ΚΟΣΜΟΣ. Την ετήσια κατάταξη των πιο ειρηνικών χωρών στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης 2023, δημοσίευσε το Ινστιτούτο Οικονομίας και Ειρήνης για φέτος. Ο δείκτης μετρά το επίπεδο ειρήνης μιας χώρας χρησιμοποιώντας τρεις παράγοντες:

  • Συνεχιζόμενες εσωτερικές και διεθνείς συγκρούσεις.
  • Κοινωνική ασφάλεια και προστασία.
  • Στρατιωτικοποίηση.

Συνολικά, ο δείκτης διαπίστωσε ότι ο κόσμος είναι λίγο λιγότερο ασφαλής από πέρυσι, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

Επτά από τις 10 πιο ειρηνικές χώρες του κόσμου βρίσκονται στην Ευρώπη, ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 131η θέση.

Η Ελλάδα, πάλι, βρίσκεται στην 60η θέση με σκορ 1,89 πέφτοντας 6 θέσεις σε σχέση με την κατάταξη του προηγούμενου έτους, ενώ η Κύπρος στην 64η θέση με 1,904, έχοντας ανέβει 1 θέση και η Τουρκία καταλαμβάνει την 147η θέση με 2,8 έχοντας ανέβει 5 θέσεις.

Νο 1 πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο σταθερά από το 2008 η Ισλανδία

Η Ισλανδία παρέμεινε η πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο από την πρώτη δημοσίευση της μελέτης το 2008.

Κατατάσσεται επίσης ως η τρίτη πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, μετά τη Φινλανδία και τη Δανία.

Περισσότερο από το 60% του πληθυσμού της χώρας ζει στην πρωτεύουσα Ρέικιαβικ, σύμφωνα με το National Geographic.

Στην Ισλανδία, το σχολείο είναι δωρεάν για όλους τους Ισλανδούς έως το πανεπιστήμιο και κάθε μαθητής διδάσκεται δανικά και αγγλικά.

Η δεύτερη χώρα στον κατάλογο είναι η Δανία.

Η πρωτεύουσα της Δανίας, η Κοπεγχάγη, φιλοξενεί ιδρύματα όπως το Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης και λειτουργεί ως κόμβος που συνδέει τη Βόρεια Ευρώπη με τον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με το U.S. News and World Report.

Παρόλο που οι άνθρωποι που ζουν στη Δανία πληρώνουν μερικούς από τους υψηλότερους φόρους στον κόσμο, έως και το μισό του εισοδήματός τους, αυτό συμβαίνει για κάποιο λόγο.

Λόγω των υψηλών φόρων, η Δανία μπορεί να προσφέρει στους πολίτες της τις περισσότερες επιλογές υγειονομικής περίθαλψης χωρίς χρέωση, οι φοιτητές πανεπιστημίων δεν πληρώνουν δίδακτρα και λαμβάνουν υποτροφία για την κάλυψη των εξόδων κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, η παιδική φροντίδα επιδοτείται και οι ηλικιωμένοι λαμβάνουν συντάξεις και τους παρέχονται βοηθοί φροντίδας που τους επισκέπτονται στο σπίτι, σύμφωνα με τον ιστότοπο της χώρας.

Η Ιρλανδία συμπληρώνει την πρώτη τριάδα.

Μετά τη Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ευρώπης. Η Ιρλανδία είναι γνωστή για τα καταπράσινα χωράφια της, εξ ου και το παρατσούκλι της, Emerald Isle, σύμφωνα με το National Geographic.

Ο πληθυσμός της Ιρλανδίας αυξήθηκε κατά 10% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με τον συντάκτη της έκθεσης, η αύξηση του πληθυσμού της χώρας είναι από τις ταχύτερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι 10 πιο ειρηνικές χώρες στον κόσμο

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις