ΚΟΣΜΟΣ. Το Πείραμα της Φιλαδέλφειας, μερικές φορές γνωστό και ως η συνωμοσία του USS Eldridge, έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας υπερπαραγωγής επιστημονικής φαντασίας. Πράγματι, έγινε το θέμα μιας με πρωταγωνιστή τον Michael Paré το 1984.

Αν είναι πιστευτό, αυτή η άκρως απόρρητη δοκιμή τεχνολογίας αορατότητας εξωγήινων, πραγματοποιήθηκε στο απόγειο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, υπό τη διεύθυνση του ίδιου του Άλμπερτ Αϊνστάιν, καταλήγοντας τόσο σε επιτυχία όσο και σε καταστροφή. Αν θεωρείται φάρσα, είναι μια φάρσα της οποίας οι προεκτάσεις ήταν μακροπρόθεσμες και διαδεδομένες. Τι είναι λοιπόν;

Το πείραμα της Φιλαδέλφειας

Το πείραμα της Φιλαδέλφειας ήταν ένα υποτιθέμενο άκρως απόρρητο κυβερνητικό έργο με την κωδική ονομασία Operation Rainbow, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Άλμπερτ Αϊνστάιν σύμφωνα με τη θεωρία του ενοποιημένου πεδίου. Ο στόχος του ήταν να δοκιμάσει την τεχνολογία αορατότητας εξωγήινων. Ήταν το 1943, στη μέση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και οι ΗΠΑ αναζητούσαν ένα πλεονέκτημα για να τους βοηθήσουν να κερδίσουν τη Μάχη του Ατλαντικού.

Και έτσι, μια μέρα σαν σήμερα εκείνη τη χρονιά, που συχνά αναφέρεται ως 28 Οκτωβρίου 1943, η νέα τεχνολογία υποτίθεται ότι τοποθετήθηκε στο USS Eldridge που ήταν ελλιμενισμένο στο Ναυτικό Ναυπηγείο της Φιλαδέλφειας. Λέγεται ότι όσοι βρίσκονταν σε κοντινά πλοία είδαν τις γεννήτριες του Eldridge να άρχισαν να βουίζουν, μια πράσινη-μπλε απόχρωση -κάποιοι είπαν μια ομίχλη ή μια λάμψη- προήλθε από το κύτος του αντιτορπιλικού και, σε μια στιγμή, το πλοίο απλώς εξαφανίστηκε.

Λέγεται ότι το πλοίο επανεμφανίστηκε το ίδιο ξαφνικά, αλλά μόνο αφού εντοπίστηκε να υλοποιείται από τον αέρα σε απόσταση 200 μιλίων μακριά, στο Ναυτικό Ναυπηγείο Norfolk στη Βιρτζίνια - πριν εξαφανιστεί για δεύτερη φορά.

Αν αληθεύει αυτό, τότε σίγουρα το Πείραμα της Φιλαδέλφειας είχε τρομερή επιτυχία. Όχι μόνο κατέστησε αόρατο ένα ολόκληρο πλοίο συνοδείας αντιτορπιλικών κλάσης Cannon, αλλά το τηλεμετέφερε σε απόσταση 200 μιλίων και πάλι πίσω. Ωστόσο, υπήρχαν περισσότερα στην ιστορία από αυτή την εκπληκτική ιστορία.

Ειπώθηκε ότι απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα αποκάλυψαν πολύ πιο σκοτεινές επιπτώσεις. Όταν το USS Eldridge επαναυλοποιήθηκε στη Φιλαδέλφεια, τα μέλη του πληρώματος του υπέστησαν τραυματισμούς από ελαφρούς έως καταστροφικούς. Αναφέρθηκαν ναυτία, αποπροσανατολισμός, παραφροσύνη, εγκαύματα τρίτου βαθμού και μυστηριώδεις ασθένειες. Οι πιο ανησυχητικές επιπτώσεις αφορούσαν το πλήρωμα που βρέθηκε συγχωνευμένο σε μέρη του πλοίου, μερικά από τα οποία είναι ακόμα ζωντανά.

Συνωμοσίες για το Πείραμα της Φιλαδέλφειας

Σύμφωνα με την ιστορία, υπήρχαν πολλοί μάρτυρες στο Πείραμα της Φιλαδέλφειας. Ανθρωποι που είδαν την εξαφάνιση και την επανεμφάνιση του πλοίου. Και όμως, μόνο ένας μάρτυρας εμφανίστηκε και μόλις τη δεκαετία του 1950 άρχισαν να εμφανίζονται παραπάνω λεπτομέρειες. Στην πραγματικότητα, όλες οι πληροφορίες σχετικά με το Πείραμα της Φιλαδέλφειας προέρχονται από μία μόνο πηγή. Αυτός ήταν ένας άντρας με το όνομα Καρλ Μέρεντιθ Άλεν.

Το 1956, ο Carl Allen άρχισε να γράφει εκατοντάδες γράμματα προς τον Morris K. Jessup, τον συγγραφέα ενός βιβλίου με τίτλο The Case for the UFO (1955). Με το όνομα Carlos Allende, προσπάθησε να πείσει τον Jessup να σταματήσει την έρευνα που διεξήγαγε τότε σχετικά με την ημιτελή ενοποιημένη θεωρία πεδίου του Albert Einstein. Ως μέρος αυτού, ενημέρωσε τον Τζέσαπ για τη συνωμοσία του USS Eldridge, ισχυριζόμενος ότι ήταν μάρτυρας της δοκιμής ο ίδιος ενώ εργαζόταν σε ένα πλοίο που ονομαζόταν SS Andrew Furuseth ως καταστράτηγος. Όταν ο Τζέσαπ προσπάθησε να πάρει περισσότερες πληροφορίες από τον Άλεν, δεν μπόρεσε να παράσχει κανένα στοιχείο για τους ισχυρισμούς του.

Την ίδια ώρα περίπου, το Γραφείο Ναυτικών Ερευνών των ΗΠΑ (ONR) έλαβε ένα ανώνυμο πακέτο με την ένδειξη «Καλό Πάσχα». Μέσα υπήρχε ένα αντίγραφο του βιβλίου του Τζέσαπ, το οποίο σχολιάστηκε έντονα από τρεις διαφορετικούς συντελεστές, ο καθένας σε διαφορετικές αποχρώσεις του μπλε και αναφερόμενος ο ένας στον άλλο ως «τσιγγάνοι».

Οι σημειώσεις εντός αφορούσαν τα ΑΤΙΑ, που υποτίθεται ότι έχουν γνώση της εξωγήινης ζωής στη Γη και υποδηλώνουν ότι η έρευνα του Τζέσαπ για την ενοποιημένη θεωρία πεδίου ήταν πολύ κοντά σε κάποια εξωγήινη τεχνολογία. Υπήρχαν επίσης αρκετές νύξεις για το Πείραμα της Φιλαδέλφειας.

Σε μια περίεργη ανατροπή που χρησίμευσε μόνο για να ενισχύσει την πίστη στη συνωμοσία της Φιλαδέλφειας, δύο πράκτορες στο ONR ανέλαβαν να τυπώσουν ιδιωτικά πολλά αντίτυπα του σχολιασμένου βιβλίου, το οποίο έγινε γνωστό σε ορισμένους κύκλους ως Varo Version.

Διερεύνηση της συνωμοσίας της Φιλαδέλφειας

Το 1957, το ONR κάλεσε τον Τζέσαπ να δει το σχολιασμένο αντίγραφο του βιβλίου του. Επιβεβαίωσε ότι οι σχολιασμοί ταίριαζαν με το χειρόγραφο στα γράμματα του Άλεν. Από τότε επιβεβαιώθηκε ότι ήταν ο Άλεν που έστειλε το πακέτο στο ONR και, το 1969, παραδέχτηκε μάλιστα ότι έγραψε όλους τους σχολιασμούς. Ο στόχος του; Για να «τρομάξει την κόλαση του Τζέσαπ» και να τον αποτρέψει από το να συνεχίσει την έρευνά του για τη Θεωρία Ενοποιημένου Πεδίου, την οποία ο Άλεν θεωρούσε επικίνδυνη. Αργότερα απέσυρε αυτή την παραδοχή.

Λοιπόν, ποιος ήταν ο Carlos Allende, γνωστός και ως Carl Allen; Για πολύ καιρό, αυτή η απάντηση ήταν τόσο άπιαστη όσο και ο ίδιος ο άνθρωπος. Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν ήταν γνωστό γι 'αυτόν έως ότου ένας δημοσιογράφος ονόματι Robert Goerman έγραψε για τον άνδρα το 1980. Ο Goerman, προφανώς συνειδητοποιώντας μια παλιά οικογενειακή σχέση με τον Allen, πήρε συνέντευξη από την οικογένεια του άνδρα και τον περιέγραψε ως «ένα δημιουργικό και ευφάνταστα μοναχικό τύπο». Σύμφωνα με τον Γκόερμαν, ο Άλεν είχε ιστορικό ψυχικής ασθένειας για το οποίο υπέθεσε ότι μπορεί να βρισκόταν πίσω από οποιεσδήποτε σκευωρίες.

USS Eldridge Hoax: Η επίσημη απάντηση

Το πείραμα της Φιλαδέλφειας αιχμαλώτισε τη φαντασία της κοινότητας των ουφολόγων για πολλά χρόνια. Πράγματι, το ONR ήταν τόσο συγκλονισμένο από τις συνεχείς έρευνες σχετικά με αυτό που, το 1996, δημοσίευσε μια επίσημη δήλωση διαψεύδοντας πλήρως το γεγονός, δηλώνοντας:

«Το ONR δεν έχει διεξαγάγει ποτέ καμία έρευνα σχετικά με την αορατότητα, ούτε το 1943 ούτε σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή (το ONR ιδρύθηκε το 1946.) Ενόψει της τρέχουσας επιστημονικής γνώσης, οι επιστήμονες του ONR δεν πιστεύουν ότι ένα τέτοιο πείραμα θα μπορούσε να είναι δυνατό εκτός από τη σφαίρα επιστημονική φαντασία.»

Η ίδια δήλωση παρείχε θεωρίες ως προς την προέλευση των ιδεών πίσω από τη συνωμοσία USS Eldridge. Για παράδειγμα, η πτυχή της αορατότητας μπορεί να προέκυψε από πραγματική έρευνα στο ναυπηγείο της Philadelphia Naval Yard εκείνη την εποχή για να καταστήσει τα πλοία μη ανιχνεύσιμα από τα ραντάρ, γνωστή ως degaussing.

Ποτέ δεν έχουν παρασχεθεί στοιχεία ή επιβεβαίωση του Πειράματος της Φιλαδέλφειας. Επιπλέον, όλα τα στοιχεία που συλλέγονται, όπως τα κούτσουρα του USS Eldridge και άλλων εμπλεκόμενων πλοίων, έχουν αντικρούσει την ιστορία. Για παράδειγμα, την υποτιθέμενη ημερομηνία του πειράματος, 28 Οκτωβρίου 1943, το ημερολόγιο του πλοίου το βάζει στις Μπαχάμες σε μια περιοδεία shakedown.

Αναβίωση του USS Eldridge «Hoax»

Για πολύ καιρό ήταν ευρέως αποδεκτό ότι το Πείραμα της Φιλαδέλφειας ήταν ψεύτικο, που μερικές φορές αναφέρεται ως φάρσα του USS Eldridge. Ωστόσο, αναβίωσε με την εμφάνιση ενός άλλου υποτιθέμενου μυστικού πειράματος, του The Montauk Project. Αντί για αορατότητα, αυτή τη φορά ήταν ταξίδι στο χρόνο και, στη θέση του Αϊνστάιν, ήταν ο Βίλχελμ Ράιχ και ο Νίκολα Τέσλα. Έδεσε με το Πείραμα της Φιλαδέλφειας ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου.

Κάποιοι ακόμα πιστεύουν

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι το Πείραμα της Φιλαδέλφειας ήταν πράγματι μια φάρσα, που διέπραξε ένας άνδρας, ο Καρλ Μέρεντιθ Άλεν. Κι όμως, παρά την παντελή έλλειψη αποδείξεων, κάτω από την ομπρέλα του Montauk Project, η συνωμοσία USS Eldridge φαίνεται να κερδίζει νέους υποστηρικτές ακόμα και σήμερα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις