ΗΠΑ. Νέα έρευνα από τις ΗΠΑ και το Λονδίνο δείχνει ότι οι φωνές στα παιδιά μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβείς με τη σεξουαλική ή σωματική κακοποίηση. Η μελέτη, που ανατέθηκε από τη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Words Matter, δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα στο περιοδικό Child Abuse & Neglect. Ζητεί να αναγνωριστεί επίσημα η λεκτική κακοποίηση στην παιδική ηλικία (CVA) ως «μορφή κακοποίησης».

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Wingate στη Βόρεια Καρολίνα και το University College του Λονδίνου (UCL) ανέλυσαν 149 ποσοτικές και 17 ποιοτικές μελέτες που εξέταζαν το CVA και οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι τα οριστικά θέματα της κακοποίησης περιελάμβαναν « αρνητική ένταση, τον τόνο και το περιεχόμενο ομιλίας και τον άμεσο αντίκτυπό τους».

Οι πιο συνηθισμένοι δράστες του CVA είναι γονείς, μητέρες και δάσκαλοι, σύμφωνα με τη μελέτη. Μερικές από τις επιπτώσεις της λεκτικής κακοποίησης μπορεί να διαρκέσουν σε ολόκληρη τη ζωή ενός παιδιού. Η κατάχρηση μπορεί να δημιουργήσει «υποκείμενες συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις», οι οποίες περιλαμβάνουν παχυσαρκία, αυξημένους κινδύνους θυμού, κατάχρηση ουσιών, κατάθλιψη και αυτοτραυματισμό, ανέφερε το UCL.

Οι ερευνητές λένε ότι πρέπει να υπάρχει καλύτερος τρόπος ορισμού της λεκτική βίας. Επί του παρόντος, τέσσερις κατηγορίες περιλαμβάνουν την παιδική κακοποίηση: σωματική κακοποίηση, σεξουαλική κακοποίηση, συναισθηματική κακοποίηση και παραμέληση, μεταδίδει η New York Post.

Στη μελέτη παρατηρήθηκε ότι με την πάροδο των ετών, η συναισθηματική κακοποίηση στην παιδική ηλικία «έχει αυξηθεί σε συχνότητα».

«Η πρόληψη της κακοποίησης παιδιών είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος με τον οποίο μπορούμε να μειώσουμε τον πολλαπλασιασμό των προβλημάτων ψυχικής υγείας των παιδιών», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Peter Fonagy, επικεφαλής του Τμήματος Ψυχολογίας και Γλωσσικών Επιστημών στο UCL. «Μια έντονη εστίαση στη λεκτική κακοποίηση της παιδικής ηλικίας από ενήλικες γύρω τους από τη νέα φιλανθρωπική οργάνωση Words Matter και αυτή η ανασκόπηση θα βοηθήσει να κάνουμε σημαντικές αλλαγές και να στηρίξουμε και να κατευθύνουμε τις προσπάθειές μας για να εντοπίσουμε και να ανταποκριθούμε σε αυτόν τον κίνδυνο με αποτελεσματικό και έγκαιρο τρόπο», πρόσθεσε. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αναγνώριση της CVA ως ενός τύπου κακοποίησης είναι ένα «σημείο εκκίνησης» για τον εντοπισμό και την πρόληψή της. Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν επίσης την εκπαίδευση των ενηλίκων σχετικά με «τη σημασία της ασφάλειας, της υποστήριξης και της φροντίδας κατά τη διάρκεια της λεκτικής επικοινωνίας με τα παιδιά».

«Η λεκτική κακοποίηση στην παιδική ηλικία πρέπει απεγνωσμένα να αναγνωριστεί ως τρόπος κακοποίησης, λόγω των δια βίου αρνητικών συνεπειών», ανέφερε σε δήλωσή της η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγήτρια του Wingate, Shanta Dube.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις