ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ. Στα όρια του Αρκτικού κύκλου στο Ροβανιέμι της Φινλανδίας ένα από τα πιο παράξενα εστιατόρια του κόσμου, το Snowman World, χτίζεται κάθε Νοέμβριο όταν φτάνει ο Χειμώνας και γκρεμίζεται κάθε Μάρτιο, όταν η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει κοντά στους 0 βαθμούς.

Είναι ολόκληρο φτιαγμένο από πάγο με εντυπωσιακά ανάγλυφα σχέδια στους τοίχους. Στο παγωμένο περιβάλλον του οι πελάτες είναι ντυμένοι κατάλληλα με τα πιο ζεστά τους ρούχα και η παραγγελία τους ξεκινάει συνήθως με τη διάσημη στην περιοχή σούπα ταράνδου ή εναλλακτικά, με σούπα σολομού. Ανάμεσα στα τραπέζια που μοιάζουν με σκηνικό θεατρικής παράστασης πηγαινοέρχεται με άνεση μια νεαρή Ελληνίδα, η ηθοποιός Ελένη Τσάμη.

Το Snowman World, χτίζεται κάθε Νοέμβριο όταν φτάνει ο Χειμώνας και γκρεμίζεται κάθε Μάρτιο

Δέος με το βόρειο σέλας, αλλά δεν είδα ήλιο για ενάμιση μήνα

Όπως λέει στο iefimerida έφτασε στο Ροβανιέμι τον περασμένο Δεκέμβριο ώστε να δουλέψει για τη σεζόν και έζησε μια συναρπαστική εμπειρία. «Έφυγα απογοητευμένη από την Αθήνα γιατί δεν είχα βρει δουλειά στο αντικείμενό μου. Είχα δουλέψει και το περασμένο καλοκαίρι σεζόν στη Νορβηγία και έτσι πήρα εύκολα την απόφαση» σημειώνει μιλώντας με ενθουσιασμό για αυτό το τελευταίο τρίμηνο. «Αυτά που δεν θα μπορούσα να τα ζήσω παρά σε ελάχιστες χώρες είναι το βόρειο σέλας και το δέος που προκαλεί καθώς επίσης το γεγονός ότι δεν είδα ήλιο για ενάμιση μήνα. Την πρώτη μέρα που βγήκε ο ήλιος και ξαναείδα τις ακτίνες του είχα συγκινηθεί πάρα πολύ και τότε συνειδητοποίησα πόσο μου είχε λείψει».

Στους -46 βαθμούς βρήκα τους πιο ζεστούς ανθρώπους

Σε αυτό τον παγωμένο τόπο , όπου η θερμοκρασία έφτασε τον περασμένο Χειμώνα και τους -46 βαθμούς Κελσίου ενώ για μεγάλα διαστήματα βρισκόταν κοντά στους -30, η Ελένη Τσάμη βρήκε, όπως λέει ,τους πιο ζεστούς ανθρώπους. «Έχω εκπλαγεί από το πόσο ζεστοί και φιλικοί είναι οι άνθρωποι εδώ. Αν χρειαστεί να δουλέψω σεζόν και τον επόμενο Χειμώνα σίγουρα θα ξανάρθω», σημειώνει εξηγώντας ότι οι εργασιακοί κανόνες είναι πολύ ευνοϊκοί σ’ αυτή τη γωνιά του κόσμου. «Εδώ ένας σερβιτόρος μπορεί να κερδίσει έως 16 ευρώ την ώρα .Πληρώνονται όλες οι υπερωρίες με προσαύξηση 50% ή και 100% αν συμπληρώσεις πιο πολλές ώρες ενώ όλες οι Κυριακές και οι αργίες υπολογίζονται διπλά. Προσαύξηση υπάρχει και αν εργάζεσαι μετά τις 6 το απόγευμα και ακόμα μεγαλύτερη αν εργάζεσαι μετά τις 12 το βράδυ» λέει η Ελένη Τσάμη που έχει σπουδάσει υποκριτική αλλά εργάζεται αρκετά χρόνια στην εστίαση. Άλλωστε, σημειώνει, στο Ροβανιέμι ακόμα και ο … Αη Βασίλης έχει ωράριο αφού πηγαίνει στο σπιτάκι του το πρωί , υποδέχεται τους επισκέπτες και φεύγει το απόγευμα.

Θα μου λείψει η πολική νύχτα

Στη δουλειά της η Ελένη Τσάμη πηγαίνει με τα πόδια διανύοντας καθημερινά μια απόσταση 2 χιλιομέτρων μέσα στο χιόνι. «Δεν έχω κάτι να φοβηθώ γιατί η εγκληματικότητα είναι μηδαμινή . Όσο για τα άγρια ζώα, οι αρκούδες είναι σε χειμερία νάρκη και οι λύκοι βρίσκονται πιο βαθιά στο δάσος» εξηγεί. Σε λίγες ημέρες, το παγωμένο εστιατόριο θα γκρεμιστεί όπως συμβαίνει κάθε χρόνο και η Ελένη ήδη ετοιμάζει τις βαλίτσες της για να γυρίσει στην Ελλάδα. Στο Ροβανιέμι συνάντησε ανθρώπους από κάθε σημείο της γης ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων αφού αυτό το ταξίδι είναι ένα όνειρο για μικρούς και μεγάλους. «Πιο πολύ θα μου λείψει αυτός ο υπέροχος 1,5 μήνας χωρίς ήλιο, η λεγόμενη πολική νύχτα (polar night) που όσες ώρες είχαμε το φως της μέρας -περίπου 4-6 ώρες καθημερινά- τα χρώματα που επικρατούσαν ήταν μαγικά. Ροζ, έντονο πορτοκαλί και κόκκινο , σαν να είχαμε ένα μόνιμο ηλιοβασίλεμα επί 4 ώρες».

Παρ΄ ότι έχει δουλέψει αρκετές σεζόν και στην Ελλάδα , από την Κέρκυρα μέχρι τη Τζιά, το παγωμένο εστιατόριο Snowman World που ανήκει στο Snowhotel family, μαζί με το Artic SnowHotel & GlassIgloos και το εστιατόριο Santamus στο Ροβανιέμι ήταν για την Ελένη μια εμπειρία ζωής, όπως άλλωστε και για τους ταξιδιώτες στο ειδυλλιακό χωριό του Αη Βασίλη. Ο στόχος της όμως είναι να γυρίσει στην Αθήνα και να δουλέψει στο αντικείμενο που έχει σπουδάσει.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις