ΚΟΣΜΟΣ. Η 12η Αυγούστου έχει καθιερωθεί από το 2012 ως Παγκόσμια Ημέρα του Ελέφαντα, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη άσχημη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα συμπαθή θηριώδη θηλαστικά. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Ίδρυμα Επαναπροώθησης Ελεφάντων (Elephant Reintroduction Foundation), που εδρεύει στην Μπανγκόγκ της Ταϊλάνδης και την Καναδή σκηνοθέτιδα Πατρίσια Σιμς.

Η επιβλητική παρουσία του ελέφαντα καθορίζει τη μορφολογία ολόκληρου του τόπου όπου ζει και κινείται. Κάθε μέρα τρώει εκατοντάδες κιλά φυτών, κυρίως χόρτα, φύλλα και κλαριά θάμνων και δέντρων. Μπορεί να ξεριζώσει μέχρι και ολόκληρα δέντρα. Λειτουργεί σαν κηπουρός, αραιώνοντας τους θάμνους στη σαβάνα και ανοίγοντας χώρο στο πυκνό τροπικό δάσος για να περνά το φως. Έτσι, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για εκατοντάδες άλλα είδη ζώων. Δίνει ζωή στα αφρικανικά δάση, αφού το ένα τρίτο των σπόρων των δέντρων φυτρώνουν μόνο αφού περάσουν μέσα από το πεπτικό του σύστημα.

Είναι οι ελέφαντες είδος υπο εξαφάνιση;

Οι ελέφαντες είναι υπό απειλή, καθώς αρκετοί από αυτούς ζουν σε άθλιες συνθήκες εξαιτίας των ανθρώπων. Η κατάσταση για τους ελέφαντες είναι απελπιστική, καθώς έχουν απομείνει λιγότεροι από 40.000, όταν το 1900 ζούσαν μόνο στην Αφρική 5.000.000, σύμφωνα με στοιχεία του WWF. Μόνο στη Μοζαμβίκη την τελευταία πενταετία ο αριθμός τους μειώθηκε στο μισό. Οι ελέφαντες της Ασίας έχουν χαρακτηριστεί απειλούμενο είδος, ενώ οι της Αφρικής βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουν οι ελέφαντες;

Ο κυριότερος κίνδυνος για τους ελέφαντες προέρχεται από τους λαθροκυνηγούς, που πωλούν παράνομα ελεφαντόδοντο, καθώς το κυνήγι των ελεφάντων έχει απαγορευτεί διεθνώς από το 1980. Άλλοι λόγοι είναι η επέκταση της γεωργίας και η αποψίλωση των δασών. Από το 1950, ο πληθυσμός των ελεφάντων έχει μειωθεί κατά 50%. Στην Ινδία υπάρχουν σήμερα 30.000 ελέφαντες.

Δράσεις για τη διάσωση των ελεφάντων

Για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε μέτρα για την εξάλειψη της παράνομης πώλησης ελεφαντόδοντου στην Αμερική. Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχει ανακοινώσει και η κυβέρνηση της Κίνας αλλά και της Ταϊλάνδης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις