Η σειρά «17 Κλωστές» βασίζεται στο βιβλίο του Πάνου Δημάκη «Δεκαεπτά κλωστές». Ο Πάνος Δημάκης είναι γνωστός και ως το «Το Γεράκι» στο τηλεπαιχνίδι «The Chase». Είναι δημιουργός του podcast «Χίλιες και μία λέξεις για την ελληνική γλώσσα» . Η παραγωγή είναι της Cosmote TV.

Το βιβλίο διηγείται την ιστορία του Καστελάνη, κατά κόσμον Αντώνη Γερακίτη, που αιματοκύλησε τα Κύθηρα το 1909, ίσως στο αγριότερο έγκλημα της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Τα γυρίσματά των 6 επεισοδίων ξεκίνησαν στις 25 Απριλίου και κράτησαν δύο μήνες. Πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια από τη μέρα που γράφαμε: «Netflix αγάπη μου, έλα πάρε τον Σωτήρη Τσαφούλια από εδώ». Εισακούστηκαν «οι προσευχές μας».

Η ιστορία της σειράς «17 Κλωστές» βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και διαδραματίζεται στα έτη 1906-1909 στα Κύθηρα. Θα προβληθεί αποκλειστικά από την Cosmote TV. Το σενάριο υπογράφουν οι Μιρέλλα Παπαοικονόμου και Κάτια Κισσονέργη, ενώ τη μουσική ο Μίνως Μάτσας.

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ο Αντώνης, ένας φιλήσυχος τσαγκάρης που υποδύεται ο Πάνος Βλάχος. Ο Αντώνης είναι ένα αγαπητό πρόσωπο μέχρι τη στιγμή που κατηγορείται ότι έκανε ανήθικες προτάσεις σε μια παντρεμένη πελάτισσά του.

Μετά από αυτό το περιστατικό, η τοπική κοινωνία τον εξωθεί σε φυγή. Μετακομίζει στον Πειραιά, χωρίς ωστόσο να μπορεί να ορθοποδήσει. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και στη μεγαλούπολη, αφήνοντας τον Αντώνη οργισμένο και πικραμένο απέναντι στον κόσμο.

Μην μπορώντας να διαχειριστεί τον θυμό του, αποφασίζει να επιστρέψει στα Κύθηρα και να πάρει εκδίκηση. Προδομένος από σχεδόν όλους, κι έχοντας χάσει ό,τι ήταν πολύτιμο στη ζωή του, από τη δουλειά του και την αρραβωνιαστικιά του, μέχρι την αξιοπρέπειά του, παίρνει μία μοιραία απόφαση. Επέστρεψε στα Κύθηρα και κρατώντας ένα μαχαίρι δολοφόνησε 15 κατοίκους του νησιού την ώρα που πήγαιναν σε βάφτιση.

Το καστ

Μαρίνα Ψάλτη, Αθηνά Τσιλύρα, Θοδωρής Κατσαφάδος, Κώστας Φλωκατούλας, Κώστας Φιλίππογλους, Μάνος Βακούσης, Ταξιάρχης Χάνος, Φώτης Θωμαΐδης, Θάνος Τοκάκης, Ντένια Στασινοπούλου, Μελίνα Βαμπούλα, Άλκηστη Πουλοπούλου, Ειρήνη Ιωάννου–Παπανεοφύτου, Στέλλα Αντύπα, Χρήστος Βελιάνος, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Ελένη Δαφνή, Κωνσταντίνος Σειραδάκης, Νικόλας Δροσόπουλος και Τάσος Σωτηράκης.

Στη σειρά συμμετέχουν, επίσης, οι: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Θράσος Σταθόπουλος, Μιρέλλα Παπαοικονόμου, Δήμητρα Σακαλή, Δωροθέα Βουτσαδοπούλου, Μαρία Κοντοδήμα, Γιάννης Βουλγαράκης, Φώτης Πέτσος, Γιώργος Κανέλλης, Κώστας Ροζής, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Κώνσταντίνος Τσεντούρος και Άπος Κυπραίος. Ίσως ακούσουμε και κομμάτι του Μίλτου Πασχαλίδη γραμμένο για τη σειρά.

Η ιστορία με την οποία πραγματεύεται το βιβλίο αλλά και η σειρά, είναι μια συγκλονιστική όσο και αιματοβαμμένη ιστορία που διαδραματίστηκε στις 23 Αυγούστου του 1909 στο χωριό Καλοκαιρινές στα Κύθηρα. Ο Πάνος Δημάκης έχει ερευνήσει σε βάθος το άγριο αυτό έγκλημα που συνέβη 114 χρόνια πριν. Οι Δεκαεπτά κλωστές είναι το πρώτο του μυθιστόρημα (Κάπα Εκδοτική).

Περιγράφει τόσο ρεαλιστικά την αδικία και τη μανία των ανθρώπων να καταστρέφουν ζωές χωρίς καμιά ενοχή. Ο συγγραφέας ήρθε σε επαφή με τη Μιρέλλα Παπαοικονόμου κι αφού το διάβασε, δέχτηκε να το κάνει σενάριο και να επιστρέψει στην τηλεόραση μετά “Το Νησί”. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να τη δούμε. Μόνο Cosmote TV; Μόνο Cosmote TV.

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας, μιλώντας για την πρόταση που του έγινε από το Netflix είχε πει τα εξής: «Η προσφορά δεν αφορούσε εξαψήφιο, αλλά επταψήφιο νούμερο, το οποίο δεν άρχιζε ούτε με ένα ούτε με δυο, οπότε το οικονομικό δεν ήταν το πρόβλημα». Βέβαια, οι συζητήσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία, αφού τα εμπόδια ήταν πολλά. Πρακτικά, η πρόταση του Netflix ήταν να κατέβει η σειρά από την Cosmote, κάτι που η εταιρεία δεν δέχτηκε, με αποτέλεσμα οι δυο πλευρές να χάσουν αρκετό χρόνο για να βρουν τη χρυσή τομή. Η χρυσή τομή δεν βρέθηκε ποτέ, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε ακόμα ένα πρόβλημα: ο τρίτος κύκλος, «Νέμεσις». Κάτι μας λέει πώς τώρα η συμφωνία είναι σχεδόν κλεισμένη.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις