Για να διατηρήσετε τα χαλιά στο σπίτι σας φρέσκα, καθαρά και σε άριστη κατάσταση, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας. Για παράδειγμα, τυχόν κηλίδες στα χαλιά πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και η ηλεκτρική σκούπα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της οικιακής σας καθαριότητας.

Τα χαλιά μπορούν πραγματικά να αναδείξουν το στυλ του χώρου και τη συνολική διακόσμησή του, αλλά επίσης αποτελούν εστίες σκόνης και βρωμιάς που σίγουρα βάζει σε κίνδυνο την υγιεινή μας. Σύμφωνα με κορυφαίους μικροβιολόγους, οι ίνες χαλιού μπορούν να φιλοξενήσουν εκατομμύρια μικροοργανισμούς, όπως είναι οι σπόροι μούχλας, σωματίδια γύρης και ακάρεα σκόνης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο τακτικός καθαρισμός χαλιών είναι απαραίτητος. Πάμε να δούμε τους 5 τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διατηρήσετε τα χαλιά σας καθαρά όλο το χρόνο:

1. Χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σας σκούπα σε συχνή βάση

Αυτό είναι αρκετά προφανές, αλλά φροντίστε να σκουπίζετε τα χαλιά σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για να μαζέψετε τυχόν βρωμιές, σκόνη και διάφορα θραύσματα. Αυτό θα αποτρέψει τη βρωμιά που μπαίνει βαθιά μέσα στο ύφασμα του χαλιού, η οποία είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί. Αλλά προτού ενεργοποιήσετε την ηλεκτρική σας σκούπα, δώστε στο χαλί ένα κούνημα για να ξεκολλήσετε τυχόν βρωμιές που βρίσκονται παγιδευμένες μέσα στις ίνες, που είναι πιθανόν να παραληφθούν από την απορροφητική λειτουργία της ηλεκτρικής σας σκούπας. Τέλος, μην ξεχνάτε πάντα να σκουπίζετε την κάτω πλευρά του χαλιού - τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

2. Καθαρίστε απευθείας της κηλίδες

Μόλις χυθεί ένα υγρό πάνω στο χαλί σας, προσπαθήστε να το σκουπίσετε άμεσα χρησιμοποιώντας ένα πανί ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν θα διεισδύει στα βαθύτερα νήματα του χαλιού. Βρέξτε ένα λευκό, βαμβακερό πανί και επικεντρωθείτε στην περιοχή της κηλίδας. Προσέξτε όμως να μην την τρίψετε γιατί αυτό μπορεί να βλάψει την εξωτερική επιφάνεια του χαλιού σας. Συνεχίστε να επαναλαμβάνετε τη συγκεκριμένη κίνηση έως ότου απορροφηθεί όλο το υγρό. Μόλις καθαρίσετε το χυμένο υγρό, αφήστε το χαλί να στεγνώσει τελείως πριν το επανατοποθετήσετε στο δάπεδό σας. Αυτό συνήθως διαρκεί περίπου τρεις έως τέσσερις ώρες. Εάν τελικά δεν καταφέρετε να εξαλείψετε το συγκεκριμένο λεκέ, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο καθαρισμός χαλιών από τα ταπητοκαθαριστήρια Εφραίμογλου, σας εγγυάται τον πλήρη καθαρισμό του χαλιού σας, χωρίς να μπείτε σε πολυέξοδες και περιττές δαπάνες.

3. Αφαιρέστε τους λεκέδες

Μερικά χαλιά είναι καλύτερα στην απώθηση των λεκέδων σε σύγκριση με άλλα, ανάλογα με τον τύπο του υφάσματος κατασκευής τους. Οι τεχνητές ίνες είναι οι πιο απωθητικές, ενώ τα χαλιά από νάιλον μπορούν να καθαριστούν με τη χρήση ατμού. Ένα ισομερές μείγμα λευκού ξυδιού, υγρού πλύσης και ζεστού νερού θα πρέπει να απομακρύνει αποτελεσματικά τους περισσότερους σκληρούς λεκέδες όπως είναι ο καφές, το κόκκινο κρασί και η λάσπη. Το καλύτερο που πρέπει να κάνετε με τη λάσπη, ωστόσο, είναι να την αφήσετε να στεγνώσει και στη συνέχεια να την καθαρίσετε με την ηλεκτρική σας σκούπα.

4. Αγοράστε ένα χαλί που πλένεται

Τι πιο εύκολος τρόπος για να διατηρήσετε το χαλί σας πεντακάθαρο, από το να αγοράσετε ένα χαλί το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί στο πλυντήριό σας και να καθαριστεί. Τόσο απλά.

5. Προστατέψτε το από τα κατοικίδιά σας

Μειώστε τη φθορά που προκαλούν τα κατοικίδια ζώα σας στο χαλί σας επιλέγοντας ένα κατάλληλο χαλί για ιδιοκτήτες σκύλων και γάτων. Ίσως θελήσετε να ψάξετε για χαλιά με χαμηλό πέλμα σε σκούρο χρώμα για να κρύψετε τυχόν γρατσουνιές ή πιθανά μασήματα.

Εκτός από αυτές τις πέντε αυτές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε οι ίδιοι, ίσως θα ήταν επιθυμητό να εμπιστευτείτε το χαλί σας σε μια ειδική ταπητουργία καθαρισμού, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για να βελτιώσετε πραγματικά την καθαριότητα και την εμφάνισή του, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται τη διάρκεια ζωής του.