ΚΟΣΜΟΣ. Κάθε χρόνο, ο μύθος της Περιοχής 51 προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι έρχονται στην αεροπορική βάση κοντά στο Ρέιτσελ της Νεβάδα, με την ελπίδα να πάρουν μια γεύση από τα διαστημόπλοια.

Ο θρύλος της Περιοχής 51 έχει απαξιωθεί εδώ και χρόνια, αλλά μέρος της ιστορίας του βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την περιοχή 51.

Πού είναι η Περιοχή 51;

Περίπου 120 μίλια βορειοδυτικά του Λας Βέγκας, κάπου μεταξύ των δεικτών μιλίων 29 και 30, κατά μήκος της «Εξωγήινης εθνικής οδού» της Νεβάδα (State Highway 375), βρίσκεται ένας χωματόδρομος χωρίς σήμανση. Αν και κανένα κτήριο δεν είναι ορατό από την άσφαλτο, ο δρόμος οδηγεί στη λίμνη Groom ή στο αεροδρόμιο Homey - όπως ονομάζεται στους χάρτες της πολιτικής αεροπορίας.

Για όσους γνωρίζουν, αυτός ο δρόμος οδηγεί σε μια στρατιωτική βάση με πολλά ανεπίσημα ονόματα: Paradise Ranch, Watertown, Dreamland Resort, Κόκκινη πλατεία, Το κιβώτιο και The Ranch! Εύρος δοκιμών και εκπαίδευσης στη Νεβάδα. Απόσπασμα 3, Κέντρο Δοκιμών Πτήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας (Det. 3, AFFTC). και Περιοχή 51.

Πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η περιοχή κοντά στη λίμνη Groom χρησιμοποιούνταν για εξόρυξη αργύρου και μολύβδου. Μόλις ξεκίνησε ο πόλεμος, ο στρατός κατέλαβε την απομακρυσμένη περιοχή και άρχισε να διεξάγει έρευνα: κυρίως πυρηνικές δοκιμές και δοκιμές όπλων.

Γιατί να φτιάξεις μια μυστική βάση στην έρημο;

Όταν η CIA άρχισε να αναπτύσσει κατασκοπευτικά αεροπλάνα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο τότε διευθυντής της CIA, Richard Bissell, Jr. συνειδητοποίησε ότι χρειαζόταν μια ιδιωτική βάση για την κατασκευή και τη δοκιμή πρωτοτύπων.

Το 1955, αυτός και η σχεδιάστρια αεροσκαφών της Lockheed, Kelly Johnson, επέλεξαν το απομονωμένο αεροδρόμιο στη λίμνη Groom για να είναι η έδρα τους. Η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας πρόσθεσε τη βάση στον υπάρχοντα χάρτη της τοποθεσίας δοκιμών της Νεβάδα και ονόμασε την τοποθεσία Περιοχή 51.

Μέσα σε οκτώ μήνες, οι μηχανικοί ανέπτυξαν το αεροπλάνο U-2, το οποίο μπορούσε να πετάξει σε ύψος 70.000 ποδιών, πολύ υψηλότερο από οποιοδήποτε άλλο αεροσκάφος εκείνη την εποχή. Αυτό επέτρεψε στους πιλότους να πετούν πολύ πάνω από τα σοβιετικά ραντάρ, τους πυραύλους και τα εχθρικά αεροσκάφη.

Μετά την κατάρριψη ενός U-2 από σοβιετικό αντιαεροπορικό πύραυλο το 1960, η CIA άρχισε να αναπτύσσει την επόμενη γενιά κατασκοπευτικού αεροπλάνου στην περιοχή 51: το A-12 με σώμα τιτανίου. Σχεδόν μη ανιχνεύσιμο από τα ραντάρ, το A-12 μπορούσε να πετάξει στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες σε 70 λεπτά με ταχύτητα 2.200 μιλίων την ώρα. Το αεροπλάνο ήταν επίσης εξοπλισμένο με κάμερες που μπορούσαν, από υψόμετρο 90.000 ποδιών, να φωτογραφίσουν αντικείμενα μήκους μόλις ενός μέτρου στο έδαφος.

Οι εξωγήινοι και τα UFO γίνονται μέρος της παράδοσης της περιοχής 51

Η Περιοχή 51 συνδέθηκε για πάντα με εξωγήινους το 1989, όταν ένας άνδρας που ισχυριζόταν ότι εργαζόταν εκεί, ο Robert Lazar, έδωσε μια συνέντευξη σε έναν ειδησεογραφικό σταθμό του Λας Βέγκας. Ο Λάζαρ ισχυρίστηκε ότι η περιοχή 51 στέγαζε και μελετούσε εξωγήινα διαστημόπλοια και ότι η δουλειά του ήταν να αναδημιουργήσει την τεχνολογία για στρατιωτική χρήση.

Ωστόσο, τα διαπιστευτήρια του Λάζαρ σύντομα απαξιώθηκαν: σύμφωνα με τα σχολικά αρχεία, ο Λάζαρ δεν πήγε ποτέ στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης ή στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, όπως ισχυρίστηκε. Εκείνη την εποχή, ωστόσο, οι μηχανικοί στην Περιοχή 51 μελετούσαν και αναδημιουργούσαν προηγμένα αεροσκάφη - απλώς αεροσκάφη που αποκτήθηκαν από άλλες χώρες, όχι από το διάστημα.

Ωστόσο, με όλες τις πτήσεις υψηλής τεχνολογίας έξω από την Περιοχή 51 - συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 2.850 απογειώσεων από το A-12 - οι αναφορές για μη αναγνωρίσιμα ιπτάμενα αντικείμενα εκτοξεύτηκαν στην περιοχή.

«Το σώμα του αεροσκάφους από τιτάνιο, που κινείται τόσο γρήγορα όσο μια σφαίρα, θα αντανακλούσε τις ακτίνες του ήλιου με τρόπο που θα μπορούσε να κάνει οποιονδήποτε να σκεφτεί, UFO», είπαν πηγές στη δημοσιογράφο Annie Jacobsen για το βιβλίο της το 2011 για την Περιοχή 51.

Είναι η αλήθεια εκεί έξω;

Η κυβέρνηση αναγνώρισε επισήμως την ύπαρξη της Περιοχής 51 για πρώτη φορά το 2013, όταν η CIA αποχαρακτήρισε έγγραφα σχετικά με την ανάπτυξη των U-2 και A-12. Προηγουμένως, οι ντόπιοι γνώριζαν ότι κάτι περίεργο συνέβαινε στην έρημο, αλλά οι λεπτομέρειες ήταν σπάνιες και δύσκολο να επαληθευθούν.

Η Περιοχή 51 εξακολουθεί να είναι μια ενεργή βάση, αλλά ο σκοπός που υπηρέτησε από τη δεκαετία του 1970 και μετά είναι ένα άκρως απόρρητο μυστήριο. Θα περάσουν τουλάχιστον μερικές δεκαετίες ακόμη μέχρι να αποχαρακτηριστεί το τρέχον έργο και να είναι διαθέσιμο στο κοινό.

Ο ιστότοπος συνεχίζει να αποτελεί πυλώνας της μυθολογίας των εξωγήινων των ΗΠΑ. Μια συνέντευξη του 2019 με τον Lazar σε ένα δημοφιλές podcast ενέπνευσε μια εκδήλωση "Storm Area 51", στην οποία περίπου 6.000 άνθρωποι εμφανίστηκαν στην έρημο για να αναζητήσουν στοιχεία για εξωγήινους. (Τελικά μετατράπηκε σε ένα φεστιβάλ που γιορτάζει όλα τα εξωγήινα πλάσματα.)

Ακόμη και σήμερα, η Περιοχή 51 προσελκύει πιστούς και σκεπτικιστές που συχνάζουν στο μικρό αλλά ακμάζον μονοπάτι των μουσείων, των εστιατορίων, των μοτέλ, των παρελάσεων και των φεστιβάλ με εξωγήινους - όλα με την ελπίδα να ανακαλύψουν ότι η αλήθεια είναι πραγματικά εκεί έξω.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις