ΚΟΣΜΟΣ. Στόχος της είναι να προωθήσει την κατανόηση της γλυπτικής - μία από τις αρχέγονες τέχνες του ανθρώπου - από το ευρύ κοινό και να επισημάνει τη μοναδική και ζωτική συμβολή της στην κοινωνία.

Κάθε χρόνο, το τελευταίο Σάββατο του Απριλίου, η Διεθνής Ημέρα Γλυπτικής αυξάνει την ευαισθητοποίηση, την εκτίμηση και την απόλαυση της γλυπτικής. Είναι επίσης μια ημέρα για γλύπτες σε όλο τον κόσμο για να επιδείξουν τα καλλιτεχνικά τους ταλέντα.

Η γλυπτική είναι ένα είδος εικαστικών τεχνών που λειτουργεί σε τρεις διαστάσεις. Η λέξη γλυπτική προέρχεται από τη λατινική λέξη sculpere, που σημαίνει σκαλίζω. Οι γλύπτες χρησιμοποιούν διάφορα υλικά για να δημιουργήσουν τα γλυπτά τους. Ενώ πολλά από τα παραδοσιακά υλικά περιλαμβάνουν ξύλο, πέτρα, μέταλλο και κεραμικά, άλλοι γλύπτες ειδικεύονται σε μη παραδοσιακά υλικά.

Χρησιμοποιούν υλικά όπως πάγο, οδοντογλυφίδες, ακόμα και LEGO. Οι γλύπτες χρησιμοποιούν επίσης υλικά, χρώματα, υφή και μέγεθος για να προκαλέσουν ένα συναίσθημα ή απόκριση από τον θεατή. Οι μέθοδοί τους ποικίλλουν επίσης. Οι γλύπτες χρησιμοποιούν μία από τις τέσσερις βασικές μεθόδους για να φτιάξουν τα γλυπτά τους. Αυτές οι μέθοδοι περιλαμβάνουν σκάλισμα, χύτευση, χύτευση και συναρμολόγηση.

Πως να συμμετέχετε

Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Ισπανίας, του Καναδά, της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Αυστρίας, διοργανώνουν εκδηλώσεις γλυπτικής αυτήν την ημέρα. Αυτές οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν εκθέματα, υπογραφές βιβλίων, δημόσιες περιηγήσεις τέχνης, ανοιχτά μουσεία, διαγωνισμούς, επιδείξεις και εργαστήρια.

Το «Διεθνές Κέντρο Γλυπτικής»

Το «Διεθνές Κέντρο Γλυπτικής» (International Sculpture Center) που εδρεύει στις ΗΠΑ, δημιούργησε τη Διεθνή Ημέρα Γλυπτικής το 2015. Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης, 12 χώρες πραγματοποίησαν 50 εκδηλώσεις. Μόλις στη 2η χρονιά της, περισσότερες από 20 χώρες φιλοξένησαν πάνω από 200 εκδηλώσεις.

Το Διεθνές Κέντρο Γλυπτικής (ISC) www.sculpture.org είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζεται από μέλη και ιδρύθηκε το 1960 για να υποστηρίξει τη δημιουργία και την κατανόηση της γλυπτικής και τη μοναδική, ζωτική συμβολή της στην κοινωνία. Στα μέλη περιλαμβάνονται γλύπτες, συλλέκτες, προστάτες, αρχιτέκτονες, προγραμματιστές, δημοσιογράφοι, επιμελητές, ιστορικοί, κριτικοί, εκπαιδευτικοί, χυτήρια, γκαλερί και μουσεία — όποιος ενδιαφέρεται και δεσμεύεται στον τομέα της γλυπτικής.

Σήμερα, με πάνω από 60 χρόνια υπηρεσίας στον τομέα, τα προοδευτικά προγράμματα, συνέδρια, συμπόσια και δημοσιεύσεις του ISC εξυπηρετούν μια αυξανόμενη διεθνή εγγραφή μελών και εκπαιδεύουν το κοινό για τη σύγχρονη γλυπτική.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις