ΜΕΣΣΗΝΗ. Αφιερωμένη στη μνήμη του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη (1936-2023) είναι η συναυλία που διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble, η οποία θα δοθεί την Πέμπτη 11 Ιουλίου, στο Εκκλησιαστήριο της αρχαίας Μεσσήνης (τμήμα συγκροτήματος Ασκληπιείου, 3ος αι. π.Χ.).

Το Μέγαρο είχε προγραμματίσει, ήδη για το καλοκαίρι του 2023, μία πρώτη συναυλία που δεν κατέστη τότε δυνατόν να πραγματοποιηθεί.

Ο Πέτρος Θέμελης είχε εστιάσει επί δεκαετίες το ερευνητικό ενδιαφέρον του στην ανάδειξη της πόλης της αρχαίας Μεσσήνης, η οποία αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους ενιαίους αρχαιολογικούς χώρους της Ευρώπης, αν όχι του κόσμου.

petros_themelis_Messene_2.10.131.jpg
Ο αείμνηστος Πέτρος Θέμελης στην αρχαία Μεσσήνη

Όπως γράφει σε σημείωμά του: «Η αρχαία Μεσσήνη, πέρα από τις ποικίλες μορφές, υποστάσεις και λειτουργίες της, αποτελεί αυτή καθεαυτή μια τρισδιάστατη δημιουργία που συνομιλεί με το φυσικό περιβάλλον και το παγκόσμιο κοινό που την επισκέπτεται. Ένα περίοπτο έργο τέχνης, μια εξελισσόμενη δημιουργία που συγκροτείται από τα διάσπαρτα μέλη του, αναδύεται σταδιακά μέσα από βαθιές στρώσεις χωμάτων των σκοτεινών αιώνων, ζει στο παρόν μια δεύτερη ζωή που προοιωνίζεται αιώνια».

-_-.jpg
Το εκκλησιαστήριο

Σε αυτή τη μαγευτική βραδιά στην καρδιά της Πελοποννήσου, το κοινό θα έχει τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσει τέσσερις αριστουργηματικές ορχηστρικές συνθέσεις του Μεγάλου Κάντορα της Λειψίας: τα Κοντσέρτα για βιολί σε λα ελάσσονα, σε μι μείζονα, σε σολ ελάσσονα και σε ρε ελάσσονα. Όλα τα έργα γράφτηκαν από τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ κατά το α΄ μισό του 18ου αιώνα και συνδυάζουν, με αριστοτεχνικό τρόπο, το γερμανικό και το ιταλικό ύφος.

Apollωn Ensemble

KAVAKOS-APOLLN-ENSEMBLE-1.jpg
Apollωn Ensemble

Πρόκειται για το νεοσύστατο σχήμα κορυφαίων Ελλήνων μουσικών της νέας γενιάς, που συγκρότησε ο Λεωνίδας Καβάκος (Noé Inui–βιολί, Αλέξανδρος Σακαρέλλος–βιολί, Ηλίας Λιβιεράτος–βιόλα, Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν–βιολοντσέλο, Μιχάλης Σέμσης–κοντραμπάσο, Ιάσων Μαρμαράς–τσέμπαλο).

Η εμφάνιση τους στο Εκκλησιαστήριο ακολουθεί την εντυπωσιακή εμφάνισή τους στην ιστορική Αίθουσα Musikverein της Βιέννης.

Tα τέσσερα έργα που θα παρουσιαστούν στην αρχαία Μεσσήνη, περιλαμβάνονται στο νέο CD του Λεωνίδα Καβάκου και του Apollωn Ensemble, το οποίο ηχογραφήθηκε στο Μέγαρο τον Σεπτέμβριο του 2023 για την Sony.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φιλοδοξεί η φετινή συναυλία του Λεωνίδα Καβάκου και του Apollωn Ensemble στο Εκκλησιαστήριο να αποτελέσει την έναρξη μιας σειράς εκδηλώσεων του Μεγάρου στην αρχαία Μεσσήνη.

Λεωνίδας Καβάκος

Info

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην αρχαία Μεσσήνη με τον Λεωνίδα Καβάκο

Πέμπτη 11 Ιουλίου, 20:30, Εκκλησιαστήριο αρχαίας Μεσσήνης

Λεωνίδας Καβάκος, βιολί

The Apollωn Ensemble

Έναρξη προπώλησης: Τετάρτη 12 Ιουνίου

Τιμές εισιτηρίων: 20 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι), 35 €, 60 €

Ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις