Αναμφίβολα, ο κοκκινιστός κόκορας με χωριάτικες χυλοπίτες στο φούρνο είναι ο νούμερο ένα πρωταγωνιστής στο κυριακάτικο τραπέζι της οικογένειας.

Ένα πιάτο νόστιμο και θρεπτικό που φωνάζει «μαμαδίστικο» από μακριά. Το μοναδικό μυστικό σε αυτή τη συνταγή είναι να διαλέξεις αγνά, παραδοσιακά υλικά και να αφεθείς να μαγειρέψεις με υπομονή και με τον πιο απλό τρόπο που διδάχθηκες στην κουζίνα της γιαγιάς.

Υλικά για τον κόκορα με χυλοπίτες:

  • 1 κόκορα (χωριάτικο) κομμένο σε μερίδες
  • Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές λωρίδες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ελαφρώς πατημένες
  • 3 – 4 ντομάτες κόκκινες και ώριμες, τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
  • 1 ποτήρι (του νερού) ροζέ κρασί
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 4 – 5 μπαχάρια
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Νερό ή ζωμό κοτόπουλο (1 λίτρο, ίσως και λίγο παραπάνω)
  • 500 γρ κοντές χυλοπίτες
  • Τριμμένη γραβιέρα (ή κεφαλοτύρι) για το σερβίρισμα

Μαγείρεμα:

  • Σε μια πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τον κόκορα φροντίζοντας να περαστεί το κρέας από όλες τις μεριές
  • Προς το τέλος του σοταρίσματος προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις πατημένες σκελίδες σκόρδο και την πιπεριά σε λεπτές λωρίδες
  • Αλατίζουμε, πιπερώνουμε και αφήνουμε 2 – 3 λεπτά ακόμη
  • Σβήνουμε με το ροζέ κρασί και περιμένουμε μερικά λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ
  • Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό
  • Προσθέτουμε το μπαχάρι, την κανέλα, το φύλλο δάφνης, αρκετό νερό ή ζωμό από κοτόπουλο (1 λίτρο τουλάχιστον) και κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας. Αφήνουμε για μία ώρα (ανάλογα το κρέας) να σιγοβράσει
  • Όταν το κρέας έχει μαλακώσει το βγάζουμε σε ένα πιάτο και αφήνουμε για λίγο στην άκρη

*Σε αυτό το σημείο καλό είναι να ελέγξουμε για το αλάτι

  • Αδειάζουμε όλη τη σάλτσα σε ένα πυρέξ ή ταψί, προσθέτουμε λίγο νερό (αν χρειάζεται) και αδειάζουμε μέσα στη σάλτσα τις χυλοπίτες. Πάνω στο ζυμαρικό, ακουμπάμε και τις μερίδες του κόκορα
  • Μαγειρεύουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 5 – 10 λεπτά ελέγχοντας τις χυλοπίτες να μην κολλήσουν
  • Σβήνουμε και αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά το πυρέξ μέσα στο φούρνο
  • Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί όσο είναι ακόμα ζεστό το φαγητό γιατί αν κρυώσει πίνει όλη τη σάλτσα και στεγνώνει

Καλή επιτυχία!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις