ΧΑΒΑΗ. Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από τις πυρκαγιές που εξαπλώθηκαν με μεγάλη ταχύτητα και προκάλεσαν καταστροφή στο νησί Μάουι της Χαβάης, καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος της ιστορικής πόλης Λαχάινα.

Ο Κυβερνήτης της Χαβάης, Τζος Γκριν, δήλωσε ότι οι πυρκαγιές αποτελούν τη «μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της πολιτείας της Χαβάης» και ότι το 80% της παραθαλάσσιας πόλης έχει "εξαφανιστεί".

Εικόνες από δορυφόρο δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής:

Αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι ενδέχεται να είναι ακόμα αγνοούμενοι, καθώς οι πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές.

Ο χάρτης στο Μάουι δείχνει την εξάπλωση της πυρκαγιάς

Ο δυτικός τομέας του δεύτερου μεγαλύτερου νησιού της Χαβάης έχει σχεδόν απομονωθεί πλήρως, ενώ περίπου 11.000 άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκκενωθεί από την περιοχή.

Απίστευτα ισχυροί άνεμοι από τον τυφώνα Ντόρα, ο οποίος πέρασε νότια της Χαβάης την Τρίτη, άναψαν τις φλόγες και αποτέλεσαν εμπόδιο για τα αεροσκάφη που δεν μπορούσαν να πετάξουν πάνω από την πόλη κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Όμως, αφού οι άνεμοι αυτοί παρήλθαν, οι πιλότοι μείνανε σοκαρισμένοι από αυτό που είδαν.

«Είναι τρομακτικό. Έχω πετάξει εδώ και 52 χρόνια και δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο,» δήλωσε ο πιλότος ελικοπτέρου Ρίτσαρντ Όλστεν στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press. «Είχαμε δάκρυα στα μάτια μας.»

Η πυρκαγιά έχει καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος των κτιρίων μπροστά από το λιμάνι, συμπεριλαμβανομένου του παλιού δικαστικού μεγάρου.

Ο φάρος της πόλης σώθηκε, αλλά τα περισσότερα από τα γύρω κτίρια καταστράφηκαν, συμπεριλαμβανομένου του παλαιότερου ξενοδοχείου στη Χαβάη - του Pioneer Inn, με ιστορία 122 ετών.

Το κέντρο της Lahaina χρονολογείται από το 1700 και βρίσκεται στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Τόπων των ΗΠΑ - κάποτε ήταν η πρωτεύουσα της Χαβάης.

Η δορυφορική εταιρεία ICEYE υπολόγισε ότι περίπου 1.500 κτίρια έχουν καταστραφεί στο γραφικό θέρετρο, το οποίο φιλοξενεί περίπου 12.000 ανθρώπους.

Η Άλις Λι, πρόεδρος του Συμβουλίου της Κομητείας Μάουι, μίλησε στο πρόγραμμα Newsday της BBC World Service και περιέγραψε πώς η πυρκαγιά κατέστρεψε την γραφική Front Street, τον κεντρικό δρόμο της πόλης.

"Η φωτιά διέσχισε σχεδόν ολόκληρο τον δρόμο, με αποτέλεσμα τα περισσότερα καταστήματα και τα μικρά εστιατόρια που οι άνθρωποι επισκέπτονταν κατά το ταξίδι τους στη Μάουι να καταστραφούν εντελώς," δήλωσε η Λι.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο μοναδικός πρόεδρος των ΗΠΑ που έχει γεννηθεί στη Χαβάη, ανάρτησε στην πλατφόρμα X έναν υπερσύνδεσμο προς μια οργάνωση αρωγής για τους πληγέντες. «Είναι δύσκολο να βλέπω κάποιες από τις εικόνες που έρχονται από τη Χαβάη, μια περιοχή τόσο ξεχωριστή για πολλούς από εμάς», έγραψε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και η πρώην πρώτη κυρία, η Μισέλ Ομπάμα, «σκέφτονται εκείνους που έχασαν αγαπημένους τους ή που η ζωή τους ανατράπηκε».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις