Τα αβοκάντο έχουν κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια στη βιομηχανία της υγιεινής διατροφής. Όπως συμβαίνει με πολλές δημοφιλείς υγιεινές τροφές, οι ιδιοκτήτες σκύλων αναρωτιούνται αν είναι καλό το αβοκάντο για τους σκύλους τους, καθώς υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες εκεί έξω.

Υπάρχουν οφέλη για την υγεία του σκύλου;

Τα αβοκάντο είναι ευρέως γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους στα λεγόμενα «καλά» λιπαρά. Αυτό είναι το είδος του λίπους που μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη στους ανθρώπους. Δεν είναι απλώς γεμάτα υγιεινά λιπαρά, όμως. Αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Α, Β3 (νιασίνη), Β9 (φολικό), Β6 (πυριδοξίνη), C και Ε. Είναι επίσης πλούσια σε κάλιο, αντιοξειδωτικά και εύπεπτες φυτικές ίνες.

Καθώς τα αβοκάντο έχουν απογειωθεί σε δημοτικότητα ως υγιεινή τροφή για τους ανθρώπους, ορισμένες δίαιτες BEG έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν λάδι αβοκάντο και/ή γεύμα αβοκάντο στις φόρμουλες τους ως πηγή βιταμινών και μετάλλων.

Αν και το να δώσετε λίγο αβοκάντο στο σκύλο σας δεν είναι πρόβλημα υπάρχουν ωστόσο αρκετοί κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζετε.

Το κουκούτσι, τα φύλλα και η φλούδα του αβοκάντο έχουν υψηλές συγκεντρώσεις της τοξίνης Persin

Μεταξύ των βιταμινών, των φυτικών ινών και του λίπους που διαθέτουν τα αβοκάντο, περιέχουν επίσης μια μυκητοκτόνο ένωση (δηλαδή, που καταστρέφει τους μύκητες) που ονομάζεται περσίνη. Αυτή η τοξίνη μπορεί να βρεθεί σχεδόν σε όλα τα μέρη του αβοκάντο. Αυτό περιλαμβάνει το κουκούτσι του αβοκάντο, τα φύλλα, τη φλούδα, τους μίσχους και ακόμη και στη σάρκα.

Η υψηλότερη συγκέντρωση, ωστόσο, είναι στο κουκούτσι, στα φύλλα και στη φλούδα. Εσωτερικά στην σάρκα υπάρχει μόνο σε μικρές συγκεντρώσεις. Η τοξική δόση της περσίνης είναι άγνωστη, αλλά η ποσότητα στη σάρκα είναι αρκετά μικρή ώστε να είναι ασφαλής για την κατανάλωση από τον άνθρωπο και στις περισσότερες περιπτώσεις και για τους σκύλους.

Φυσικά, όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους, δεν αντιδρούν όλοι οι σκύλοι στα τρόφιμα κατά τον ίδιο τρόπο, έτσι ένας σκύλος μπορεί να τρώει αβοκάντο και να μην έχει κανένα πρόβλημα ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Άλλα ζώα συντροφιάς, συμπεριλαμβανομένων των αλόγων, των πουλιών και των ινδικών χοιριδίων, είναι πολύ πιο ευαίσθητα στην περσίνη και τα αβοκάντο θεωρούνται επικίνδυνα και απαγορευτικά για αυτά τα κατοικίδια.

Τα αβοκάντο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Τα αβοκάντο είναι επίσης γνωστό ότι είναι πλούσια σε λιπαρά. Ενώ αυτό θεωρείται το υγιές λίπος που μειώνει τη χοληστερόλη, εξακολουθεί να είναι λίπος. Μερικοί σκύλοι είναι πολύ πιο ευαίσθητοι στις λιπαρές τροφές από άλλους.

Εάν ο σκύλος σας τυγχάνει να έχει τέτοια δυσανεξία, μπορεί να υποστεί γαστρεντερικές διαταραχές ή ακόμα και παγκρεατίτιδα εάν καταναλώσει αβοκάντο. Τα συμπτώματα του να ταΐζετε τον σκύλο σας με λιπαρή τροφή μπορεί να ποικίλλουν από μια ήπια περίπτωση κοπράνων έως εμετό και μη κατανάλωση φαγητού.

Φυσικά, ακόμα κι αν ο σκύλος σας δεν πάθει γαστρεντερική διαταραχή από την περιεκτικότητα σε λίπος ενός αβοκάντο, αν δεν χορηγηθεί με μέτρο, μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε αύξηση βάρους.

Το κουκούτσι και ο κίνδυνος πνιγμού

Ένας ακόμη κίνδυνος που ενέχουν τα αβοκάντο είναι το ίδιο το κουκούτσι. Εάν ένας σκύλος δοκιμάσει να φάει ολόκληρο ένα κουκούτσι αβοκάντο, ενέχει κίνδυνο πνιγμού και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει απόφραξη λόγο ξένου σώματος.

Τα ξένα σώματα του γαστρεντερικού απαιτούν άμεση κτηνιατρική φροντίδα. Αν πιαστεί αρκετά νωρίς, το κουκούτσι μπορεί να είναι ακόμα στο στομάχι του σκύλου σας. Εάν συμβαίνει αυτό, είναι πιθανό να αφαιρεθεί μέσω ενδοσκόπησης—μια κάμερα περνάει στον οισοφάγο του σκύλου σας, ώστε το κουκούτσι να μπορεί να εντοπιστεί και να αφαιρεθεί με ένα ειδικό εργαλείο. Εάν το κουκούτσι έχει περάσει στον εντερικό σωλήνα του σκύλου σας, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του.

Αποφύγετε να δώσετε στο σκύλο σας γκουακαμόλε

Αν και τα αβοκάντο είναι αρκετά νόστιμα από μόνα τους, μερικές φορές είναι μόνο ένα από τα συστατικά σε μια συνταγή. Για παράδειγμα, το γουακαμόλε περιέχει σκόρδο, κρεμμύδια, ντομάτες και αλάτι. Όλα αυτά τα συστατικά μπορεί να είναι επικίνδυνα για τον σκύλο σας για διαφορετικούς λόγους.

Το σκόρδο και τα κρεμμύδια μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές σε μικρές ποσότητες και ένα είδος αναιμίας σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Οι ντομάτες είναι μέλη της οικογένειας των νυχτολούλουδων. Ενώ μια ώριμη, κόκκινη ντομάτα δεν είναι επιβλαβής για τον σκύλο σας να φάει, οι υποώριμες ντομάτες και όλα τα πράσινα φύλλα και μίσχοι που σχετίζονται με το φυτό είναι τοξικά. Εάν ένας σκύλος φάει μια ώριμη ντομάτα, μπορεί να δείτε σημάδια γενικής γαστρεντερικής διαταραχής, μυϊκή αδυναμία, απώλεια συντονισμού, τρόμο, ακόμη και επιληπτικές κρίσεις .

Το αλάτι μπορεί κάποιες φορές να προκαλέσει γαστρεντερική διαταραχή και μπορεί επίσης να αποβάλει την ισορροπία ηλεκτρολυτών του σκύλου σας. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει υπερνατριαιμία εάν καταποθεί πολύ μεγάλη ποσότητα και το επίπεδο νατρίου αυξηθεί επικίνδυνα ψηλά στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να έχει επιζήμιες και μερικές φορές ακόμη και θανατηφόρες συνέπειες.

Έτσι, αν θέλετε να μοιραστείτε το αβοκάντο σας με το κουτάβι σας, φροντίστε να το κάνετε πριν κάνετε το αγαπημένο σας μεξικάνικο ντίπ.

Τι να κάνετε εάν ο σκύλος σας φάει αβοκάντο

Εάν ο σκύλος σας καταναλώσει αβοκάντο και δεν είστε σίγουροι εάν έχει καταπιεί τη φλούδα, τα φύλλα ή το κουκούτσι, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση κτηνιατρική βοήθεια.

Ακόμα κι αν είστε βέβαιοι ότι ο σκύλος σας έχει καταναλώσει μόνο τη σάρκα του αβοκάντο, εάν έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα ή είναι ευαίσθητος σε λιπαρές τροφές, μπορεί να καταλήξει με στομαχικές διαταραχές, οπότε αξίζει να το ελέγξετε με τον κτηνίατρό σας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις