ΣΠΑΡΤΗ. Την Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, στις 7:30 μμ, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων & Τοποθεσιών, θα παρουσιαστεί, στην Πνευματική Εστία Σπάρτης, το βιβλίο «Εγχειρίδιο της Λαγκαδινής Παραδοσιακής Τέχνης της Πέτρας», το οποίο έχει εκδοθεί από το Σωματείο «Άνθη της Πέτρας».

Την εκδήλωση θα προλογίσει εκπρόσωπος του Δ.Σ. του Σωματείου «Άνθη της Πέτρας», ενώ το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Γιάννης Μητράκος, Πρόεδρος του Συλλόγου Γορτυνίων Σπάρτης και ο αρχιτέκτονας Γιώργος Γιαξόγλου, μέλος του Σωματείου «Άνθη της Πέτρας».

Από τον Πρόλογο του βιβλίου που υπογράφει ο Πρόεδρος του Σωματείου «Άνθη της Πέτρας» Γιάννης Τσιαούσης, αντιγράφουμε:

«...To Εγχειρίδιο της Λαγκαδινής Παραδοσιακής Τέχνης της Πέτρας ανασυνθέτει τα δομικά στοιχεία της λαϊκής αρχιτεκτονικής που διαμορφώθηκε από τους Λαγκαδινούς μαστόρους για δύο περίπου αιώνες. Η χρονική αυτή περίοδος εκτείνεται από το λυκόφως της Οθωμανικής κυριαρχίας στον ελλαδικό χώρο, στην ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους μέχρι και την ανάπτυξή του στα σημερινά γεωγραφικά όρια..."

"…Η υλοποίηση της παρούσας έκδοσης, την επιμέλεια της οποίας είχε ο Βασίλης Γκανιάτσας, ήταν ένας μαραθώνιος με ρυθμούς αγώνα ταχύτητας. Τα μέλη της Ομάδας Έργου αποτελούμενης από τους Βασίλη Γκανιάτσα, Τέσα Γεωργιάδη, Γιώργο Γιαξόγλου, Ανδρέα Μανιάτη, Ηλία Γιαννικόπουλο, Γιάννη Ανδριανόπουλο, Κωνσταντίνα Καπετανάκη και τον υπογράφοντα τον πρόλογο της έκδοσης, συνεργάστηκαν εξαιρετικά, ενώ, το τελικό αποτέλεσμα, όπως εμφανίζεται μέσω της παρούσας έκδοσης, αποτελεί ουσιαστικό τεκμήριο της ποιότητας του συνολικού εγχειρήματος.

Στην συγγραφή, εκτός από τα κείμενα που υπογράφονται από μέλη της Ομάδας Έργου (Βασίλης Γκανιάτσας, Τέσα Γεωργιάδη, Γιώργος Γιαξόγλου και Ηλίας Γιαννικόπουλος) συμπεριλαμβάνονται κείμενα του αείμνηστου Αργύρη Πετρονώτη και των Μανόλη Κορρέ και Μαρίας Τσούπη, τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε άλλες εκδοτικές δραστηριότητες των Ανθέων της Πέτρας και συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα έκδοση καθότι συμπληρώνουν την τεκμηρίωση επιμέρους πλευρών της Παραδοσιακής Λαγκαδινής Τέχνης της Πέτρας…»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις