Τα 6 πωλητήρια της Πελοποννήσου που αφορά η σύμβαση του ΥΠΠΟ και το ποσό ανά μήνα
Ανακύπτουν ερωτήματα σχετικά με το πώς γίνεται η μόνη εταιρία που συμμετείχε στον διαγωνισμό και που θα μπορούσε να τον κερδίσει να είναι και η ίδια με αυτή που είχε αναλάβει τις μελέτες εκπόνησης για τη ροή των επισκεπτών
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Τα πωλητήρια σε 6 από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου, μεταβιβάζονται για έξι χρόνια, με δυνατότητα παράτασης ακόμα έξι ετών σε ιδιωτική εταιρία. Η σύμβαση υπογράφηκε στις 14 Αυγούστου 2026 και το συμφωνημένο μίσθωμα ανά μήνα και για 27 πωλητήρια είναι 50.600 ευρώ, συν 2% επί των εσόδων.
Διαδοχικές αποφάσεις, με βάση το τελευταίο σχέδιο νόμου (αριθμός νόμου: 5324) που πέρασε από το υπουργείο Πολιτισμού το καλοκαίρι, οδήγησαν στην ενοικίαση των 6 πωλητηρίων στην Πελοπόννησος στην εταιρία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ Α.Ε.».
- Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας (2.100 ευρώ)
- Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας (2.100 ευρώ)
- Αρχαιολογικός χώρος Επίδαυρος (1.600 ευρώ)
- Αρχαιολογικός χώρος Μυκηνών (1.100 ευρώ)
- Αρχαιολογικός χώρος Παλαμηδίου (400 ευρώ)
- Αρχαιολογικός χώρος ανακτόρου Μυστρά (400 ευρώ)
Ερωτήματα για τη διαδικασία και τον διαγωνισμό
Άνθρωποι του πολιτισμού, όπως αρχαιολόγοι και αρχαιοφύλακες, έχουν κάνει μία σειρά από δημόσιες παρατηρήσεις για τη διαδικασία, με την οποία ανατέθηκε στην εν λόγω εταιρία η εκμίσθωση των πωλητηρίων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν τη διαδικασία παραχώρησης, προηγήθηκε η σύνταξη μελέτης για να υπολογιστούν οι ροές επισκεπτών στους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας. Η εταιρία Radiant είναι αυτή που ανέλαβε την εκπόνηση μελέτης το 2023, σχετικά με τη ροή επισκεπτών στην Ακρόπολη. Η ίδια εταιρία ανέλαβε άλλες δύο μελέτες - μία το 2024 και μία το 2026, σχετικά με τη ροή επισκεπτών για την επέκταση της εφαρμογής των ζωνών στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, όπου εφαρμόζεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο (e-ticket).
Και στις τρεις περιπτώσεις έγινε στη Radiant απευθείας ανάθεση, ενώ το κόστος των μελετών, όπως αναφερόταν στις συμβάσεις ήταν 24.100 ευρώ, 29.500 ευρώ και 29.100 ευρώ (όπως αναφέρθηκε στην ανάθεση), αντίστοιχα.
Η «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ Α.Ε.» πρόκειται για εταιρία που συστάθηκε από δύο άλλες: την Space και τη Radiant. Η κατακύρωση, λοιπόν, σε αυτή των 27 πωλητηρίων, πρόκειται για προφανή σύγκρουση συμφερόντων, την ώρα που στις μελέτες που εκπόνησε η Radiant βασίστηκε και το ποσό της ενοικίασης των χώρων.
Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλουν και άνθρωποι του πολιτισμού, στον διαγωνισμό, που είχε διάρκεια μόνο δύο ημερών, συμμετείχε μόνο μία εταιρία: η ένωση Space Hellas - Radiant Technologies, καθώς ήταν η μοναδική υποψήφια ένωση εταιριών που πληρούσε όλους τους όρους. Και μάλιστα, η προσφορά που έκανε ξεπέρασε την τιμή εκκίνησης που ήταν 46.030 ευρώ τον μήνα, μόλις κατά 4.570 ευρώ.
Οι όροι του διαγωνισμού
Η διακήρυξη που έβγαλε ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), ο οποίος το 2020 αντικατέστησε το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) και ήταν πλέον αυτός που διαχειριζόταν τα έσοδα των μνημείων (από εισιτήρια, πωλητέα είδη, εκμαγεία, εκδόσεις, κινηματογραφήσεις και φωτογραφήσεις κ.ά.) είχε τρεις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, όπως αναφέρονταν στον όρο 19 που αφορούσε την τεχνική και επαγγελματική ικανότητα:
- μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 5 εκατ. ευρώ, θετικά ίδια κεφάλαια και εμπειρία τουλάχιστον ενός έτους στη λειτουργία πωλητηρίου αναμνηστικών σε πολιτιστικό χώρο,
- δικαιώματα αποκλειστικής εμπορικής διανομής προϊόντων τρίτου και,
- προηγούμενη υλοποίηση και παράδοση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος προϋπολογισμού άνω του 1 εκατ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ.
Τον πρώτο όρο πληρούσε μόνο η Radiant, ενώ τον τρίτο όρο μόνο η Space, οι εταιρίες που δημιούργησαν την «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ Α.Ε.». Επομένως, ανακύπτουν ερωτήματα σχετικά με το πώς γίνεται η μόνη εταιρία που συμμετείχε στον διαγωνισμό και που θα μπορούσε να τον κερδίσει να είναι και η ίδια με αυτή που είχε αναλάβει τις μελέτες εκπόνησης για τη ροή των επισκεπτών.