ΜΠΟΛΤΟΝ. Το Μπόλτον είναι μια πόλη στο Ευρύτερο Μάντσεστερ στην Αγγλία. Στους πρόποδες των West Pennine Moors, το Bolton βρίσκεται μεταξύ του Μάντσεστερ(10 μίλια (16 χλμ.) νοτιοανατολικά),του Blackburn, του Wigan, του Bury και του Salford. Περιβάλλεται από πολλές πόλεις και χωριά που αποτελούν τον ευρύτερο δήμο, του οποίου το Μπόλτον είναι το διοικητικό κέντρο. Η πόλη βρίσκεται επίσης εντός των ιστορικών ορίων της κομητείας του Lancashire.

Πρώην μύλος , το Μπόλτον υπήρξε κέντρο παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από τον 14ο αιώνα, όταν Φλαμανδοί υφαντές εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, εισάγοντας μια παράδοση στην ύφανση του μαλλιού και του βαμβακιού. Ήταν μια ακμή του 19ου αιώνα , η ανάπτυξη συνέπεσε σε μεγάλο βαθμό με την εισαγωγή της κλωστοϋφαντουργίας κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης .

Στο αποκορύφωμά του το 1929, τα 216 βαμβακερά εργοστάσια και οι 26 εργασίες λεύκανσης και βαφής το κατέστησαν ένα από τα μεγαλύτερα και πιο παραγωγικά κέντρα νηματουργίας βαμβακιού στον κόσμο. Η βρετανική βιομηχανία βαμβακιού μειώθηκε απότομα μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο και, μέχρι τη δεκαετία του 1980, η βαμβακοβιομηχανία είχε σχεδόν σταματήσει στην πόλη.

Η πόλη έχει πληθυσμό 139.403, ενώ ο ευρύτερος μητροπολιτικός δήμος έχει πληθυσμό 262.400 κατοίκους. Το Μπόλτον προήλθε ως ένας μικρός οικισμός στο βαλτότοπο γνωστό ως Bolton le Moors . Στον Αγγλικό Εμφύλιο Πόλεμο , η πόλη ήταν ένα κοινοβουλευτικό φυλάκιο σε μια σταθερά βασιλική περιοχή και, ως αποτέλεσμα, εισέβαλαν 3.000 βασιλικά στρατεύματα με επικεφαλής τον πρίγκιπα Ρούπερτ του Ρήνου το 1644. Σε αυτό που έγινε γνωστό ως Σφαγή του Μπόλτον , 1.600 κάτοικοι σκοτώθηκαν και περίπου 700 αιχμαλωτίστηκαν.

Η ποδοσφαιρική ομάδα Bolton Wanderers παίζει τώρα εντός έδρας αγώνες στο Πανεπιστήμιο του Bolton Stadium στο Horwich . Τα πολιτιστικά ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το Octagon Theatre και το Μουσείο και Γκαλερί Τέχνης Μπόλτον, καθώς και μία από τις πρώτες δημόσιες βιβλιοθήκες που ιδρύθηκαν μετά τον Νόμο για τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες του 1850 .

Το Bolton είναι ένα κοινό βόρειο αγγλικό όνομα που προέρχεται από το παλαιοαγγλικό bothl - tun , που σημαίνει οικισμός με κατοικία. Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του ονόματος, με τη μορφή Boelton , χρονολογείται από το 1185 για να περιγράψει τον Bolton le Moors, αν και αυτό μπορεί να μην είναι σε σχέση με μια κατοικία. Ηχογραφήθηκε ως Bothelton το 1212, Botelton το 1257, Boulton το 1288 και Bolton μετά το 1307. Μεταγενέστερες μορφές του Botheltun ήταν οι Bodeltown, Botheltun-le-Moors, Bowelton, Boltune, Bolton-super-Moras, Bolton-in-ye-Moors, Bolton-le-Moors.

Το μότο της πόλης Supera Moras σημαίνει «ξεπέρασε τις δυσκολίες» (ή «καθυστερήσεις») και είναι ένα λογοπαίγνιο στην εκδοχή του ονόματος Bolton-super-Moras που σημαίνει κυριολεκτικά, «Bolton on the Moors». Το ίδιο το όνομα αναφέρεται στο σήμα του Bolton Metropolitan Borough Council χρησιμοποιώντας μια μορφή οπτικού λογοπαίγνιο, ένα rebus, σε συνδυασμό μοτίβων βέλους για «μπουλόνι» και εραλδικού στέμματος για «tun», ο όρος για το κεντρικό υψηλό σημείο μιας αμυντικής θέσης που είναι το ετυμόνιο της κατάληξης του Μπόλτον.

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις