Με τις σωστές ιδέες η οργάνωση της κουζίνας μπορεί να γίνει μια απολαυστική διαδικασία. Μια καλά οργανωμένη κουζίνα μπορεί να διευκολύνει τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σύστημα αποθήκευσης και να επενδύσετε σε πρακτικά αξεσουάρ. Από την άλλη πλευρά, μια κουζίνα χωρίς οργάνωση δημιουργεί σύγχυση και μετατρέπεται σε έναν δύσχρηστο χώρο. Για να μη συμβεί αυτό, αποφύγετε τη συσσώρευση αντικειμένων και μην ξεχνάτε το τακτικό καθάρισμα.

Τι να κάνετε

Τα βήματα που πρέπει να κάνετε για μια οργανωμένοι κουζίνα είναι τρία και είναι απλά. Αρχικά πρέπει να γίνεται οργανωτικοί οι ίδιο, αλλά και ο χώρος σας να είναι κατάλληλος. Γι αυτό μπορείτε να βρείτε τα κατάλληλα έπιπλα κουζίνας που συμβάλλουν στην δημιουργία ενός λειτουργικού χώρου για εσάς. Στη συνέχεια δημιουργήστε ένα καλό σύστημα αποθήκευσης των εργαλείων της κουζίνας. Τέλος, βρείτε πρακτικά αξεσουάρ που θα σας διευκολύνουν.

Γίνετε οργανωτικοί

Η βασική αρχή της οργανωμένης κουζίνας είναι η διαρκής τακτοποίηση των πραγμάτων της. Αφαιρέστε τα αχρείαστα αντικείμενα και επιδιορθώστε τους χώρους που βάζουν φρένο στην οργάνωσή σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε ετικέτες και αυτοκόλλητα στα αντικείμενα. Με αυτό τον τρόπο θα τα βρίσκετε ευκολότερα. Μην ξεχνάτε να τα επιστρέφετε στην σωστή τους θέση.

Δημιουργήστε ένα σύστημα αποθήκευσης

Βρείτε ένα σύστημα αποθήκευσης που να σας ταιριάζει και να σας εξυπηρετεί καθημερινά. Χρησιμοποιήστε ράφια, ντουλάπια, συρτάρια και αποθηκευτικά κουτιά. Τακτοποιήστε τα έτσι, ώστε να βρίσκετε εύκολα τα σκεύη που χρειάζεστε. Ακόμη τοποθετήστε διαχωριστικά για συρτάρια για να ταξινομήσετε καλύτερα τα μαγειρικά σας εργαλεία και τα τρόφιμα. Προσαρμόστε τους αποθηκευτικούς χώρους στο στυλ σας για να είναι λειτουργικοί και αισθητικά ευχάριστοι.

Αγοράστε πρακτικά αξεσουάρ

Μια από τις πιο πρακτικές ιδέες για την οργάνωση της κουζίνας είναι η χρήση gadget. Υπάρχουν πολλά εύχρηστα αντικείμενα όπως μαγνήτες για να στηρίζονται τα μαχαίρια σας, και εργαλεία όπως κόφτης, αποφλοιωτής και τρίφτης, όλα σε ένα. Αυτά τα έξυπνα γκατζετάκια κουζίνας μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Μην πέσετε στην παγίδα του να αγοράζετε αξεσουάρ που δεν θα χρησιμοποιείτε. Εστιάστε σε αυτά που πραγματικά θα σας διευκολύνουν στην καθημερινή σας δραστηριότητα.

Τι να αποφύγετε

Για να έχετε μια οργανωμένη κουζίνα πρέπει να αποφύγετε την υπερσυγκέντρωση αντικειμένων. Εκτός αυτού πρέπει να καθαρίζετε τον χώρο σας συχνά και να μην αφήνετε ανεκμεταλευτους χώρους. Αν αποφύγετε αυτά τα λάθη, τότε η κουζίνα σας θα είναι πολύ πιο λειτουργική.

Αποφύγετε τη συσσώρευση αντικειμένων

Εφόσον έχετε δημιουργήσει αποθηκευτικούς χώρους για τα εργαλεία σας, πρέπει να φροντίζετε να αφήνετε πάντα ελεύθερους τους υπόλοιπους χώρους. Αφού χρησιμοποιείτε ένα αντικείμενο, επιστρέψτε το πίσω από όπου το πήρατε. Ένας καθαρός και ανοικτός χώρος εργασίας επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση σε σκεύη και υλικά. Με αυτό τον τρόπο η προετοιμασία των γίνεται πιο αποτελεσματική και ευχάριστη.

Αποφύγετε την έλλειψη καθαριότητας

Μία από τις βασικές ιδέες για την οργάνωση της κουζίνας είναι η καθαριότητα. Όσο περισσότερο όμως το αναβάλλετε, τόσο πιο δύσκολο γίνεται. Γι’αυτό το λόγο καθαρίστε την κουζίνα κάθε φορά που τη χρησιμοποιήτε. Πλύντε τα σκεύη και τα πιάτα μετά το φαγητό, σκουπίστε τον πάγκο και καθαρίστε τα μάτια της κουζίνας. Πετάξτε τις άδειες συσκευασίες και μην τις αφηνετε πάνω στον πάγκο ή το τραπέζι. Έτσι εξοικονομείτε χρόνο και ενέργεια.

Αποφύγετε να αφήνετε αναξιοποίητους χώρους

Εκμεταλλευτείτε όλους τους χώρους που σας παρέχουν τα έπιπλα της κουζίνας σας. Εκτός από τα ντουλάπια, χρησιμοποιείστε τον κενό χώρο πάνω από αυτά και κάτω από τον νεροχύτη. Επίσης μπορείτε να τοποθετήσετε ράφια ή καλάθια στον τοίχο. Αξιοποιήστε αυτούς τους χώρους για να αποθηκεύσετε αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούνται συχνά ή για να οργανώσετε τα κουζινικά εργαλεία σας με έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Με τις κατάλληλες ιδέες η οργάνωση της κουζίνας γίνεται εύκολη υπόθεση. Φροντίστε να πετάξετε τα άχρηστα αντικείμενα που βρίσκονται στα ράφια σας. Αντικαταστήστε τα με πιο εύχρηστα γκάτζετς, και δημιουργήστε αποθηκευτικούς χώρους για να μην στοιβάζετε πράγματα πάνω στον πάγκο. Επίσης, μετά τη χρήση, πάντα να τοποθετείτε τα εργαλεία στη θέση τους και να καθαρίζετε την κουζίνα σας. Τέλος, αξιοποιήστε όλους τους χώρους της κουζίνας σας. Με αυτά τα απλά βήματα ο χώρος σας θα γίνει αμέσως πιο λειτουργικός.

Επιπλέον, εξετάστε έξυπνες λύσεις για μικρές κουζίνες, όπως συρταρωτούς πάγκους, μονόχρωμες προσόψεις, χρηση κρεμάστρας για τα σκεύη και πολυλειτουργικά έπιπλα που μπορούν να προσαρμοστούν στον περιορισμένο χώρο. Αυτές οι έξυπνες λύσεις μπορούν να βοηθήσουν στη μέγιστη αποδοτικότητα του χώρου σας, ενώ παράλληλα δημιουργούν μια ευχάριστη και λειτουργική αισθητική στην κουζίνα σας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις