ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. Ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Αυστραλίας έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο αφού δήλωσε ότι η ανεργία θα πρέπει να εκτιναχθεί για να μπουν στην θέση τους - την οποία έχουν ξεχάσει- οι αλαζόνες εργαζόμενοι.

″Πρέπει να δούμε πόνο στην οικονομία”, είπε ο ιδιοκτήτης γυμναστηρίου που έγινε μεγιστάνας των ακινήτων, Τιμ Γκάρνερ που στο παρελθόν είχε επίσης προκαλέσει σφοδρή κριτική αφού υποστήριξε πως οι νέοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά σπίτια επειδή ξοδεύουν πάρα πολλά για τοστ με αβοκάντο.

Το βίντεο με τα σχόλιά του έχει γίνει viral, προσελκύοντας πάνω από 23 εκατομμύρια προβολές και έντονη κριτική στο διαδίκτυο.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης real estate, ο 41χρονος είπε ότι η πανδημία Covid-19 άλλαξε τη στάση των εργαζομένων και την εργασιακή ηθική προς το χειρότερο κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στους εργαζόμενους στον κατασκευαστικό τομέα.

Υποστήριξε, όπως αναφέρει το BBC, ότι η αλλαγή αυτή επηρεάζει την παραγωγικότητα στον τομέα αυτό, και- σε συνδυασμό με αυστηρότερους κανονισμούς δόμησης που έχουν υιοθετηθεί- προκαλεί το σημαντικό έλλειμμα στέγης στην Αυστραλία.

Πρότεινε λοιπόν το σημερινό ποσοστό ανεργίας της χώρας του που είναι στο 3,7% να αυξηθεί κατά 40-50% για να μειωθεί η ”αλαζονεία στην αγορά εργασίας”. Αυτό σημαίνει πως θα έπρεπε να γίνουν μαζικές απολύσεις και 200.000 άνθρωποι να χάσουν την δουλειά τους.

″Υπήρξε μια συστηματική αλλαγή με τους εργαζόμενους να αισθάνονται ότι ο εργοδότης τους είναι εξαιρετικά τυχερός που τους έχει...Πρέπει να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους ότι εργάζονται για τον εργοδότη και όχι το αντίστροφο”.

Οι δηλώσεις του έγιναν σε μια περίοδο που πολλές εταιρείες είναι σε διαφωνία με τους εργοδότες για το εύρος της τηλεργασίας και τους μισθούς.

Η αλλαγή της στάσης σε θέματα απασχόλησης είναι επίσης ένα θέμα ευρείας συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπό το hashtags όπως ”“quiet quitting””, ένας όρος που αφορά στην απόφαση εργαζόμενων να σταματήσουν να κάνουν περισσότερα από όσα τους αναλογούν για χάρη των αφεντικών τους αλλά και “lazy-girl jobs” που αναφέρεται σε καλά αμειβόμενες, ευέλικτες θέσεις που προσφέρουν μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Τα σχόλια του Γκάρνερ τα οποία κοινοποιήθηκαν από την Australian Financial Review (AFR) που υπεύθυνη για την διοργάνωση, έχουν προκαλέσει κριτική σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το X (πρώην Twitter), το TikTok και το LinkedIn.

Έχουν επίσης καταδικαστεί από Αυστραλούς βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα.

Ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Τζερόμ Λάξαλ είπε ότι ήταν ”σχόλια που θα μπορούσαν να ακουστούν από έναν σούπερ-κακό ήρωα σε καρτούν”, ενώ ο βουλευτής των Φιλελευθέρων Κιθ Βόλαχαν είπε ότι ”δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότερο εκτός πραγματικότητας”.

″Η απώλεια μιας δουλειάς δεν είναι αριθμός. Θα βλέπαμε ανθρώπους στους δρόμους που θα εξαρτώντας από τις τράπεζες τροφίμων”, σχολίασε ο Βολάχαν στο AFR.

Η δε αμερικανίδα βουλευτής, Αεξάνδρα Οκάσιο Κορτέζ επέκρινε επίσης τον μεγιστάνα. ”Υπενθυμίζουμε ότι οι μεγάλοι διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν εκτοξεύσει τη δική τους αμοιβή τόσο πολύ που η αναλογία αμοιβής CEO προς εργαζόμενο είναι τώρα σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ” αναφέρει η ανάρτησή της στο X.

Αλλά άλλοι - όπως ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ορυκτών της Αυστραλίας Άντριου Μισελμόρ - τον υπερασπίστηκαν. ”Οι εργαζόμενοι έχουν συνηθίσει να κερδίζουν το ίδιο χρηματικό ποσό αλλά να μην καλύπτουν τις ίδιες ώρες”, είπε στο AFR.

Ο Γκάρνερ είναι ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του ομίλου Gurner Group και έχει εκτιμώμενη αξία 929 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (598 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις