Σιροπιαστή καρυδόπιτα: Το πιο αγαπημένο γλυκό για το κυριακάτικο τραπέζι
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να κλείσεις το κυριακάτικο τραπέζι, από το πιο αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων, που δεν είναι άλλο από την σιροπιαστή καρυδόπιτα. Μπορεί το φθινόπωρο η αυθεντική καρυδόπιτα, να έχει την τιμητική της λόγω των φρέσκων καρυδιών, τίποτα όμως δεν μας εμποδίζει, να την φτιάχνουμε όλο τον χρόνο και για κάθε περίσταση.
Η συγκεκριμένη παραδοσιακή συνταγή, ακολουθεί τον κανόνα της ίσης ποσότητας. Με βάση δηλαδή τα 10 αυγά, μετράμε για τα στερεά υλικά, 10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, 10 κουταλιές φρυγανιά και 10 κουταλιές καρύδια. Για ευκολία, εδώ οι δοσολογίες είναι σε γραμμάρια.
Παραδοσιακή σιροπιαστή καρυδόπιτα
Υλικά για ένα ταψί 20 * 30 εκ:
- 10 αυγά χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
- 160 γρ ζάχαρη
- 160 γρ φρυγανιά τριμμένη
- 200 γρ καρύδια κοπανισμένα στο γουδί
- 50 γρ ελαιόλαδο
- 2 σφηνάκια κονιάκ
- 1 κ. σ. μπέκιν πάουντερ
- 1 κ. σ. κανέλα
- 1 κ. γ. κοφτό γαρύφαλλο
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- Ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού
Υλικά για το σιρόπι:
- 4 ποτήρια νερού ζάχαρη
- 4 ποτήρια νερό
- 1 φλούδα πορτοκαλιού
- 1 ξύλο κανέλας
Παρασκευή και ψήσιμο:
- Αρχικά, βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και τη φλούδα πορτοκαλιού και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Μετά αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Θέλουμε το κρύο (χλιαρό) σιρόπι να πέσει στη ζεστή καρυδόπιτα
- Ρίχνουμε τα ασπράδια των αυγών στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε στη μεγάλη ταχύτητα, προσθέτοντας σταδιακά τη μισή από την ποσότητα της ζάχαρης. Θέλουμε στο τέλος, να αποκτήσουμε μια παχιά μαρέγκα
- Παράλληλα, σε μια λεκάνη ρίχνουμε τους κρόκους των αυγών, την υπόλοιπη ζάχαρη, το κονιάκ, το ελαιόλαδο και τη φρυγανιά και ανακατεύουμε
- Προσθέτουμε το μπέκιν, την κανέλα σε σκόνη, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε όλα μας τα υλικά
- Μέσα στη λεκάνη προσθέτουμε σταδιακά την παχιά μαρέγκα και με μια σπάτουλα (ή με το χέρι) την ενσωματώνουμε στο μίγμα. Χρειάζονται απαλές και αργές κινήσεις για να μην χαθεί ο αέρας της μαρέγκας. Έτσι θα αποκτήσουμε, ένα αφράτο και βελούδινο μίγμα
- Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο το ταψί μας και ρίχνουμε μέσα το μίγμα της καρυδόπιτας
- Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο που ήδη καίει, για περίπου μισή ώρα με σαράντα λεπτά. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί, βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο γλυκό. Αν βγει καθαρό, τότε η καρυδόπιτα είναι έτοιμη. Αν όχι, ψήνουμε για λίγο ακόμα.
- Μόλις βγάλουμε από τον φούρνο το γλυκό, ρίχνουμε σταδιακά το χλιαρό σιρόπι στην ζεστή καρυδόπιτα και περιμένουμε μέχρι να το απορροφήσει
- Σερβίρουμε με λίγα έξτρα καρύδια ή λίγο ξύσμα πορτοκαλιού