ΚΟΣΜΟΣ. Κατακόρυφα φαίνεται να αυξάνεται το ενδιαφέρον για επείγουσα αντισύλληψη – γνωστή και ως χάπι της επόμενης ημέρας – μετά την Πρωτοχρονιά

Για την ακρίβεια, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ εκτιμά ότι στον απόηχο της Πρωτοχρονιάς του 2022 σημειώθηκε σημαντική αύξηση των πωλήσεων αντισυλληπτικών χαπιών στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 40.000 επιπλέον τεμάχια.

Οι ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Τέξας παρατήρησαν, μάλιστα, ότι οι πωλήσεις την εβδομάδα μετά την Πρωτοχρονιά ήταν διπλάσιες από ότι κατά τη διάρκεια άλλων εορτών που παραδοσιακά συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά σεξ χωρίς προστασία, όπως η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Η ερευνητική ομάδα αποδίδει, εν μέρει, αυτή την αύξηση στην αγορά του συγκεκριμένου χαπιού σε γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών στα συνεχόμενα εορταστικά πάρτι και την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το χάπι της επόμενης μέρας

Το χάπι της επόμενης μέρας δεν αποτελεί μέσο αντισύλληψης και χρησιμοποιείται μόνο όταν υπάρχει ανάγκη και με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου σας.

Περιέχει ειδικές δόσεις γυναικείων ορμονών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της εγκυμοσύνης μετά το σεξ, εάν δεν χρησιμοποιήθηκε αντισύλληψη ή εάν έσπασε το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του σεξ.

Ουσιαστικά, παρεμποδίζει την απελευθέρωση του ωαρίου από τις ωοθήκες, αποτρέπει τη γονιμοποίηση του ωαρίου (στην περίπτωση που αυτό καταφέρει να απελευθερωθεί) από το σπερματοζωάριο, εμποδίζει το γονιμοποιημένο ωάριο να φτάσει από τη σάλπιγγα στη μήτρα και να ξεκινήσει η εγκυμοσύνη.

Δεν πρέπει να συγχέεται με το «χάπι της έκτρωσης», αφού δεν χορηγείται για τη διακοπή μιας κύησης που έχει αρχίσει, αλλά για να την προλάβει και να την αποτρέψει.

Ενώ μερικές φορές αποκαλείται χάπι «της επόμενης ημέρας», μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αποτελεσματικό για έως και 5 ημέρες μετά το σεξ χωρίς προστασία.

Όσο πιο γρήγορα λαμβάνεται, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι. Όταν λαμβάνεται τις πρώτες τρεις ημέρες μετά το σεξ, αποτρέπει περίπου το 85% των αναμενόμενων κυήσεων.

Οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να πάρει το χάπι επείγουσας αντισύλληψης, ακόμη και όσες δεν μπορούν να πάρουν άλλα από του στόματος αντισυλληπτικά χάπια.

Μπορεί να αγοραστεί χωρίς ιατρική συνταγή, ωστόσο είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε πρώτα το γυναικολόγο σας καθώς μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως ναυτία και έμετο ή διαταραγμένη περίοδο.

Η επείγουσα αντισύλληψη δεν προστατεύει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).

Πηγή: Vita.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις