ΜΥΣΤΡΑΣ. Μια νέα ταινία μικρού μήκους, μίνι εκθεσιακή περιήγηση, σε σενάριο και σκηνοθεσία Ιφιγένειας Δημητρίου, έρχεται να αναδείξει το μεγαλείο του Παλατιού των Δεσποτών, στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά, στην Καστροπολιτεία…

Στόχος της ταινίας είναι «…μέσω της κινηματογραφικής γλώσσας να δοθεί, για λίγα λεπτά, ζωή στο Παλάτι των Δεσποτών του αρχαιολογικού χώρου Μυστρά και να προϊδεάσει τον θεατή για την ψηφιακή έκθεση που θα φιλοξενήσει το μνημείο».

Το Παλάτι των Δεσποτών

Το Παλάτι των Δεσποτών, το εμβληματικότερο μνημείο της Καστροπολιτείας του Μυστρά, ένα από τα ελάχιστα βυζαντινά ανακτορικά συγκροτήματα που διατηρούνται μέχρι σήμερα και το μοναδικό στον ελλαδικό χώρο, πέρα από την εξέχουσα σημασία του ως κατασκευή και μορφή, συνιστά «…απτή μαρτυρία για το ιστορικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε, διατηρώντας ευδιάκριτο το αποτύπωμα της ιστορικής πορείας των τελευταίων αιώνων ζωής της φθίνουσας Βυζαντινής Αυτοκρατορίας».

Έδρα της διοίκησης του Δεσποτάτου

Το μεγαλοπρεπές συγκρότημα για παραπάνω από έναν αιώνα, από το β΄ μισό του 14ου έως τα μέσα του 15ου αιώνα, αποτέλεσε την έδρα της διοίκησης του δεσποτάτου, φιλοξενώντας στους χώρους του μία πολύβουη κοινωνία και ποικίλες λειτουργίες.

Οι αυτοκράτορες και τα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας, που φθάνουν από την Πόλη, οι Δεσπότες, οι βυζαντινές και δυτικές πριγκίπισσες – σύζυγοί τους, αλλά και μέλη της ντόπιας ή νεοαφιχθείσας αριστοκρατίας, συνυπάρχουν με διοικητικούς υπαλλήλους, αξιωματούχους, στρατιώτες, λογίους και καλλιτέχνες, βοηθητικό προσωπικό, σε μία αυστηρά καθορισμένη ιεραρχία, συγκροτώντας «αυλή» που αντιγράφει αυτήν της Κωνσταντινούπολης.

Ψηφιακή ανάδειξη

Το έργο της ψηφιακής ανάδειξης του ανακτόρου έχει ανθρωποκεντρική προσέγγιση και εστιάζει στους ανθρώπους του Παλατιού, αναζητώντας το αποτύπωμα της παρουσίας τους. Γύρω από έναν βασικό άξονα αφήγησης, δημιουργείται μία πορεία, μέσα από την οποία ο επισκέπτης γίνεται πρωταγωνιστής της ιστορίας, «βλέπει» τα αποτυπώματα των ανθρώπων που έζησαν εκεί, ακολουθεί τα βήματά τους στα δεσποτικά διαμερίσματα και νιώθει την ατμόσφαιρα της εποχής.

Μονοπλάνο το γύρισμα

Το teaser ακολουθεί ανάλογη αφηγηματική πορεία. Μέσα από ένα μονοπλάνο ο θεατής διασχίζει τους χώρους του Παλατιού και παρακολουθεί τους ανθρώπους της εποχής σε διαδοχικούς ρόλους. Από τα κατώτερα διαμερίσματα η μαγείρισσα και στη συνέχεια η υπηρέτρια ανεβαίνει στον όροφο, όπου διαβιούν οι αρχόντισσες.

Η αφηγηματική πορεία κορυφώνεται, καθώς η «βασίλισσα» του Μυζηθρά εισέρχεται στην αίθουσα του θρόνου, για να αποκαλυφθεί τελικά πως είναι μια επισκέπτρια, η οποία ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο, ταυτίζεται με πρόσωπα της εποχής.

  • Credits

Η παραγωγή της ταινίας μικρού μήκους – teaser, διάρκειας 5 λεπτών, έγινε στο πλαίσιο του έργου «Ανάδειξη - Εκθεσιακή Περιήγηση στο Παλάτι των δεσποτών στον Αρχαιολογικό Χώρο Μυστρά», ενταγμένο στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020», που εκτελεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, περιφερειακή Υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το Παλάτι των Δεσποτών στον Αρχαιολογικό Χώρο τού Μυστρά

Συντελεστές

Σενάριο - Σκηνοθεσία: Ιφιγένεια Δημητρίου

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ασημίνα - Λυδία Διονυσοπούλου

Οπερατέρ: Σπύρος Βρεττάκος

Χειριστής drone: Σπύρος Τζινιέρης

Σκηνογραφία: Ιφιγένεια Δημητρίου, Ελένη Παπαγεωργοπούλου, Αγγελική Μέξια

Props - Αντικείμενα: Αντίγραφα ευρημάτων από τον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά

Σχεδιασμός και Παραγωγή Ενδυμασιών: Μοναχή Αγνή και Μοναχή Ελισάβετ, Αδελφότητας Παντάνασσας Μυστρά

Ενδυματολογική Επιμέλεια: Βασιλική Σύρμα

Ηθοποιός: Φλώρα Καλομοίρη

Extras: Αλεξάνδρα Αϊβαλιώτη, Ουρανία Καλομοίρη, Μαγδαληνή Στεφανάτου, Βασιλική Σύρμα, Βασιλική Κολυβίρα, Δημήτρης Γκιαούρης, Ανδρέας Μάνης, Σωτήρης Κοντογιάννης, Ζέτα Πανταζή, Δημήτρης Σαγιάννης, Παναγιώτης Βέλμαχος, Εύη Βαλάσση, Χρυσούλα Κακαλέτρη, Ευθυμία Πλαγάκη

Οργάνωση Παραγωγής: Ιφιγένεια Δημητρίου, Αγγελική Μέξια

Α’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Παπαγεωργοπούλου

Β’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Διαμαντής Αραμπατζής

Focus Puller: Αρσινόη Πηλού

Ηλεκτρολόγος: Γεράσιμος Σούλης

Α’ Βοηθοί Παραγωγής: Αιμίλιος Μπεντερμάχερ-Γερούσης, Διαμαντής Αραμπατζής, Κωνσταντίνα Ντουβή

Β’ Βοηθοί Παραγωγής: Νικόλαος Γιάννες, Γρηγόρης Τσουλάκος, Σταμάτης Κουτσοβίτης, Νίκωνας Θεοφανόπουλος

Hair Styling: Βάσω Νικολακάκου

Make-up Artist: Μαρία Γομάτου

Βοηθός Make-up Artist: Γιώργος Κατσαρής

Φωτογράφος πλατό: Ευθαλία Ρήγου

Μοντάζ: Ιφιγένεια Δημητρίου

Color Correction: Σπύρος Βρεττάκος, Γεωργία Αρβανίτη

Visual Effects: Αλέξης Παράσχος

Sound Design: Ιφιγένεια Δημητρίου

Μιξάζ: Δημήτρης Βαχαβιώλος, Παναγιώτης Δερματάς

Μουσική

  • Ξένος Κορώνης - Κράτημα του Ξένου του Κορώνη το λεγόμενο «Αηδονάτον» ήχος πλάγιος του Πρώτου & ήχος Τρίτος, Μουσική Επιμέλεια - Κώστας Νικολέας, Γενική Επιμέλεια - Γιάννης Πλεμμένος
  • Guillaume Dufay - Vasilissa Ergo Gaude, από τους Huelgas - Ensemble & Paul Van Nevel Courtesy of Harmonia Mundi - [PIAS]

Εξοπλισμός Κάμερας - Φώτα: Rent Photo Video

Ιδιαίτερες Ευχαριστίες: Ευγενία Μπεντερμάχερ - Γερούση, Ναταλία Γκιαούρη

Ομάδα Έργου

  • Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας

Ευαγγελία Πάντου (Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη), Κωνσταντίνα Ντουβή (Αρχιτέκτων Μηχανικός, Προϊσταμένη Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών), Δανάη Χαραλάμπους (Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων), Αγγελική Μέξια (Αρχαιολόγος)

  • Εξωτερικοί Συνεργάτες

Έλια Βλάχου (Αρχαιολόγος Μουσειολόγος), Σπύρος Νάσαινας (Αρχιτέκτονας Μουσειογράφος), Σταματίνα Μαγκλάρα (Αρχιτέκτων μηχανικός, Σύμβουλος φωτισμού), Δημήτρης Νάστος (Σύμβουλος Πληροφορικής), Ιφιγένεια Δημητρίου (Σκηνοθέτης Αρχιτέκτονας)

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις