ΛΑΚΩΝΙΑ. Στη Λακωνία βρέθηκαν ο Λάμπρος Λιάβας και το συνεργείο της τηλεοπτικής εκπομπής «Αλάτι της Γης» για τα γυρίσματα 2 επεισοδίων αφιερωμένων στη μουσικοχορευτική παράδοση της νότιας και της βόρειας Λακωνίας.

Ξεναγοί σε αυτό το μουσικό οδοιπορικό η Λαογραφική Ομάδα Λακωνίας και ο υπεύθυνος του συλλόγου Νίκος Μπαριάμης, οι οποίοι είχαν και την καλλιτεχνική επιμέλεια και γενικό συντονισμό των συντελεστών και συμμετεχόντων.

Η Λαογραφική Ομάδα Λακωνίας που δραστηριοποιείται τα τελευταία 3 χρόνια στη Σπάρτη με τη διδασκαλία Παραδοσιακών Χορών και Παραδοσιακού Τραγουδιού, έχει στους βασικούς της στόχους την έρευνα και ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού του νομού Λακωνίας.

Στην πολύχρονη έρευνα στα χωριά της Λακωνίας ανέπτυξε ένα δίκτυο συνεργατών και φίλων του συλλόγου, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή στήριξαν το εγχείρημα και ανταποκρίθηκαν ένθερμα στην πρόταση του Λάμπρου Λιάβα για την συμμετοχή στα γυρίσματα των 2 επεισοδίων.

Στην Ελαφόνησο

Την Τρίτη 9/11 η εκπομπή βρέθηκε στην Ελαφόνησο. Στα γυρίσματα, που έλαβαν χώρα σε διάφορα σημεία, τραγούδησαν τραγούδια του νησιού οι ίδιες οι γυναίκες της Ελαφονήσου. Την φιλοξενία είχε ο Δήμος Ελαφονήσου και την καλλιτεχνική επιμέλεια ο Γιώργος Λιάρος.

Στο Γεράκι Λακωνίας

Την Τετάρτη 10/11 έγιναν γυρίσματα στο Γεράκι, στο καφενείο του Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου («Μεγάλο Καφενείο»).

Συμμετείχαν, χορεύοντας και τραγουδώντας, ομάδες ντόπιων από την Κρεμαστή και τον Ζάρακα, το Γεράκι και τη Συκιά και μέλη της Λαογραφικής Ομάδας Λακωνίας. Την φιλοξενία είχε ο Δήμος Ευρώτα και την καλλιτεχνική επιμέλεια ο Νίκος Μπαριάμης.

Μην είν’ μακριά η Αράχοβα;

Το μουσικό οδοιπορικό στο νομό ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 11/11 με το «Αλάτι της Γης» να βρίσκεται στις Καρυές σε ένα ημερήσιο γλέντι στην πλατεία του χωριού.

Συμμετείχαν ομάδες με βιωματικούς τραγουδιστές από τα χωριά Καρυές, Βαρβίτσα, Βαμβακού και Λογγάστρα-Σουστιάνους. Βασικοί συντελεστές ήταν επίσης τα μέλη της Λαογραφικής Ομάδας Λακωνίας που παρουσίασαν τοπικούς χορούς και τραγούδια από την έρευνα του συλλόγου στην ευρύτερη περιοχή. Την φιλοξενία είχε το Κατεπίστευμα Παναγιώτη Κερχουλά και την καλλιτεχνική επιμέλεια ο Νίκος Μπαριάμης.

Τα δύο επεισόδια θα προβληθούν μέσα στο Δεκέμβριο, στην ώρα προβολής της εκπομπής, Κυριακή 13:00 στην ΕΤ1.

«Θεωρούμε πολύ σημαντική στιγμή για τον λαϊκό πολιτισμό της Λακωνίας την προβολή της μουσικοχορευτικής μας παράδοσης. Επίσης αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς η πρόταση του κου Λάμπρου Λιάβα και της παραγωγής της εκπομπής «Αλάτι της Γης» για την ανάθεση της καλλιτεχνικής επιμέλειας και του γενικού συντονισμού, τους οποίους ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και την εξαιρετική συνεργασία.

Τέλος, πρέπει να ευχαριστήσουμε το φίλο Γιώργο Λιάρο για τη συνεργασία, τους μουσικούς, το Δήμο Ελαφονήσου, Δήμο Ευρώτα και Κατεπίστευμα Παναγιώτη Κερχουλά για τη φιλοξενία καθώς και όλους τους φίλους και φίλες που συνέδραμαν στη διαδικασία των γυρισμάτων είτε με τη συμμετοχή τους είτε με την ανιδιοτελή προσφορά τους.», ανέφεραν από τη Λαογραφική Ομάδα Λακωνίας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις