ΚΟΣΜΟΣ. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας υποστήριξαν ότι περισσότεροι από 500 άνθρωποι πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν από την έκρηξη, με το Ισραήλ και τις παλαιστινιακές τρομοκρατικές ομάδες να αλληλοκατηγορούνται για την έκρηξη.

Η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ) λένε ότι οι ζημιές προήλθαν από αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF), ενώ το εβραϊκό κράτος ισχυρίζεται ότι προκλήθηκαν από άστοχη εκτόξευση ρουκέτας από την PIJ.

Το νοσοκομείο – το οποίο χρηματοδοτείται από την Αγγλικανική Εκκλησία – φιλοξενούσε ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση καθώς και χιλιάδες πρόσφυγες που είχαν βρει εκεί καταφύγιο αφότου τα σπίτια τους υπέστησαν ζημιές από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Γιατροί του νοσοκομείου στη Γάζα περιτριγυρισμένοι από πτώματα

«Το νοσοκομείο γέμισε με διαμελισμένα σώματα και νεκρούς»: Γιατρός του νοσοκομείου στη Γάζα περιγράφει

Ο Δρ. Φαντέλ Ναϊμ, επικεφαλής της ορθοπεδικής χειρουργικής στο νοσοκομείο, λέει ότι βρήκε το νοσοκομείο γεμάτο διαμελισμένα σώματα και τραυματίες, αφού άκουσε μια τεράστια έκρηξη. Ο χειρουργός, ο οποίος μόλις είχε τελειώσει μία επέμβαση και ετοιμαζόταν να ξεκινήσει μία άλλη όταν σημειώθηκε η έκρηξη, είπε: «Ο κόσμος άρχισε να τρέχει προς το τμήμα χειρουργείων ουρλιάζοντας: ‘Βοηθήστε μας, βοηθήστε μας, υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες μέσα στο νοσοκομείο’. Το νοσοκομείο ήταν γεμάτο νεκρούς και τραυματισμένους, διαμελισμένα σώματα και νεκρούς» δήλωσε στο Reuters.

«Προσπαθήσαμε να σώσουμε όποιον μπορούσε να σωθεί, αλλά ο αριθμός ήταν πολύ μεγάλος για να μπορέσει η ομάδα του νοσοκομείου να σώσει… Τους είδαμε ζωντανούς αλλά δεν μπορέσαμε να τους βοηθήσουμε και έγιναν μάρτυρες» πρόσθεσε.

Η Φατίμα Σαέντ, η οποία βρισκόταν στο νοσοκομείο όταν σημειώθηκε η έκρηξη, λέει ότι «ένιωσε» τη φωτιά. «Νιώσαμε ότι υπήρχε φωτιά και πράγματα έπεφταν πάνω μας. Αρχίσαμε να ψάχνουμε ο ένας τον άλλον. Το ρεύμα κόπηκε ξαφνικά και δεν μπορούσαμε να δούμε» δήλωσε.

Ο κάτοικος της Γάζας Αντνάν αλ-Νάκα δήλωσε στο AFP ότι περίπου 2.000 άνθρωποι είχαν καταφύγει στο νοσοκομείο το βράδυ της Τρίτης την ώρα του χτυπήματος. «Καθώς μπήκα στο νοσοκομείο, άκουσα την έκρηξη, είδα μια τεράστια φωτιά» είπε ο Νάκα. «Ολόκληρη η πλατεία είχε πάρει φωτιά, υπήρχαν παντού πτώματα, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι».

Οι γιατροί άκουσαν έναν πύραυλο να «στριγγλίζει» λίγα λεπτά πριν χτυπήσει, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν καταφύγει στο νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας.

Ένας Βρετανοπαλαιστίνιος χειρουργός, ο Γκασάν Αμπού- Σιτάχ, δήλωσε ότι βρισκόταν μέσα σε ένα χειρουργείο όταν χτυπήθηκε το νοσοκομείο και πως το ταβάνι κατέρρευσε γύρω του. «Ακούσαμε ένα τρίξιμο πυραύλου που ακολουθήθηκε από μια τεράστια έκρηξη. Μέρος της οροφής του χειρουργείου έπεσε» ανέφερε και περιέγραψε ότι βγήκε στο κεντρικό νοσοκομείο και είδε σωρούς από πτώματα, «τόσο νεκρούς που δεν κινούνταν, όσο και τραυματίες».

«Παντού υπήρχαν ανθρώπινα μέλη και πτώματα»

Κάποιοι είχαν χάσει χέρια και πόδια από την έκρηξη και μάρτυρες περιέγραψαν πώς οι γιατροί επιχειρούσαν χειρουργικές επεμβάσεις στους ορόφους του νοσοκομείου, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις χωρίς αναισθησία.

Ο Δρ. Αμπού Σιτάχ είπε ότι περιέθαλψε έναν άνδρα του οποίου το πόδι είχε «ανατιναχθεί στον μηρό» και στη συνέχεια τον μετέφερε σε ασθενοφόρο. Όπως δήλωσε: «Καθώς πήγαινα προς το ασθενοφόρο, υπήρχαν παντού ανθρώπινα μέλη και πτώματα στοιβαγμένα στην αυλή του νοσοκομείου». Και πρόσθεσε: «Οικογένειες είχαν αναζητήσει καταφύγιο μέσα στο νοσοκομείο, νομίζοντας πως θα ήταν ένα ασφαλές καταφύγιο. Αυτές ακριβώς οι ίδιες οικογένειες είναι τώρα είτε νεκρές είτε βαριά τραυματισμένες».

«Είδα το πτώμα ενός μικρού αγοριού από το οποίο έλειπε το κεφάλι»

Σε μια ανατριχιαστική περιγραφή των συνεπειών της επίθεσης που αναρτήθηκε στο Facebook, o Δρ. Αμπού Σιτάχ, δήλωσε ότι πιστεύει πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί καθώς «είδα πολλά διαμελισμένα σώματα και μέρη σωμάτων καθώς μετέφερα τον τελευταίο ασθενή στο ασθενοφόρο, περνώντας από την αυλή». «Ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν υπερβαίνει το 50%. Είδα το πτώμα ενός μικρού αγοριού από το οποίο έλειπε το κεφάλι» πρόσθεσε.

Η διευθύντρια του νοσοκομείο Σουχάιλα Ταράζι δήλωσε ότι τα επακόλουθα της έκρηξης δεν συγκρίνονταν με τίποτα που είχε δει ή θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί». Όπως είπε: «Το νοσοκομείο μας είναι ένας τόπος αγάπης και συμφιλίωσης. Είμαστε όλοι χαμένοι σε αυτόν τον πόλεμο. Και πρέπει να τελειώσει».

Οι ανταποκριτές του AFP είδαν δεκάδες πτώματα στον τόπο του συμβάντος. Γιατροί και πολίτες ανέσυραν πτώματα τυλιγμένα σε λευκά υφάσματα, κουβέρτες ή μαύρες πλαστικές σακούλες. Στην αυλή του νοσοκομείου διακρίνονταν κηλίδες αίματος και καμένα αυτοκίνητα.

Εικόνες του νοσοκομείου μετά το χτύπημα που δημοσίευσε η ομάδα δορυφορικής παρακολούθησης Maxar δείχνουν ότι τα κτίρια του νοσοκομείου φαίνονται κυρίως άθικτα.

Η Maxar δήλωσε ότι οι εικόνες της αποκαλύπτουν «μια πιθανή αποχρωματισμένη περιοχή έκρηξης στον κύριο χώρο στάθμευσης του νοσοκομειακού συγκροτήματος» χωρίς «σημαντικές δομικές ζημιές στα παρακείμενα κτίρια».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις