ΚΟΣΜΟΣ. Η Ντολόρες Ο’ Ριόρνταν, με τη χαρακτηριστική μέτζο-σοπράνο φωνή και την έντονη ιρλανδική προφορά, υπήρξε η φωνή των The Cranberries, ενός συγκροτήματος της εναλλακτικής ροκ σκηνής, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στα τέλη του περασμένου αιώνα, με τραγούδια, όπως τα «Linger» και «Zombie».

Το 1990 αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Cranberries και παρέμεινε στο συγκρότημα μέχρι τη διάλυσή τους το 2003. Μαζί τους κυκλοφόρησε πέντε άλμπουμ, τα οποία γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και πούλησαν πάνω από 40 εκατομμύρια δίσκους. Η ιρλανδικής καταγωγής τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια έδωσε νέα πνοή στο συγκρότημα με τη φωνή της και την αγάπη της για μουσική. Ωστόσο, έζησε μια ζωή με πολλές δυσκολίες, καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας που τη βασάνιζαν για χρόνια.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής της Ντολόρες Ο’ Ριόρνταν

Η Ντολόρες Ο’ Ριόρνταν γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1971, στην περιοχή Μπαλιμπρίκεν, κοντά στο Λίμερικ της Ιρλανδίας. Ήταν ένα από τα επτά παιδιά του Τέρενς και της Εϊλίν Ο’ Ρίορνταν, που αποτελούσαν μια μέση καθολική, οικογένεια. Η Ντολόρες αγαπούσε ιδιαίτερα τη μουσική και το τραγούδι. Έτσι, ξεκίνησε να συμμετέχει ως σολίστ στη χορωδία της καθολικής εκκλησίας της περιοχής που ζούσε.

Αυτό που την ξεχώριζε ήταν η μέτζο-σοπράνο φωνή της, οι λαρυγγισμοί της και χαρακτηριστική ιρλανδική προφορά της. Σύντομα εγκατέλειψε την χορωδία και το σχολείο, για να λάβει μέρος στις οντισιόν που γίνονταν για να βρεθεί νέος τραγουδιστής για το ιρλανδικό συγκρότημα «The Cranberries». Κάπως έτσι, γύρω στο 1990, η Ντολόρες Ο’ Ριόρνταν ξεκίνησε την πορεία της στο συγκρότημα, γράφοντας αλλά και ερμηνεύοντας μεγάλες επιτυχίες. Το 1994, η νεαρή τότε μουσικός παντρεύτηκε το μάνατζερ των Duran Duran, Ντον Μπάρτον, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά. Το ζευγάρι χώρισε το 2014, μετά από 20 χρόνια γάμου.

Η Ντολόρες Ο’ Ριόρνταν στους «The Cranberries»

Η Ντολόρες Ο’ Ριόρνταν το 1990 έγινε η frontwoman των «The Cranberries», απογειώνοντας την πορεία του συγκροτήματος και προσδίδοντας του διεθνή καταξίωση. Το συγκρότημα ιδρύθηκε από δύo αδέρφια από το Λίμερικ της Ιρλανδίας, το Νόελ και τον Μάικ Χόγκαν, με ντράμερ τον Φέργκαλ Λόλερ. Φωνή της μπάντας ήταν ο Νάιαλ Κουίν, ο οποίος όμως αποχώρησε. Τη θέση του πήρε μετά από ακρόαση, η φίλη της κοπέλας του, Ντολόρες Ο’Ριόρνταν.

Το ιρλανδικό συγκρότημα τότε είχε το όνομα «The Cranberries Saw Us», λογοπαίγνιο της φράσης cranberry sauce. Το όνομα άλλαξε σε «The Cranberries» λίγο μετά την πρώτη μεγάλη επιτυχία του συγκροτήματος. Αυτή ήρθε με το τραγούδι «Linger». Τους στίχους του τραγουδιού έγραψε η Ντολόρες μέσα σε ένα βράδυ, έχοντας ένα demo μίας μελωδίας που συνέθεσαν τα άλλα μέλη του συγκροτήματος. Το «Linger» μαγνητογραφήθηκε και γρήγορα αγαπήθηκε από το ιρλανδικό κοινό, πουλώντας 300 αντίγραφα σε δισκοπωλεία της Ιρλανδίας. Έτσι, άρχισε ένας αγώνας διεκδίκησης του συγκροτήματος από δισκογραφικές εταιρίες. Η «Island Records» ήταν αυτή που επικράτησε τελικά και πέτυχε να υπογράψουν συμβόλαιο οι «The Cranberries».

Το τέλος της συνεργασίας και οι μεγάλες επιτυχίες

Η συνεργασία της Ντολόρες Ο’ Ριόρνταν με το συγκρότημα έληξε μετά από 13 χρόνια, το 2003. Το 2009, έγινε επανασύνδεση των μελών για να κάνει παγκόσμια περιοδεία. Αυτή ξεκίνησε από τη Βόρεια Αμερική στα μέσα του Νοεμβρίου 2009, ακολούθησε η Νότια Αμερική στα μέσα του Ιανουαρίου 2010 και η Ευρώπη τον Μάρτιο του 2010. Το συγκρότημα επισκέφτηκε και την Ελλάδα, με μια συναυλία στην Αθήνα, στο Λυκαβηττό.

Στις συναυλίες ακούστηκαν πολλά από τα σόλο τραγούδια της Ντολόρες Ο’Ριόρνταν, αλλά και νέα τραγούδια του συγκροτήματος. Σημαντικό γεγονός στην πορεία των «The Cranberries» αποτέλεσε η συμμετοχή τους στην τελετή έναρξης των Special Olympics στο Thomond Park στο Λίμερικ, στις 9 Ιουνίου 2010, μια επιστροφή στην πατρίδα τους.

Στο διάστημα των 13 ετών συνεργασίας της Ο’ Ριόρνταν με το συγκρότημα, κυκλοφόρησαν 5 άλμπουμ και ένας δίσκος με τις καλύτερες επιτυχίες τους, πουλώντας πάνω από 40 εκατομμύρια αντίτυπα:

  • Everybody else is doing it, so why can’t we? (1993)
  • No need to argue (1994)
  • To the faithful departed (1996)
  • Bure the hatchet (1999)
  • Wake up and smell the coffee (2001)
  • Stars: The best of 1992-2002 (2002)

Το ιρλανδικό συγκρότημα ξεχώρισε τη δεκαετία του 1990 χάρη στη χαρισματική φωνή της Ντολόρες Ο’Ριόρνταν. Το άλμπουμ με το οποίο έκανε το ντεμπούτο του έδωσε στο κοινό μια γεύση για τις επιτυχίες που θα ακολουθούσαν τα επόμενα χρόνια. Και τα πέντε άλμπουμ είχαν μεγάλη απήχηση. Τα τραγούδια που ξεχώρισαν και αναρριχήθηκαν ψηλά στα διεθνή charts ήταν μεταξύ άλλων το «Linger», «Dreams», «Zombie», «Ode to My Family» και «Animal Instinct».

Το «Zombie» αποτελεί χαρακτηριστική επιτυχία για τους «The Cranberries». Το τραγούδι εμπνεύστηκε η Ντολόρες, όταν σε μια περιοδεία της έμαθε για ένα διπλό βομβαρδισμό που προκάλεσε ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός. Οι εκρήξεις προκάλεσαν τον τραυματισμό 54 ατόμων, ενώ δύο έχασαν τη ζωή τους. Τα θύματα ήταν δύο παιδιά, ο τρίχρονος Τζόναθαν Μπολ και ο δωδεκάχρονος Τιμ Πέρι. Το γεγονός αυτό οδήγησε την μουσικό να γράψει το «Zombie», το οποίο γυρίστηκε σε ένα βίντεο κλιπ γεμάτο συμβολισμούς για τη βία.

Σόλο καριέρα

Η σόλο καριέρα της Ντολόρες Ο’Ριόρνταν ξεκίνησε το 2004 με πολλές συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες. Κάποιοι από αυτούς ήταν ο Ιταλός καλλιτέχνης Zucchero, ο Angelo Badalamenti, οι Jam & Spoon και ο Giuliano Sangiorgi. Στην πορεία αυτή, κυκλοφόρησαν δύο άλμπουμ της, το «Are You Listening?» στις 4 Μαΐου 2007 και το «No Baggage» στις 21 Αυγούστου 2009. Το 2008, κέρδισε το βραβείο EBBA. Μερικά χρόνια αργότερα, την σεζόν 2013-2014, συμμετείχε ως κριτής στο «The Voice of Ireland». Το 2016 ενσωματώθηκε στους JETLAG, τους Άντι Ρουρκ και τον Ole Koretsky, δημιουργώντας τους D.A.R.K.

Ο βιασμός και οι παθήσεις της Ντολόρες Ο’Ριόρνταν

Αν και η καριέρα της Ντολόρες Ο’Ριόρνταν στο χώρο της μουσικής ήταν επιτυχημένη, η ζωή της επισκιάστηκε από ένα γεγονός που τραυμάτισε τη ζωή της για πάντα, αλλά και σοβαρά προβλήματα υγείας. Από τα οκτώ έως τα δώδεκα έτη, ήταν θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από συγγενικό της πρόσωπο. Οι εφιάλτες που έζησε την κυνηγούσαν σε όλη τη διάρκεια της ζωής της μέσω της μανιοκάθλιψης, με την οποία είχε διαγνωστεί αλλά και με νευρικούς κλονισμούς.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, αφού χώρισε με τον Ντον Μπάρτον, είχε γίνει γνωστό πως έπασχε από διπολικότητα. Το 2014, μάλιστα βρέθηκε σε κατάσταση μανίας και επιτέθηκε σε αστυνομικό κατά τη διάρκεια πτήσης από τη Νέα Υόρκη στην Ιρλανδία. Έτσι, το δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 6.000 ευρώ στην τραγουδίστρια. Τα λόγια της τραγουδίστριας των «The Cranberries» είναι χαρακτηριστικά:

«Νομίζεις ότι είναι δικό σου το φταίξιμο. Αυτό συμβαίνει. Και το έθαψα μέσα μου».

«Αυτό κάνεις, το θάβεις γιατί νιώθεις ντροπή. Σε σιχαίνεσαι. Μετά έγινα διάσημη, ήμουν 18, η καριέρα μου απογειώθηκε. Τότε ήταν όλα ακόμη πιο δύσκολα και έγινα ανορεξική. Οπότε έβαζα αυτό το προσωπείο επάνω στη σκηνή, αυτή την άσπιλη εικόνα. Ζούσα όμως με νευρική ανορεξία, με κατάθλιψη, με νευρικούς κλονισμούς» ανέφερε η Ντολόρες Ο’Ριόρνταν για τον αντίκτυπο της σεξουαλικής παρενόχλησης στη ζωή της.

Οι συνεργάτες της από το συγκρότημα «The Cranberries», μιλώντας για την περίοδο κυκλοφορίας του τρίτου άλμπουμ τους, περιγράφουν την Ντολόρες Ο’Ριόρνταν ως πολύ ανορεξική, ζώντας στα όρια της κατάρρευσης.

«Ήταν τόσο αδύνατη, μιλάμε για πετσί και κόκκαλό, δεν έτρωγε στην πραγματικότητα. Μπορεί να το διαπιστώσει οποιοσδήποτε από τα βίντεο-κλιπ εκείνης της περιόδου. Ήταν πολύ τρομακτικό. Ήταν τόσο αδύνατη που είχε χτυπήσει στο γόνατο και δεν υπήρχαν μύες τριγύρω να το υποστηρίξουν, και κατέρρευσε εντελώς. Τα χειρότερα της συμβαίνανε το ένα μετά το άλλο».

Η τραγουδοποιός, αντιμετωπίζοντας όλα αυτά τα προβλήματα, έφτασε σε σημείο να θελήσει να αφαιρέσει τη ζωή της 2013, τα παιδιά της όμως ήταν ο παράγοντας που την κράτησε ζωντανή.

Ο αιφνίδιος θάνατος

Το τέλος της Ιρλανδής μουσικού ήρθε ξαφνικά, αιφνιδιάζοντας τους θαυμαστές της αλλά και τα δικά της πρόσωπα. Τον Ιανουάριο του 2018, η Ντολόρες Ο’Ριόρνταν βρέθηκε στο Λονδίνο για να ηχογραφήσει μαζί το ροκ συγκρότημα «Bad Wolves» για μια νέα εκτέλεση του τραγουδιού «Ζombie». Η ηχογράφηση δεν μπόρεσε να γίνει τελικά ποτέ με την πρώτη ερμηνεύτρια του κομματιού. Στις 15 Ιανουαρίου 2018, η Ντολόρες βρέθηκε νεκρή και βυθισμένη στο μπάνιο του ξενοδοχείου, όπου διέμενε. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν πως η 46χρονη τότε γυναίκα, είχε καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ και ο θάνατός της προήλθε από πνιγμό.

Ο χαμός της τραγουδίστριας του ιρλανδικού συγκροτήματος «Cranberries», έφερε θλίψη παγκοσμίως. Το συγκρότημα για να τιμήσει τη μνήμη της κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα το τραγούδι της «All Over Now», σε στίχους της ίδιας. Ο κιθαρίστας του γκρουπ Νοέλ Χόγκαν είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στο ΒΒC:

«Το πιο δύσκολο κομμάτι για όλους μας ήταν το να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε τα ντέμο, λίγους μήνες μετά τον θάνατό της. Ήταν πολύ δύσκολο στην αρχή να ακούμε την Ντολόρες από τα μεγάφωνα. Δεν μπορούσα να το αντέξω για πολλή ώρα».

Η σορός της τραγουδίστριας τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, στη γενέτηρά της, την Ιρλανδία, όπου πήγαν πολλοί θαυμαστές της για να πουν το τελευταίο αντίο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις