ΜΑΝΗ. Ένα παραδοσιακό μανιάτικο γιλέκο και ζώνη, από το Εθνογραφικό και Λαογραφικό Μουσείο Χρισσού, του Ηλία Δαραδήμου, επέλεξε η Γιάννα Αγγελοπούλου, για τη συμμετοχή της στις επετειακές εκδηλώσεις της 17ης Μαρτίου 1821, στην Αρεόπολη Μάνης, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Συνδυάζοντας παραδοσιακά κομμάτια με σύγχρονα ρούχα, η κυρία Αγγελοπούλου δεν ήθελε απλώς να τιμήσει την περιοχή αλλά έστειλε και το μήνυμα ότι ο λαϊκός πολιτισμός μας παραμένει επίκαιρος, ως στοιχείο της ταυτότητάς μας, και ότι αξίζει να τιμηθεί και να προβληθεί στο πλαίσιο του επετειακού έτους.

Παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι παράδοση και εξέλιξη συμβαδίζουν, Ελλάδα και Ευρώπη συνυπάρχουν και πατρίδα και οικουμενισμό επίσης.

Βέβαια η κ. Αγγελοπούλου γνωρίζει ότι είναι πολύ μικρή η απόσταση που χωρίζει τέτοια ρίσκα από την γελιοποίηση, ωστόσο πρέπει να ομολογήσουμε ότι η τελική εικόνα ήταν θετική. Άλλωστε η κ Αγγελοπούλου δεν κόμισε τίποτα παρα πάνω από αυτό που πρεσβεύει και φροντίζει να το ξεκαθαρίζει και σε ότι αφορά στην επε΄τειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Βέβαια οι μανιάτισσες στο Διρό δεν κατατρόπωσαν τον Ιμπραήμ με τσαντάκια μακιγιάζ αλλά με δρεπάνια ακονισμένα και φυσικά δεν θα ήταν πίσω από τους άνδρες τους αν δεν πίστευαν ότι μία είναι η σημαία, ένας ο σταυρός, μια η πατρίδα και ένας ο Θεός…

Στην Αρεόπολη πραγματοποιήθηκαν στις 17 Μαρτίου 2021, εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα. Από φέτος νέα ήθη εισήγαγε η πρόεδρος της Επιτροπής για θα τα 200 χρόνια από την Επανάσταση τα οποία θα δούμε να αντιγράφονται από του χρόνου.

Ευχόμαστε να μην δικαιωθεί ο αρθρογράφος του notospress.gr Παναγιώτης Τζουνάκος και οι επέτειοι μετατραπούν σε party…