ΕΚΟΥΑΔΟΡ. Ένας υποψήφιος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές του Εκουαδόρ, ο οποίος είχε εκστρατεύσει κατά της διαφθοράς και των συμμοριών, δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια εκλογικής συγκέντρωσης.

Ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο , μέλος της εθνικής συνέλευσης της χώρας, δέχθηκε επίθεση καθώς αποχωρούσε από την εκδήλωση στην πρωτεύουσα, Κίτο, την Τετάρτη.

Ήταν ένας από τους λίγους υποψηφίους που υποστήριξαν συνδέσεις μεταξύ του οργανωμένου εγκλήματος και κυβερνητικών αξιωματούχων στο Εκουαδόρ.

Κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τη δολοφονία.

Ιστορικά, το Εκουαδόρ ήταν μια σχετικά ασφαλής και σταθερή χώρα στη Λατινική Αμερική, αλλά ο πρόσφατος ανοδικός ρυθμός βίαιου εγκλήματος - ενισχυμένος από την αυξανόμενη παρουσία ναρκοκαρτέλ - αποτέλεσε κεντρικό θέμα στη φετινή προεδρική εκστρατεία.

Μάρτυρες δήλωσαν ότι ο κ. Βιγιαβικένσιο, βουλευτής και πρώην δημοσιογράφος, πυροβολήθηκε τρεις φορές.

Ένα μέλος της ομάδας της εκστρατείας του δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ο 59χρονος άνδρας ετοιμαζόταν να εισέλθει σε ένα αυτοκίνητο όταν ένας άνδρας προχώρησε και τον πυροβόλησε στο κεφάλι.

Βίντεο από μέσα στο κτήριο δείχνει ανήσυχους υποστηρικτές να ψάχνουν για καταφύγιο και εκλογικά φυλλάδια να απλώνονται σε ένα πατάρι με αίματα.

Ο δράστης τραυματίστηκε επίσης κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με την ασφάλεια και αργότερα πέθανε από τα τραύματά του, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της χώρας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο χάος, άλλοι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός υποψηφίου για τη βουλευτική συνέλευση της χώρας και δύο αστυνομικών, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Έξι άτομα έχουν συλληφθεί από την αστυνομία σε σχέση με τη δολοφονία μετά από έρευνες στην Κίτο, πρόσθεσαν.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί στις 20 Αυγούστου.

Ο κ. Βιγιαβισένσιο, ο οποίος ήταν παντρεμένος και είχε πέντε παιδιά, ήταν ένας από τους οκτώ υποψηφίους στον πρώτο γύρο των εκλογών - αν και δεν ήταν ο φαβορί και είχε ποσοστό ψήφων κοντά στο μέσο όρο.

Εκτός από την ασφάλεια, η εκστρατεία του κ. Βιγιαβικένσιο είχε επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, ένα θέμα που είχε καλύψει κατά την προηγούμενη καριέρα του ως δημοσιογράφος, και τη μείωση της περιβαλλοντικής καταστροφής.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε ότι αυτός και η ομάδα του είχαν δεχθεί απειλές από τον αρχηγό μιας συμμορίας που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις