ΕΛΛΑΔΑ. Καλεσμένη στο πλατό της εκπομπής «Καλύτερα δε γίνεται» ήταν η Βίκυ Κάβουρα. Η ηθοποιός μίλησε και για τους πρώτους δύσκολους μήνες της εγκυμοσύνης της.

«Μπαίνω στον όγδοο μήνα τώρα. Οι πρώτοι μήνες της εγκυμοσύνης ήταν πολύ δύσκολοι. Στην αρχή σου λένε ότι είναι ότι πιο ωραίο έχεις ζήσει, που όντως έτσι είναι, σου έρχεται η ευλογία από τον ουρανό και λες ευχαριστώ Θεέ μου. Αλλά μετά αρχίζουν οι εμετοί, οι ζαλάδες… Το πέρασα λίγο βαριά, είχα υπερέμεση, που το περνάει το 2% των γυναικών.

Αυτό είναι που δεν σταματάει ποτέ η πρωινή ναυτία και είναι σχεδόν μόνιμα. Είχα και το θέατρο τότε. Και τότε δεν έχεις ακόμα κοιλίτσα για να νιώσεις έγκυος, νιώθεις πιο πολύ άρρωστη παρά έγκυος. Μετά άρχισε να φουσκώνει η κοιλίτσα, άρχισαν να φεύγουν αυτά τα συμπτώματα», είπε αρχικά η Βίκυ Κάβουρα.

Η Βίκυ Κάβουρα πρόσθεσε επίσης: «Εγώ γεννήθηκα για να γίνω μαμά. Το έλεγα από μικρό παιδί, ότι θέλω να μεγαλώσω και να γίνω μαμά. Όταν βρήκα και τον σύντροφο, από εκεί και πέρα δεν με ενδιέφερε το πότε θα γίνω μαμά».

Τι είναι η υπερέμεση

Η υπερέμεση είναι μια σπάνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από επίμονη και σοβαρή ναυτία και εμέτους κατά τη διάρκεια της κύησης.

Μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, διατροφική ανεπάρκεια έως και απώλεια βάρους, δυσκολεύοντας αρκετά την καθημερινότητα της εγκύου.

Η υπερέμεση πλήττει λιγότερο από το 3% των εγκύων και μπορεί να εμφανιστεί από την 4η έως την 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, ενώ επιδεινώνεται μεταξύ της 9ης και της 13ης εβδομάδας.

Οι γυναίκες που υποφέρουν από αυτή, διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματα μειώνονται μετά την 20η εβδομάδα της κύησης, αλλά αυτό είναι η εξαίρεση στον κανόνα.

Αιτίες

Σύμφωνα με το Harvard Health Publishing, τα αίτια της υπερέμεσης δεν είναι γνωστά.

Η επικρατέστερη θεωρία είναι πως προκαλείται από ορμονική ανισορροπία, όπως είναι η υπερβολική έκκριση οιστρογόνων ή γοναδοτροπίνης, γνωστή και ως «ορμόνη της εγκυμοσύνης» κατά τη διάρκεια της κύησης.

Το θετικό είναι ότι, η υπερβολική έκκριση γοναδοτροπίνης, που οδηγεί σε υπερέμεση, μειώνει τον κίνδυνο αποβολής, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επιστημονική θεωρία που να αναφέρει ότι επηρεάζεται η υγεία του εμβρύου.

Η υπερέμεση ταλαιπωρεί την μητέρα, η οποία μπορεί να βιώσει επιπλοκές όπως είναι η μειωμένη λειτουργία των νεφρών, έντονες ζαλάδες και σιελόρροια.

Υπάρχουν ωστόσο μερικές γυναίκες οι οποίες έχουν αυξημένο κίνδυνο υπερέμεσης, όπως όσες κυοφορούν δίδυμα ή τρίδυμα ή όσες έχουν οικογενειακό ιστορικό υπερέμεσης.

Οι γυναίκες που σε προηγούμενη εγκυμοσύνη είχαν πρωινές ναυτίες, συχνές ημικρανίες και υπερέμεση είναι επίσης πιθανό να ταλαιπωρηθούν ξανά και σε επόμενη κύηση.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις