ΙΑΠΩΝΙΑ. Ισχυρός σεισμός έπληξε την κεντρική Ιαπωνία σήμερα, με αποτέλεσμα να εκδοθούν προειδοποιήσεις στους κατοίκους να εκκενώσουν ορισμένες περιοχές στις δυτικές ακτές της και να προκληθούν διακοπές ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες νοικοκυριά και προβλήματα σε πτήσεις και σιδηροδρομικά δρομολόγια στην επηρεαζόμενη περιοχή.

Ο σεισμός, αρχικά εκτιμώμενου μεγέθους 7,6 βαθμών, προκάλεσε κύματα ύψους περίπου ενός μέτρου κατά μήκος τμημάτων της Θάλασσας της Ιαπωνίας με ένα κύμα μεγαλύτερου ύψους να αναμένεται, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NHK.

Προειδοποιήσεις για τσουνάμι μετά τον ισχυρότατο σεισμό

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA) έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τσουνάμι για τις παραλιακές νομαρχίες Ισικάουα, Νιιγκάτα και Τογιάμα. Είναι η πρώτη φορά που εκδίδονται σημαντικές προειδοποιήσεις από τον σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε τον Μάρτιο του 2011 τη βορειοανατολική Ιαπωνία. Συνολικά 21 σεισμικές δονήσεις μεγέθους ίσου ή μεγαλύτερου των 4 βαθμών έπληξαν την κεντρική Ιαπωνία σε διάστημα μικρότερο των 90 λεπτών, σύμφωνα με την JMA.

Η έκδοση σημαντικής προειδοποίησης για τσουνάμι σημαίνει πως υπάρχει πιθανότητα για κύματα άνω των τριών μέτρων.

Ορισμένα σπίτια καταστράφηκαν και μονάδες του στρατού έχουν σταλεί για να συνδράμουν τις επιχειρήσεις διάσωσης, όπως ανάφερε ο Χαγιάσι Γιοσιμάσα, κυβερνητικός εκπρόσωπος, στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως οι αρχές εξακολουθούν να αποτιμούν την έκταση των ζημιών.

Πιο ισχυροί σεισμοί στην περιοχή, όπου σεισμική δραστηριότητα συγκεντρωνόταν για περισσότερα από τρία χρόνια, μπορεί να σημειωθούν τις ερχόμενες ημέρες, δήλωσε ο αξιωματούχος της JMA Τοσιχίρο Σιμογιάμα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο μετά τον σεισμό, ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα προειδοποίησε επίσης τους κατοίκους να προετοιμαστούν για περισσότερες καταστροφές.

«Οι κάτοικοι πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή για ενδεχόμενους περαιτέρω σεισμούς και καλώ τον κόσμο στις περιοχές όπου αναμένονται τσουνάμι να εκκενώσουν το ταχύτερο δυνατό», είπε ο Κισίντα.

«Τρέξτε!», μια προειδοποίηση σε έντονο κίτρινο χρώμα στις τηλεοπτικές οθόνες συνιστούσε στους κατοίκους σε συγκεκριμένες περιοχές της ακτής να εγκαταλείψουν αμέσως τα σπίτια τους.

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι το Τόκιο

Εικόνες που μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ δείχνουν ένα κτίριο να πέφτει σε ένα σύννεφο σκόνης στην παραλιακή πόλη Σούζου και ένα τεράστιο ρήγμα σε δρόμο στην Ουατζίμα όπου πανικοβλημένοι γονείς σφίγγουν πάνω τους τα παιδιά τους. Ο σεισμός ταρακούνησε επίσης κτίρια στην πρωτεύουσα Τόκιο, περίπου 500 χλμ. από την Ουατζίμα.

Περισσότερα από 36.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις νομαρχίες Ισικάουα και Τογιάμα, ανέφερε η πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας Hokuriku Electric Power.

Τα δρομολόγια με τρένα υψηλής ταχύτητας στην Ισικάουα αναστάληκαν ενώ οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών Softbank και KDDI ανέφεραν διακοπές στις τηλεφωνικές και διαδικτυακές συνδέσεις στην Ισικάουα και στη Νιιγκάτα, σύμφωνα με τους ιστοτόπους τους.

Η ιαπωνική αεροπορική εταιρία ANA έδωσε εντολή σε αεροπλάνα που κατευθύνονταν σε αεροδρόμια στην Τογιάμα και την Ισικάουα να γυρίσουν πίσω, ενώ η Japan Airlines ακύρωσε τις περισσότερες πτήσεις της προς τις περιοχές Νιιγκάτα και Ισικάουα και οι αρχές δήλωσαν πως ένα από τα αεροδρόμια της Ισικάουα έκλεισε.

Πυρηνικά εργοστάσια

Η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας της Ιαπωνίας ανέφερε πως δεν έχουν επιβεβαιωθεί οποιαδήποτε προβλήματα σε πυρηνικούς σταθμούς κατά μήκος της Θάλασσας της Ιαπωνίας, περιλαμβανομένων πέντε ενεργών αντιδραστήρων στις μονάδες της Kansai Electric Power στο Όι και στην Τακαχάμα στη νομαρχία Φουκούι.

Η μονάδα της Hokuriku στη Σίκα της Ισικάουα, που ήταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, είχε διακόψει τη λειτουργία των δύο αντιδραστήρων της πριν από τον σεισμό για τακτική επιθεώρηση και δεν είχε επίπτωση από τον σεισμό, ανέφερε η υπηρεσία.

Ο ισχυρότατος σεισμός και το τσουνάμι που έπληξαν τη βορειοανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011, προκάλεσαν τον θάνατο σχεδόν 20.000 ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές σε πόλεις και πυρηνικές τήξεις στη Φουκουσίμα.

Ένας άλλος σεισμός, γνωστός ως ο Μεγάλος Σεισμός Χανσίν, έπληξε τη δυτική Ιαπωνία το 1995, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 6.000 ανθρώπων, κυρίως στην πόλη Κόμπε.

Ο σημερινός σεισμός σημειώθηκε στη διάρκεια μιας δημόσιας αργίας όπου εκατομμύρια Ιάπωνες επισκέπτονται παραδοσιακά ναούς για τη νέα χρονιά.

Στην Καναζάουα, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό στην Ισικάουα, εικόνες έδειχναν ό,τι απέμεινε από την πύλη Τορίι στην είσοδο ενός σιντοϊστικού ναού καθώς ανήσυχοι πιστοί παρακολουθούσαν.

Η Αγιάκο Νταϊκάι, κάτοικος της Καναζάουα, δήλωσε πως κατέφυγε σε ένα δημοτικό σχολείο εκεί κοντά με τον σύζυγό της και τα δυο παιδιά τους λίγο μετά τον σεισμό. Τάξεις, κλιμακοστάσια, διάδρομοι και το γυμναστήριο ήταν γεμάτα ανθρώπους που είχαν φύγει από τα σπίτια τους, είπε.

«Είχα ζήσει και τον Μεγάλο Σεισμό του Χανσίν, επομένως σκέφτηκα ότι θα ήταν πιο ασφαλές, να φύγω», είπε τηλεφωνικώς στο Reuters. «Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη πότε θα γυρίσουμε στο σπίτι».

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις