ΙΣΡΑΗΛ. Σε κατάσταση πολέμου κήρυξε την χώρα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, λίγες ώρες μετά το διπλό χτύπημα της Χαμάς με χιλιάδες ρουκέτες από τη Γάζα, αλλά και την εισβολή μαχητών της σε πόλεις του Ισραήλ.

«Πολίτες του Ισραήλ, βρισκόμαστε σε πόλεμο. Ο εχθρός θα πληρώσει ένα άνευ προηγουμένου τίμημα. Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο».

«Ο εχθρός θα λάβει μια απάντηση που δεν έχει γνωρίσει ποτέ πριν», δήλωσε ο Νετανιάχου, απευθυνόμενος στους Ισραηλινούς, την ώρα που η κυβέρνηση δέχεται σκληρές επικρίσεις τόσο για την ανταπόκρισή της, όσο και για το γεγονός ότι πιάστηκε στον ύπνο από το χτύπημα της Χαμάς.

Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η χώρα διαθέτει ένα από τα πιο εκτεταμένα και εξελιγμένα δίκτυα πληροφοριών στη Μέση Ανατολή.

Ισραηλινά ΜΜΕ κάνουν λόγο για 22 νεκρούς, 200 τραυματίες - εκ των οποίων οι 70 σοβαρά - και σφοδρές μάχες σε επτά περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με το news18.com η Χαμάς έχει απαγάγει 35 στρατιώτες και πολίτες.

Η Haaretz από την πλευρά της αναφέρει ότι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ ενώθηκαν με τους εκείνους της Χαμάς στην επίθεση εναντίον του Ισραήλ. Μαζί έχουν απαγάγει δεκάδες Ισραηλινούς πολίτες.

Ο Μοχάμεντ Ντεΐφ, υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης στα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς, καλώντας τους απανταχού Παλαιστινίους να πολεμήσουν.

«Αυτή είναι η ημέρα της μεγαλύτερης μάχης για να τερματιστεί η τελευταία κατοχή επί γης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι εκτοξεύτηκαν 5.000 ρουκέτες.

«Προειδοποιήσαμε τον εχθρό να μην συνεχίσει την επίθεσή του εναντίον του τζαμιού Αλ Ακσά. Η εποχή της επίθεσης του εχθρού χωρίς απάντηση έχει τελειώσει. Καλώ τους Παλαιστίνιους παντού στη Δυτική Όχθη και εντός της Πράσινης Γραμμής να εξαπολύσουν επίθεση χωρίς περιορισμό. Βγείτε σε όλους τους δρόμους. Καλώ τους μουσουλμάνους παντού να εξαπολύσουν επίθεση», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ντέιφ, επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς

Το Ισραήλ απάντησε με σφυροκόπημα από αέρος της Γάζας ξεκινώντας την επιχείρηση Σιδερένια Σπαθιά.

Τα ισραηλινά στρατεύματα διεξάγουν χερσαίες μάχες «σε πολλά σημεία γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας» κατά των μαχητών που διείσδυσαν «χρησιμοποιώντας αλεξίπτωτα» διά θαλάσσης και ξηράς, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού.

«Αυτή τη στιγμή, πολεμούμε», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίχαρ Εχτ σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου. «Μαχόμαστε σε συγκεκριμένα σημεία γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας…Οι δυνάμεις μας μάχονται αυτή τη στιγμή στο έδαφος», δήλωσε ενώ ανέφερε, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες, ότι «υπάρχουν απώλειες, φυσικά».

Οι συσκέψεις του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ με τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας είναι συνεχείς οι οποίες γίνονται παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ήδη οι δυνάμεις του στρατού είναι σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας ενώ έχουν κληθεί και οι έφεδροι. Επίσης με απόφαση του Γκάλαντ κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι περιοχές σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Παλαιστινιακά μέσα ανέφεραν επίσης ότι αριθμός Ισραηλινών συνελήφθησαν ως αιχμάλωτοι από μαχητές ενώ τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς κυκλοφόρησαν βίντεο που φαίνεται να δείχνει ένα κατεστραμμένο ισραηλινό τεθωρακισμένο.

Στη Γάζα, οι κάτοικοι μπορούσαν να ακούσουν τον βρυχηθμό από τις εκτοξεύσεις ρουκετών ενώ ανέφεραν ένοπλες συγκρούσεις κατά μήκος του φράκτη με το Ισραήλ, κοντά στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς και είδαν κινήσεις ενόπλων μαχητών.

Η ισραηλινή υπηρεσία ασθενοφόρων ανακοίνωσε ότι ομάδες είχαν αποσταλεί σε περιοχές στο νότιο Ισραήλ κοντά στη Γάζα και ότι δόθηκε προειδοποίηση στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Τι αναφέρει πρώην εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού

Ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κορνίκους, πρώην εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δήλωσε: «Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή μέρα στο Ισραήλ. Μια άνευ προηγουμένου και απρόκλητη επίθεση εναντίον Ισραηλινών πολιτών από εκατοντάδες τρομοκράτες της Χαμάς από τη Γάζα στο Ισραήλ. Σφαγιάζουν, εκτελούν και απαγάγουν Ισραηλινούς πολίτες από τα σπίτια τους. Έχουμε αναφορές για ισραηλινούς πολίτες που κρατούνται στη Γάζα, ενώ υπάρχουν και πολλές άλλες ανεπιβεβαίωτες αναφορές για ισραηλινά θύματα».

«Νομίζω ότι η ισραηλινή απάντηση θα ξεπεράσει ένα επίπεδο που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, ούτε από τη Χαμάς, ούτε από οποιονδήποτε άλλο ιρανικό εντολοδόχο. Δεν θα απέκλεια ότι αυτή τη φορά, το Ισραήλ θα επεκτείνει την απάντηση και δεν θα την περιορίσει μόνο στην τρέχουσα περιοχή επιχειρήσεων, που είναι η Λωρίδα της Γάζας, αλλά ότι μπορεί να δούμε επιθέσεις ή αντίποινα από το Ισραήλ που δεν περιορίζονται από τη γεωγραφική περιοχή επιχειρήσεων», πρόσθεσε.

Η αναζωπύρωση είναι η σοβαρότερη από τον 10ήμερο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς το 2021, με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για συγκρούσεις μεταξύ ομάδων Παλαιστίνιων μαχητών και δυνάμεων ασφαλείας σε πόλεις στο νότιο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις