ΚΟΣΜΟΣ. Στις 18 Ιουνίου 2023, στις 9:30 π.μ., μια εξαιρετική περιπέτεια ξεκίνησε καθώς πέντε τολμηροί άνθρωποι ξεκίνησαν ένα ταξίδι για να παρακολουθήσουν το ιστορικό ναυάγιο του Τιτανικού. Το υποβρύχιο Titan, ένα υπερσύγχρονο υποβρύχιο σκάφος, ήταν το σκάφος της επιλογής τους. Η αποκλειστική αυτή μορφή τουρισμού περιπέτειας συνοδεύεται από ένα βαρύ τίμημα, με κάθε συμμετέχοντα να επενδύει περισσότερα από 220,040 Euro για λίγες ώρες αυτής της αξιοσημείωτης περιήγησης.

Το υπέρογκο κόστος δικαιολογείται από το γεγονός ότι τα λείψανα του Τιτανικού βρίσκονται κρυμμένα στα βάθη της θάλασσας, ακριβώς 3.810 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού. Μια επικίνδυνη βουτιά στην άβυσσο Το υποβρύχιο άρχισε την κάθοδό του, βουτώντας στην άβυσσο του ωκεανού. Χρειάστηκαν περίπου δύο ώρες για να φτάσει στο αξιοσημείωτο βάθος των 3.810 μέτρων.

Ως κρίσιμη σανίδα σωτηρίας, το υποβρύχιο επικοινωνούσε κατά διαστήματα με το πλοίο υποστήριξης στην επιφάνεια της θάλασσας, γνωστό ως Πολικό Πρίγκιπα. Αυτή η σύνδεση επικοινωνίας χρησίμευσε ως η μόνη σύνδεση μεταξύ του υποβρυχίου και του εξωτερικού κόσμου. Ωστόσο, μόλις μία ώρα και σαράντα πέντε λεπτά μετά την κατάδυση, εκείνη τη μοιραία ημέρα της 18ης Ιουνίου, η επαφή με το πλοίο υποστήριξης χάθηκε απότομα.

Στις 4:30 μ.μ., όταν το υποβρύχιο αναμενόταν να αναδυθεί μετά την ολοκλήρωση της περιήγησής του, παρέμενε άφαντο. Οι ανησυχίες κλιμακώθηκαν, με αποτέλεσμα η ομάδα του Polar Prince να ειδοποιήσει την αμερικανική ακτοφυλακή στις 7:10 μ.μ. Έτσι ξεκίνησε μια πολυεθνική επιχείρηση έρευνας που διήρκεσε τέσσερις εξαντλητικές ημέρες. Αεροσκάφη, πλοία και ρομποτικά οχήματα χρησιμοποιήθηκαν, αφήνοντας σε όλους ένα πιεστικό ερώτημα: Τι συνέβη στους άτυχους επιβάτες;

Ξετυλίγοντας το κουβάρι της τραγικής μοίρας "Η αμερικανική ακτοφυλακή ανέσυρε συντρίμμια από το υποβρύχιο Τιτάν στον πυθμένα του ωκεανού. Τα συντρίμμια υποδηλώνουν έντονα μια καταστροφική αστοχία του θαλάμου πίεσης. Η ίδια αλαζονεία και ύβρις που οδήγησαν στον αφανισμό του Τιτανικού έπληξε με τραγικό τρόπο τους επιβαίνοντες στο υποβρύχιο". Ας εμβαθύνουμε στη συναρπαστική περιγραφή της εξαφάνισης του υποβρύχιου Τιτάνα.

Το περιστατικό συνέβη στα βάθη του Ατλαντικού Ωκεανού, κοντά στον Καναδά. Οραματιστείτε το χάρτη - 600 χιλιόμετρα μακριά από το Νιουφάουντλαντ, ένα καναδικό νησί. Σε αυτά τα βάθη, βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού, με την πλώρη και την πρύμνη να απέχουν μεταξύ τους περίπου 800 μέτρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το υποβρύχιο Τιτάν δεν είναι ένα κλασικό υποβρύχιο, αλλά ένα υποβρύχιο σκάφος, καθώς, όπως υποδηλώνουν τα ονόματα, οι όροι αυτοί διαφέρουν σημαντικά ως προς τη λειτουργικότητά τους.

Τα υποβρύχια διαθέτουν αυτόνομη ισχύ, που τους επιτρέπει να μπαίνουν και να βγαίνουν από τη θάλασσα ανεξάρτητα μέσω των καθορισμένων λιμανιών. Από την άλλη πλευρά, τα υποβρύχια χρειάζονται ένα πλοίο υποστήριξης για να διευκολύνουν την ανάπτυξη και την ανάσυρσή τους. Το πλοίο υποστήριξης, στην περίπτωσή μας, ήταν το Polar Prince, το οποίο βρισκόταν στην επιφάνεια του νερού και επέβλεπε όλη την επιχείρηση. Αυτή η σημαντική διάκριση διαφοροποιεί τα βυθιζόμενα σκάφη από τα υποβρύχια.

Η OceanGate, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα, ανέθεσε στον Στόκτον Ρας, έναν καταξιωμένο μηχανικό αεροδιαστημικής, τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου. Το 2009, ο Rush ίδρυσε την OceanGate, μια ιδιωτική επιχείρηση με στόχο την παροχή αποστολών σε μεγάλα βάθη της θάλασσας για πλούσια πελατεία. Η επιδρομή της OceanGate στις εκδρομές στον Τιτανικό ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021, μετά από μια σειρά επιτυχημένων αποστολών σε άλλες διάσημες τοποθεσίες ναυαγίων.

Όπως φαίνεται στον ιστότοπό της, η εταιρεία συνεχίζει να προσφέρει συναρπαστικές υποβρύχιες περιπέτειες, που περιλαμβάνουν αποστολές στις Αζόρες και τις Μπαχάμες, εκτός από τον εμβληματικό Τιτανικό. Παράλληλα με το υποβρύχιο Titan, η OceanGate διαθέτει άλλα δύο σκάφη αιχμής, το Αντίποδες και τον Κύκλωπα. Ενώ το Antipodes μπορεί να φτάσει σε βάθη 304 μέτρων, το Cyclops επεκτείνει τις δυνατότητές του στα 500 μέτρα.

Ωστόσο, το υποβρύχιο Titan είναι αυτό που κυριαρχεί, σχεδιασμένο να κατακτήσει τα τρομακτικά βάθη των 4.000 μέτρων, επιτρέποντας την ασύγκριτη πρόσβαση στον τόπο που βρίσκεται ο Τιτανικός. Κάθοδος στην Άβυσσο Για να αντιληφθούμε το δέος που προκαλεί το βάθος των 3.800 μέτρων, ας στρέψουμε την προσοχή μας σε ένα διάγραμμα που έχει επιμεληθεί σχολαστικά η Washington Post.

Σε αυτή την οπτική αναπαράσταση, οι μετρήσεις εκφράζονται σε πόδια. Το μέσο ύψος ενός ανθρώπου είναι περίπου 2 μέτρα. Το παγόβουνο που σφράγισε τη μοίρα του Τιτανικού υψωνόταν περίπου 100 πόδια πάνω από την επιφάνεια του νερού, εκτεινόμενο ακόμη πιο βαθιά κάτω από τα κύματα. Οι δύτες αναψυχής συνήθως εξερευνούν βάθη έως και 130 πόδια, σηματοδοτώντας το όριο της προσβάσιμης περιοχής τους. Πέρα από αυτό το όριο βρίσκεται η ζώνη του λυκόφωτος, όπου ελάχιστα ίχνη φωτός διαπερνούν το βαθύ σκοτάδι.

Πηγή: Άκου να δεις!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις