Ο καιρός σταδιακά βελτιώνεται, τα χαλιά αρχίζουν και μαζεύονται, και η απορία κάθε νοικοκυράς είναι: πώς να καθαρίσω το χαλί χωρίς να το πλύνω; Υπάρχουν πολλές φυσικές λύσεις με τις οποίες μπορεί να καθαρίσει κανείς τα χαλιά του, όπως για παράδειγμα η μαγειρική σόδα, το λευκό ξύδι, ή ο αφρός ξυρίσματος. Οι λύσεις αυτές αφαιρούν σκόνη, μικρόβια, διάφορους λεκέδες και βρωμιές.

Πώς να καθαρίσω το χαλί χωρίς να το πλύνω;

Σε περίπτωση που αναζητάτε να καθαρίσετε το χαλί με φυσικό τρόπο, δώστε προσοχή στις παρακάτω λύσεις:

Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ένα πολυεργαλείο για ένα νοικοκυριό, χάρη στις πολλές ιδιότητες που έχει. Σκουπίστε το χαλί με ηλεκτρική σκούπα. Στη συνέχεια, ρίξτε σόδα στην επιφάνεια του και αφήστε τη να δράσει για περίπου 8 ώρες. Για να μην ταλαιπωρηθείτε στο σπίτι, προτείνουμε να πραγματοποιήσετε τη διαδικασία το βράδυ. Το επόμενο πρωί, σκουπίστε το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα. Το χαλί θα είναι ανανεωμένο και απαλλαγμένο από ρύπους και ακάρεα.

Λευκό ξύδι

Σε περίπτωση που δεν έχετε μαγειρική σόδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκό ξύδι. Για αρχή, θα πρέπει να σκουπίσετε τα χαλιά με την ηλεκτρική σκούπα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ετοιμάσετε ένα μπολ με χλιαρό νερό και λευκό ξύδι. Η αναλογία είναι ¾ νερό και ¼ ξύδι. Περάστε το μείγμα στο χαλί με μια βούρτσα, και τρίψτε λίγο παραπάνω τα σημεία που έχουν λεκέδες. Οι κινήσεις σας θα πρέπει να είναι μαλακές, για να μην προκαλέσετε ζημιά στο χαλί. Χάρη στις αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες που έχει το ξύδι, θα απομακρύνει από το χαλί μυρωδιές, μικρόβια και ακάρεα.

Ατμοκαθαριστής

Σε περίπτωση που έχετε στην κατοχή σας έναν ατμοκαθαριστή, μπορείτε να τον αξιοποιήσετε για γρήγορα αποτελέσματα. Όμως, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη θερμοκρασία, για να μη χαλάσουν τα νήματα του χαλιού. Αφού καθαριστεί, αφήστε το να στεγνώσει καλά. Για να αποφύγετε να γεμίσει το σπίτι υγρασία, πραγματοποιήστε τη διαδικασία αυτή μια μέρα με ήλιο και αέρα.

Αφρός ξυρίσματος

Αν το χαλί σας έχει ανοιχτό χρώμα, όπως για παράδειγμα μπεζ, λευκό ή παστέλ, ο αφρός ξυρίσματος αποτελεί μια εύκολη λύση καθαρισμού. Περάστε με λίγο αφρό ξυρίσματος τις επιφάνειες των χαλιών με λεκέδες. Αφήστε τον να δράσει για περίπου 30 λεπτά και στη συνέχεια σκουπίστε τον με ένα στεγνό πανί. Το αποτέλεσμα θα είναι συγκλονιστικό.

Παγάκια για να ξεκολλήσετε την τσίχλα

Σε περίπτωση που έχει κολλήσει τσίχλα στο χαλί σας και θέλετε να την αφαιρέσετε, χρησιμοποιήστε ένα αντικείμενο που έχετε σίγουρα στο σπίτι σας, ένα παγάκι. Τοποθετήστε το παγάκι πάνω στην τσίχλα και αφήστε το μέχρι να την παγώσει. Έπειτα, αφαιρέστε την προσεκτικά με ένα κουτάλι.

Lint roller

Το lint roller, η αλλιώς ρολό καθαρισμού είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για όσους θέλουν να καθαρίσουν τα χαλιά τους και στο σπίτι τους έχουν κατοικίδια ζώα. Αναφερόμαστε στο ρολό καθαρισμού με τα δοντάκια, που αφαιρεί τους κόμπους από τα ρούχα. Περάστε με αυτό την επιφάνεια του χαλιού. Θα δείτε ότι μαζεύει όλες τις τρίχες που αφήνει ο τετράποδος φίλος σας.

Πώς να διατηρήσετε τα χαλιά σας καθαρά

Εκτός από τον τακτικό και προσεκτικό καθαρισμό τους, μπορείτε να διατηρήσετε τα χαλιά σας καθαρά με τους εξής τρόπους:

  • Ακολουθήστε τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του χαλιού
  • Μειώστε την ισχύ της ηλεκτρικής σκούπας σε περίπτωση που τραβάει πολύ και ταλαιπωρεί τις ίνες του χαλιού
  • Αποφύγετε να καθαρίζετε με την ηλεκτρική σκούπα τα κρόσια του χαλιού
  • Τινάζετε καλά τα χαλιά μια φορά την εβδομάδα

Η απάντηση στο ερώτημα ‘’ πώς να καθαρίσω το χαλί χωρίς να το πλύνω ’’ είναι με μαγειρική σόδα, λευκό ξύδι, αφρό ξυρίσματος ή lint roller. Σε περίπτωση που ακολουθήσετε τις παραπάνω μεθόδους είναι σημαντικό να αποφύγετε να ασκήσετε μεγάλη πίεση στο χαλί. Αν παρόλα αυτά ο λεκές επιμείνει, καλό είναι να προχωρησετε σε επαγγελματικό καθαρισμό των χαλιων σας

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις