Ορεινή Αρκαδία: ένας ξεχωριστός, σχεδόν «μυθικός» προορισμός στην καρδιά της Πελοποννήσου. Τοπία μοναδικής ομορφιάς, χωριά που αποτελούν μουσεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ατμοσφαιρικοί ξενώνες, εξαιρετικό φαγητό και απόλυτη σύνδεση με τη φύση. Κυριολεκτικά η καρδιά της Πελοποννήσου, σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αθήνα και την Πάτρα. Τα χωριά της ορεινής Αρκαδίας επιφυλάσσουν δεκάδες προτάσεις για δραστηριότητες στη φύση ή χαλάρωση και γοητεύουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Το σίγουρο είναι ότι μόνο μία φορά δεν αρκεί, θα θέλεις συνέχεια να επιστρέφεις σε αυτά για να ανακαλύψεις άλλο έναν κρυμμένο θησαυρό.

Ευχόμαστε η επιδημιολογική κατάσταση σύντομα να μας επιτρέψει τέτοιες αποδράσεις

Τα διαμάντια του Μαινάλου

Η Βυτίνα αποτελεί το πιο ζωντανό και τουριστικά αναπτυγμένο κεφαλοχώρι του Μαινάλου. Στα δρομάκια του χωριού, όπου κυριαρχούν σπίτια χτισμένα από ντόπιο μαύρο μάρμαρο και γύρω από την πλατεία θα βρείτε καλές ταβέρνες, cozy café-bar και μαγαζιά με ξυλόγλυπτα και τοπικά προϊόντα (κυρίως τυροκομικά και ζυμαρικά). Η Βυτίνα είναι ιδανικός προορισμός για ατέλειωτους περιπάτους. Ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία είναι ο Δρόμος της Αγάπης, μια ρομαντική διαδρομή ανάμεσα σε ψηλά δέντρα. Στρατηγικά τοποθετημένη, η Βυτίνα συνδυάζει εύκολη πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο αλλά και στα χωριά του Μαινάλου και της Γορτυνίας, όπως η Στεμνίτσα, η Δημητσάνα και τα Λαγκάδια.

Η Δημητσάνα είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο καλοδιατηρημένα χωριά της ορεινής Αρκαδίας, με μοναδική αρχιτεκτονική, ατμοσφαιρικούς ξενώνες, εντυπωσιακά μοναστήρια και το φαράγγι του Λούσιου σε απόσταση αναπνοής. Η Δημητσάνα είναι πολύ γνωστή και για το μπαρούτι που προσέφερε κατά την Επανάσταση. Δεκατέσσερις μπαρουτόμυλοι λειτουργούσαν στις πηγές του Αϊ-Γιάννη, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται και το καταπληκτικό Μουσείο Υδροκίνησης.

Σε απόσταση 9χλμ από τη Δημητσάνα , θα συναντήσετε τη Στεμνίτσα, ένα από τα ομορφότερα χωριά του Μαινάλου. Τα λιθόστρωτα δρομάκια, οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες και οι πέτρινες κρήνες δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα. Το περίτεχνο καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου ξεχωρίζει από μακριά και θα σας οδηγήσει στην όμορφη κεντρική πλατεία της. Στο χωριό υπάρχει ένα αξιόλογο λαογραφικό μουσείο, καθώς και η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, μία από τις ελάχιστες στην Ελλάδα.

Αξίζει να επισκεφθείτε το φαράγγι του Λούσιου ή αλλιώς το «Άγιον Όρος» της Πελοποννήσου που ονομάστηκε έτσι λόγω της πληθώρας των ιστορικών μοναστηριών. Ανάμεσα στη Στεμνίτσα και Δημητσάνα σκαρφαλωμένη ανάμεσα στα απόκρημνα βράχια στέκεται αγέρωχη η Μονή Προδρόμου. Μια επίσκεψη αξίζει επίσης η Μονή Φιλοσόφου, στη δυτική πλευρά του φαραγγιού του Λούσιου από την οποία σώζεται μόνο το καθολικό τμήμα.

Πανέμορφα είναι και τα Λαγκάδια, ένα χωριό διάσημο για τους εξαιρετικούς χτίστες και τεχνίτες της πέτρας. Είναι γνωστό ως το «κρεμαστό χωριό της Πελοποννήσου» καθώς είναι χτισμένο σε απότομη πλαγιά βουνού. Τα σπίτια, οι εκκλησίες, οι βρύσες και τα ανηφορικά καλντερίμια είναι πραγματικά αριστουργήματα της αρχιτεκτονικής της πέτρας.

Δραστηριότητες

Το Μαίναλο προσφέρει πάρα πολλές ευκαιρίες για δραστηριότητες, ανάλογα με τις εποχές του χρόνου. Φυσικά ο χειμώνας ενδείκνυται για σκι και snowboard στο Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου - Οστρακίνας . Σε κοντινή απόσταση από τη Βυτίνα (12 χλμ.), το χιονοδρομικό διαθέτει επτά πίστες, τρεις αναβατήρες, snowboard park και σαλέ.

Το καλοκαίρι είναι ιδανικό για kayak και rafting. Το φαράγγι του ποταμού Λούσιου και τα ορμητικά νερά του ποταμού Αλφειού δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες για να χτυπήσει η αδρεναλίνη σας κόκκινο, τεστάροντας τα όρια της αντοχής σας. Φυσικά, όλο το χρόνο η πεζοπορία, η ποδηλασία, βόλτες με 4Χ4 και η ορειβασία, είναι πολλές από τις επιλογές των επισκεπτών που αγαπούν τα σπορ.

Τι να δοκιμάσεις

Και αν όλες οι παραπάνω δραστηριότητες σας άνοιξαν την όρεξη, η περιοχή θα σας ανταμείψει με υπέροχα πιάτα. Κόκορα κοκκινιστό με χυλοπίτες, το περίφημο λαγωτό (λαγός με σκορδαλιά από το ζωμό του λαγού και καρύδια), αρνάκι με αγκινάρες στον φούρνο, χορτόπιτα με φύλλο ελαιόλαδου και πικάντικη φέτα, ρεβίθια σκορδαλιά, κατσικάκι λαδορίγανη και αγριογούρουνο τηγανιά.

Για όσους αγαπάτε τις γλυκές γεύσεις, εδώ θα δοκιμάσετε πεντανόστιμες δίπλες και τηγανίτες, χαλβά και υπέροχα γλυκά του κουταλιού κυρίως κάστανο και καρυδάκι που υπάρχει άφθονο στην περιοχή ενώ στη Στεμνίτσα είναι ονομαστό το γλυκού του κουταλιού καρότο. Η περιοχή επίσης φημίζεται για τις πολλές συνταγές με μήλα σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές, όπως η βυτινιώτικη μηλόπιτα με καρύδια και το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο χοιρινό με μήλα και κυδώνια στην κατσαρόλα. Πριν φύγετε από την μαγευτική Αρκαδία, μην ξεχάσετε να αφήσετε λίγο χώρο στην βαλίτσα για να πάρετε μαζί σας παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής όπως γλυκό και ξινό τραχανά, χυλοπίτες, φαρδιά λαζάνια και παστό χοιρινό με μπαχαρικά.