ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Με την χώρα να έχει πατήσει το «πράσινο κουμπί» επαναλειτουργίας του τουρισμού, ο οποίος ανοίγει πανιά με ασφάλεια για δεύτερη φορά, ανακαλύπτουμε μερικές από πιο μαγευτικές παραλίες της Μεσσηνίας αλλά και την ιστορία πίσω από αυτές.

Βοϊδοκοιλιά

Η παραλία Βοϊδοκοιλιά βρίσκεται στην δυτική πλευρά της Μεσσηνίας λίγα χιλιόμετρα βόρεια από την Πύλο. Είναι χωρίς αμφιβολία μία από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας που εντυπωσιάζει, αφού στην 500 μέτρων διάμετρό της με το ολοστρόγγυλο σχήμα της, περικλείει τη χρυσαφένια αμμουδιά και τα αυθεντικά γαλαζοπράσινα νερά της. Δεν είναι οργανωμένη παραλία και αυτό την κάνει ξεχωριστή. Δίπλα από την παραλία βρίσκεται το Παλαιόκαστρο, όπου προσεγγίζοντάς το και φτάνοντας στην κορυφή του λόφου η θέα αποζημιώνει και το πιο απαιτητικό επισκέπτη της. Από την Πύλο, τον κόλπο του Ναυαρίνου, την λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, την Μαραθόπολη μέχρι τους Γαργαλιάνους.


Παραλία Μπούκας

Σ’ αυτή την παραλία της Μεσσηνίας παίρνουν σάρκα και οστά οι στίχοι «Όταν κοιτάς από ψηλά, μοιάζει η γη με ζωγραφιά..». Η παραλία είναι μία από τις μεγαλύτερες και καλύτερα οργανωμένες παραλίες στον Μεσσηνιακό Κόλπο αφού έχει έκταση περίπου 3,5 χιλιόμετρα με ψιλή άμμο. Στα πλεονεκτήματά της, συγκαταλέγονται τα διαθέσιμα θαλάσσια σπορ για τους επισκέπτες, το γήπεδο βόλεϊ, το γήπεδο ποδοσφαίρου, τα αποδυτήρια αλλά και οι τόσες καφετέριες πέριξ. Η παραλία της Μπούκας τα τελευταία χρόνια βραβεύεται κάθε χρόνο με τη «Γαλάζια Σημαία», που αποτελεί απόδειξη της καθαρότητας των νερών της αλλά και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών της.

Φοινικούντα

Η Φοινικούντα βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Μεσσηνίας, ανάμεσα στη Μεθώνη και την Κορώνη. Παλιό ορμητήριο πειρατών και σημερινό καταφύγιο ανάπαυσης και διακοπών, κερδίζει επάξια μια θέση στην καρδιά κάθε επισκέπτη. Τα χαρακτηριστικά κρυστάλλινα και δροσερά νερά της σε συνδυασμό με την αμμώδη παραλία της εκτείνονται από την μια άκρη του κόλπου ως της άλλη. Σήμερα, η Φοινικούντα έχει εξελιχθεί σε ένα σημαντικό τουριστικό θέρετρο καθώς διαθέτει σημαντικό αριθμό καταλυμάτων, καταστημάτων, εστιατορίων και καφέ.

Φωτογραφίες-βίντεο: Νίκος Τσιακαλάκης