ΚΟΣΜΟΣ. Η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε το 1981 από τον ΟΗΕ για να συμπίπτει με την ετήσια γενική συνέλευση του Οργανισμού κάθε Σεπτέμβριο. Από το 2001 γιορτάζεται σε σταθερή ημερομηνία, την 21η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου.

Την ημέρα αυτή προγραμματίζονται διάφορες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο από τον ΟΗΕ, τις Μ.Κ.Ο, από θρησκευτικές οργανώσεις και τις τοπικές κοινωνίες των πολιτών για την προώθηση των ιδανικών της ειρήνης και της μη βίας.

Η ειρήνη είναι μια ευγενής και απαραίτητη επιδίωξη και ο μόνος πρακτικός δρόμος για έναν καλύτερο, δικαιότερο κόσμο για όλους τους ανθρώπους. Ωστόσο, σε πάρα πολλά μέρη αποτυγχάνουμε στην επιδίωξη της ειρήνης.

Ένα από τα κύρια θέματα που πλήττουν την ειρήνη είναι ο ρατσισμός. Ο ρατσισμός στερεί από τους ανθρώπους τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους. Υποδαυλίζει τις ανισότητες και τη δυσπιστία. Απομακρύνει τους ανθρώπους, σε μια εποχή που θα έπρεπε να είμαστε ενωμένοι, ως μία ανθρώπινη οικογένεια, για να φτιάξουμε τον διαλυμένο κόσμο μας.

Αντί να πολεμάμε ο ένας τον άλλον, πρέπει να εργαζόμαστε για να νικήσουμε τους πραγματικούς εχθρούς μας: τον ρατσισμό, τη φτώχεια, την ανισότητα, τις συγκρούσεις, την κλιματική κρίση και την πανδημία COVID-19.

Πρέπει να γκρεμίσουμε δομές που στηρίζουν τον ρατσισμό και να ανυψώσουμε τα κινήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα παντού.

Πρέπει να πνίξουμε τις φαύλες φωνές της ρητορικής μίσους με μια ενωμένη και διαρκή κραυγή για αλήθεια, κατανόηση και αμοιβαίο σεβασμό.

Αυτή τη σημαντική ημέρα, είναι η στιγμή για να τηρήσουμε το εικοσιτετράωρο μη βίας και κατάπαυσης του πυρός, να ανανεώσουμε την έκκλησή μας προς όλους τους ανθρώπους να κάνουν περισσότερα από το να καταθέσουν τα όπλα τους. Τους καλούμε να επιβεβαιώσουν εκ νέου τους δεσμούς αλληλεγγύης που μοιραζόμαστε ως ανθρώπινα όντα και να ασχοληθούν με την οικοδόμηση μιας καλύτερης, πιο ειρηνικής ζωής.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις