ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Πλήθος φιλότεχνων και πολλά σχολεία έχουν επισκεφθεί μέχρι στιγμής την έκθεση ζωγραφικής «ΜΝΗΜΟΝ ΦΩΣ» στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, που διοργανώνει ο Εικαστικός Τομέας της Κ.Ε. Φάρις του Δήμου Καλαμάτας με την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Παναγιώτη Λαμπρινίδη, στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Την επιμέλεια της έκθεσης, υπογράφει ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής του Μουσείου Μπενάκη Κωνσταντίνος Παπαχρίστου.

Οι επισκέπτες, φεύγουν εντυπωσιασμένοι από τα έργα της έκθεσης. Είναι άλλωστε μια επίσκεψη σ’ ένα χώρο τέχνης, ένα καλό έναυσμα για γόνιμη συζήτηση.

Τα έργα της έκθεσης είναι κατάλληλα για όλες τις ηλικιακές ομάδες και τα υλικά πάνω στα οποία έχουν αποτυπωθεί, δίνουν την ευκαιρία για επεξεργασία του έργου και κατ’ επέκταση της τέχνης της ζωγραφικής. Παράλληλα, οι μικρότεροι σε ηλικία μαθητές σε συνεργασία με τους δασκάλους τους δημιουργώντας μικρές καλλιτεχνίες, μαθαίνουν την ιστορία, ζωγραφίζοντας και συζητώντας.

Άλλωστε, πάντοτε μια επίσκεψη σ’ ένα χώρο τέχνης είναι μια καλή αφορμή για την εκπαιδευτική κοινότητα να αναπτύξει συζήτηση για ποικίλα θέματα και πόσο μάλλον όσο πλησιάζει και η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Λαμπρινίδης σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης :

[ Οι αξίες του Ελληνισμού, όπως μας δείχνει η ιστορία, διανύουν το χρόνο ως «άσβεστο φως» που σηματοδοτεί την πορεία του ανθρώπου στο πνευματικό του ταξίδι.

Ο Ελληνισμός φαίνεται ότι δεν στηρίζεται στο πλεονέκτημα μιας « υλικής ισχύος». Αυτό που του δίνει την ζωντάνια, την διάρκεια και την πειθώ, είναι εκείνο που καλεί τον άνθρωπο σε μια ψυχική εγρήγορση, σε ένα παντοτινό «τώρα».

Οι επαναστάτες του 1821 ξεπερνώντας τα όρια του ατομικού ωφελιμισμού , έδειξαν την αληθινή ψυχή τους. Σήμερα 200 χρόνια μετά, αξίζει να θυμόμαστε αυτά τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του ελληνισμού τα οποία ορίζουν και το όποιο μέλλον του, αλλά και να μάθουμε να τα επιθυμούμε.

Η έκθεση «Μνήμον Φως» με έργα του Χρήστου Μποκόρου ήταν η επιλογή μου για την κεντρική εικαστική έκθεση του Εικαστικού Τομέα του Δήμου μας αυτή την ιδιαίτερη επετειακή χρονιά. Η πραγματοποίηση της έκθεσης στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας δίνεται συνέχεια στο εικαστικό μας πρόγραμμα μετά τις πολυσυζητημένες εκθέσεις μας «Δασκαλάκης, Μαδένης, Ρόρρης», «Νέοι Χαράκτες: 2018-19», «Επιλογές» με έργα καθηγητών και σπουδαστών της ΑΣΚΤ, «Νίκος- Γαβριήλ Πεντζίκης» και «Α. Τάσσος» «Σπύρος Παπαλουκάς - Βασίλης Θεοχαράκης» και την από την περσινή χρονιά 2020 την έκθεση «Αριστουργήματα ζωγραφικής από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών», μεταξύ των άλλων.]

Την έκθεση συνοδεύει πολυτελής κατάλογος

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΚΟΡΟΣ - ΜΝΗΝΟΝ ΦΩΣ

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας-Αρτέμιδος 124, Καλαμάτα

Τηλ.: 2721360619

Διάρκεια έκθεσης: 25 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου 2021

Ωράριο λειτουργίας έκθεσης: Καθημερινά και Σαββατοκύριακο από τις 10:00-22:00

Είσοδος δωρεάν

Στην έκθεση τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του ιού COVID-19 και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις