ΑΡΚΑΔΙΑ. Αν θέλεις να συνδυάσεις βουνό και θάλασσα, τότε ο Τυρός είναι ο επόμενος σου προορισμός! Βρίσκεται στην Κυνουρία, 21 χλμ. νότια από το Άστρος, κοντά στο αρχαίο ιερό του Απόλλωνα Τυρίτα και είναι ένα πανέμορφο παραθεριστικό κέντρο που ξεκινάει από τις κατάφυτες πλαγιές του Πάρνωνα και φτάνει χαμηλά μέχρι τα νερά του Μυρτώου Πελάγους.

Ο Τυρός Κυνουρίας βρίσκεται κοντά στο αρχαίο ιερό του Απόλλωνα Τυρίτα, που λατρευόταν με αυτό το προσωνύμιο ως προστάτης της παραγωγής γάλατος και τυριού.

Χωρίζεται στον Άνω Τυρό, το ορεινό του τμήμα που βρίσκεται σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα και τον Κάτω Τυρό, το παραθαλάσσιο τμήμα του, λίγο χαμηλότερα και την Παραλία Τυρού, που ακουμπά στα υπέροχα νερά του Μυρτώου πελάγους.

Ο Άνω Τυρός, είναι αμφιθεατρικά χτισμένος με ωραία πέτρινα σπίτια, αγναντεύει το πέλαγος, ενώ αν ακολουθήσεις το ορεινό μονοπάτι θα σε οδηγήσει σε υπέροχες πεζοπορικές εμπειρίες προς το οροπέδιο Παλαιοχωρίου. Στο βουνό Ωριόντας, σε υψόμετρο 1.000 μ., υπάρχουν ερείπια ενός εντυπωσιακού μεσαιωνικού κάστρου.

Από την άλλη, η Παραλία Τυρού, με άρτια τουριστική υποδομή, προσφέρει μια μεγάλη ακτή – σχεδόν 2 χιλιόμετρα μήκος – για κολύμπι, πλούσια βλάστηση στην ενδοχώρα της, καθώς κι ένα μικρό θεατράκι που χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι. Πολλές όμορφες παραλίες προσφέρονται και για ψαροντούφεκο ή ήσυχο μπάνιο (Τρίκερι, Τηγάνι), ενώ στην ενδοχώρα υπάρχουν σπηλιές (Φούρνος) και σπηλαιοβάραθρα (Δέσσε) που πρέπει να επισκεφθείς.

Γραφικοί ορμίσκοι και δαντελωτές ακρογιαλιές, Κρυονέρι, Τσέρφος, Ζαρίτσι, γειτονεύουν με το παραλιακό χωριό. Λίγο νοτιότερα από την Παραλία Τυρού, στον παραδοσιακό οικισμό Σαπουνακαίικα, διατηρούνται στη θέση Κάστρο λείψανα αρχαίου κάστρου (3ος π.Χ. αι.), που ταυτίζεται πιθανότατα με την αρχαία πόλη του Τυρού, τα αρχαιολογικά ευρήματα της οποίας φυλάσσονται στο Δημαρχείο Λεωνιδίου.

Ο Τυρός και τα γύρω χωριά αποτελούν μέρος της Τσακωνιάς, αυτής της ιδιαίτερης περιοχής με τους αυτόχθονες κατοίκους, απόγονους ίσως των Δωριέων που απομονωμένοι διατήρησαν τη δωρική διάλεκτο, το υπερήφανο φρόνημα ελευθερίας και τα έθιμά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πανηγύρια και ο εορτασμός του Πάσχα διατηρούν πολλά από τα ιδιαίτερα έθιμα της Τσακωνιάς, η οποία ήταν πάντοτε ανεξάρτητη, επί Ρωμαίων ή Οθωμανών, ενώ τα μεσαιωνικά χρόνια μεγάλες περιοχές της ανήκαν στη βυζαντινή οικογένεια των Μελισσηνών.

Μην παραλείψετε να παρευρεθείτε το καλοκαίρι στις Τσακωνικές «γιορτές της μελιτζάνας».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις