ΣΠΑΡΤΗ. Ένα αξιοπρόσεκτο έργο του αυτοδίδακτου, Σπαρτιάτη, γλύπτη Αλέξανδρου Παπαστρατηγάκη, στέκει στο πεζοδρόμιο, στη συμβολή των οδών Κων/νου Παλαιολόγου και Λυκούργου, στη νότια πλευρά του Ξενοδοχείου Maniatis, στη Σπάρτη.

Το γλυπτό φέρει τον εύγλωττο τίτλο «Η Αρπαγή της Ευρώπης» και αποτελεί σύνθεση από ανακυκλώσιμα, «άχρηστα» σιδερένια υλικά, κοινώς σκραπ, μια ευθεία πρόταση συνδυασμού τέχνης και ανακύκλωσης.

Διαστάσεις του έργου- Υ: 1,95m, Μ: 3m, Π: 1,40m

Ο δημιουργός, δηλώνει «αυτοδίδακτος γλύπτης» αφού «ξεπήδησε στον χώρο της τέχνης», με έναν τρόπο μάλλον αυτόματο και ασύνειδο, προηγουμένως εργαζόμενος σε δουλειές των … χεριών, κατασκευές, οικοδομές, χωράφια και κήπους…

Πώς άρχισαν όλα

Έτσι, στα 17 του, κι ενώ εργαζόταν σε μηχανουργείο για να μάθει να χειρίζεται την ηλεκτροσυγκόλληση, συνήθιζε να παίρνει απ’ τα σκουπίδια (scrap), τα παλιά ανταλλακτικά και να τους δίνει μορφές διάφορες και τρισδιάστατες, συγκολλώντας τα.

Ενθουσιασμένος με το ότι μπορούσε να δημιουργήσει από τα σκουπίδια των συνεργείων κανονικά γλυπτά, ξεκίνησε να αγοράζει τα δικά του εργαλεία και να μαζεύει «άχρηστα» και «σιδερένια» υλικά, συνδυάζοντας έτσι τέχνη κι ανακύκλωση.

Λακωνία – Ταΰγετος

Ο Αλέξανδρος Παπαστρατηγάκης δραστηριοποιείται μόνιμα στη Λακωνία, «υπό τη σκέπη του Ταϋγέτου», που, μαζί με τον ελληνικό πολιτισμό, αποτελούν τις κύριες πηγές έμπνευσής του.

Ατομικές εκθέσεις του ιδίου

  • «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», Achaia Clauss, Πάτρα, (2021)
  • «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, (2021)
  • «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2.500 έτη», Στρέφι Ηλείας, (2019)
  • «Αρχαία Ελλάδα», Λακεδαιμονίων Πολιτιστικό Κέντρο-Μνημοσύνη, Γεωργίτσι Λακωνίας,
  • «Αρχαία Σπάρτη, Κεντρική Πλατεία Σπάρτης, (2018)
  • «Δεν πετώ ούτε ψίχουλο απ’ ό,τι μου δίνεις», Εθνικό Ωδείο Σπάρτης (2018)

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις