελικά 160.000 για την αγορά του.

Τον Ιανουάριο του περασμένου έτους ο Ο’Σι και η Ντέιβιντσον μετακόμισαν μόνιμα στην Ιταλία και έπεσαν με τα μούτρα στο αγροτικό τους εγχείρημα, χωρίς να έχουν καμία γνώση σε αγροτικά θέματα.

Δεν ήξεραν τίποτα για την καλλιέργεια και την παραγωγή ελαιολάδου

Αρχικά έμαθαν πώς να φροντίζουν τα 80 ελαιόδεντρα που υπήρχαν στο κτήμα και στη συνέχεια έμαθαν μόνο τους πώς να παρασκευάζουν ελαιόλαδο διαβάζοντας ακαδημαϊκές εργασίες, παρακολουθώντας βίντεο στο YouTube και ζητώντας βοήθεια από τους γείτονες.

Τώρα το ζευγάρι έχει φυτέψει περίπου 2.000 νέα δέντρα και έχει αρχίσει να πουλάει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδό του τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε αγοραστές και αγορές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, όπως λέει ο Ο’Σι στην Daily Mail, η μεγαλύτερη δυσκολία τους είναι να πείσουν τον κόσμο να δοκιμάσει το προϊόν τους.

«Το 90% των ανθρώπων στην αγορά που ήρθαν να το δοκιμάσουν θα το αγόραζαν, αλλά είναι δύσκολο να πείσουμε τον κόσμο στο Ηνωμένο Βασίλειο να το δοκιμάσει και να το αγοράσει» εξήγησε, προσθέτοντας πως υπάρχει «πολύ φτηνό ελαιόλαδο» στη Βρετανία, αλλά όχι πολύ «καλής ποιότητας, πρώιμης συγκομιδής» λάδι, όπως αυτό που παράγουν εκείνοι.

Το ζευγάρι εξήγησε ότι η περιοχή Le Marche της Ιταλίας έχει τις πιο αναγνωρισμένες αυτόχθονες ποικιλίες ελιάς από κάθε άλλη περιοχή στον κόσμο, αλλά σημείωσε ότι μεγάλο μέρος του λαδιού που καλλιεργείται εκεί παραμένει στη χώρα.

Φυσικά, είναι αντιμέτωποι με δυσκολίες. «Θέλω να συνεχίσω να φτιάχνω αυτό που πιστεύω ότι είναι το καλύτερο λάδι στον κόσμο. Αλλά τα πρώτα χρόνια είναι τα δύσκολα. Θα είναι δύσκολο να πουλήσουμε το λάδι και να επιβιώσουμε. Είναι απίστευτα μεγάλο το άγχος μας γιατί έχουμε τόσο πολύ λάδι που πρέπει να πουλήσουμε. Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα της κρίσης. Εάν δεν πουλήσουμε το λάδι φέτος, θα είναι δύσκολο να συνεχίσουμε να παράγουμε λάδι» δήλωσε ο Ο’Σι.

«Η δουλειά δεν σταματά ποτέ»

Η Ντέιβιντσον, η οποία εξακολουθεί να είναι στη διαδικασία εκπόνησης τους διδακτορικού της, πρόσθεσε πως παράλληλα οι δυο τους προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με την εκμετάλλευση μιας φάρμας, την επιχείρηση ελαιολάδου, αλλά και τα διαδικτυακά φροντιστήρια που ξεκίνησαν την εποχή των lockdowns λόγω κορωνοϊού, τα οποία βοηθούν στην πληρωμή των λογαριασμών.

«Η δουλειά δεν σταματά ποτέ» είπε, εξηγώντας πως υπάρχουν «σωματικά δύσκολες» ημέρες εργασίας στο αγρόκτημα, ακολουθούμενες από «πνευματικά δύσκολα» βράδια όπου επικεντρώνονται στην επιχείρηση και το μάρκετινγκ.

«Είναι τόσο δύσκολο και πρέπει πραγματικά να μάθεις τον εαυτό σου» δήλωσε η Ντέιβιντσον για την επιχείρηση. «Ειναι απλά μια απότομη καμπύλη μάθησης για να βγάλεις ένα νέο έργο στην αγορά σε μια ήδη κορεσμένη αγορά».

Ο Ο’Σι, ο οποίος ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή τον περασμένο Νοέμβριο, πρόσθεσε: «Πιστεύαμε ότι οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο μάθαιναν να αγαπούν και να εκτιμούν το ελαιόλαδο και πιστεύαμε ότι υπήρχε χώρος στην αγορά -που υπάρχει- αλλά δεν σκεφτήκαμε σωστά ότι δεν έχουμε χρόνο να διευθύνουμε μια φάρμα και να πουλάμε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Φέτος είναι μια δοκιμή για το αν θα μπορούσαμε να πουλήσουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο ή μόνο τοπικά στην Ιταλία».

Το ζευγάρι σημείωσε επίσης ότι το χαμηλό κόστος ζωής στο Le Marche είναι ένας σημαντικός λόγος που είναι σε θέση να προωθήσουν το αγροτικό τους εγχείρημα. «Είμαστε τυχεροί που το κόσμος ζωής εδώ είναι πολύ χαμηλότερο, διαφορετικά θα είχαμε πτωχεύσει» προσθέτει.

Ζουν σχεδόν αυτάρκεις στο αγρόκτημά τους

Όπως είπε η Ντέιβιντσον, έχτισαν ένα «θεόσταλτο» θερμοκήπιο, το οποίο τους επέτρεψε να είναι σχετικά «αυτάρκεις σε τρόφιμα». Καλλιεργούν πολλά δικά τους λαχανικά και έχουν ένα κοτέτσι για τα φρέσκα αυγά τους.

Το θερμοκήπιό τους

Παρά τον κορεσμό της αγοράς ελαιολάδου και τις δυσκολίες συγκομιδής της ελιάς, το ζευγάρι είναι αισιόδοξο για την επέκταση της επιχείρησής τους στο εγγύς μέλλον. «Έχουμε βάλει την καρδιά και την ψυχή μας σε αυτό το προϊόν» δήλωσε η Ντέιβιντσον. «Βάζουμε στον χάρτη μια περιοχή που δεν είναι πολύ γνωστή - όλοι γνωρίζουν την περιοχή της σαμπάνιας στη Γαλλία, αλλά θέλουμε να γνωρίσει ο κόσμος την περιοχή Le Marche στην Ιταλία. Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα άλλο. Είμαστε τα αφεντικά του εαυτού μας και η επιχείρηση είναι τόσο σημαντική για τη διατήρηση αυτού του τρόπου ζωής».

Τα μελλοντικά σχέδια επέκτασης της επιχείρησής τους: Κρασί, τρούφες και AirBnB
Το ζευγάρι θέλει επίσης να δημιουργήσει κρασί και άλλα ειδικά προϊόντα από τη φάρμα προς το τραπέζι, όπως οι τρούφες. Έχουν ξεκινήσει ένα άλλο crowdfunder για να φυτέψουν βελανιδιές που θα τους επιτρέψουν να καλλιεργούν και να πωλούν τρούφες.

«Η κοιλάδα είναι καλή για τρούφες, πράγμα που έχει περισσότερο νόημα από οικονομικής άποψης» πρόσθεσε. «Κάνουμε επίσης κρασί, αλλά δεν είναι έτοιμο ακόμα. Ελπίζουμε να αρχίσουμε να πουλάμε μέσα στα επόμενα χρόνια».

Ο άλλος στόχος του ζευγαριού είναι να ανακαινίσει την ετοιμόρροπη αγροικία του κτήματος και να την νοικιάσει ως AriBnb ως πολυτελή διαμονή σε φάρμα. Κανένα από τα σπίτια στο κτήμα δεν είναι προς το παρόν σε κατοικήσιμη κατάσταση.

Η Ντέιβιντσον λέει ότι τα οικοδομικά σχέδια βρίσκονται στα σκαριά, αλλά «τα πράγματα πάνε λίγο αργά». Ελπίζουν να ξεκινήσουν την οικοδόμηση του χρόνου, ώστε να μπορέσουν να προωθήσουν την πλευρά της φιλοξενίας της επιχείρησής τους και να αρχίσουν να φιλοξενούν επισκέπτες.

https://www.instagram.com/p/CVn7TjZqBTS/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Πέρυσι, το ζευγάρι πούλησε λάδι αξίας περίπου 6.000 λιρών, αλλά σημείωσε ότι μπόρεσε να φυτέψει πολλά νέα δέντρα μέσω ενός «επιτυχημένου» crowdfunder που συγκέντρωσε περίπου 9.000 λίρες.

Έχουν ήδη ξεπεράσει τις περσινές τους πωλήσεις, πουλώντας σε κάποια καταστήματα της Αγγλίας και έβγαλαν και 3.000 λίρες από την απευθείας πώληση σε πελάτες στην ιστοσελίδα τους.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις