Κάθε γάτα είναι ξεχωριστή και έχει τη δική της προσωπικότητα. Κάποιες είναι πιο εξωστρεφείς, ενώ άλλες πιο ήσυχες.

Τι γίνεται όμως όταν μια πολύ κοινωνική γατούλα ηρεμεί απότομα και προτιμάει την μοναξιά της;

Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και διακριτικούς χειρισμούς. Αυτό δεδομένου πως υπάρχει το ενδεχόμενο η γάτα σας να πάσχει από κατάθλιψη.

Πάντως, αν μάθετε να διαβάζετε σωστά τα σημάδια, θα μπορέσετε να δείτε εάν πρόκειται για μια παροδική θλίψη ή για κάτι πιο σοβαρό.

Από εκεί και πέρα, θα χρειαστεί να κατανοήσετε τις συχνότερες αιτίες που προκαλούν μελαγχολία στις γάτες. Έτσι, θα μπορέσετε να κάνετε τη δικιά σας και πάλι χαρούμενη!

Τα σημάδια που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν

Λένε πως μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Για αυτό, ρίξτε μια ματιά στο βλέμμα της. Αν δεν μπορείτε να το αποκρυπτογραφήσετε, αναζητήστε άλλα πράγματα, όπως εάν:

  • Δεν μιλάει πολύ

Μήπως ακούτε όλο και πιο σπάνια το νιαούρισμα της πλέον; Ή έχει μετατραπεί σε ένα πολύ πιο δυνατό από το συνηθισμένο; Να προσέχετε πάντοτε τυχόν αλλαγές στον τρόπο που επικοινωνεί.

Μην ξεχνάτε ακόμη πως ένα πολύ απαλό πουρπούρισμα δε σημαίνει πάντοτε πως η γάτα σας είναι χαρούμενη. Αντιθέτως, ίσως απλά προσπαθεί να νιώσει καλύτερα ή να σας ενημερώσει πως δεν αισθάνεται και πολύ καλά.

  • Σας το λέει με τη γλώσσα του σώματος!

Μερικές φορές η γλώσσα του σώματος της μπορεί να σας πει πολλά για το πως αισθάνεται. Για την ακρίβεια, οι θέσεις των ματιών, των αυτιών, του τριχώματος ή η γενικότερη στάση της υποδεικνύει πολλά.

Για παράδειγμα, αυτάκια που γέρνουν προς τα πίσω και κολλούν στο πρόσωπο της δεν αποτελούν ένα αισιόδοξο σημάδι. Εάν συνδυάζονται με κρυμμένη ουρίτσα και ακανόνιστο τρίχωμα, ενδέχεται να είναι λυπημένη.

  • Γίνεται επιθετική ή φοβάται από το πουθενά

Σε γενικές γραμμές, οι θλιμμένες γάτες έχουν την τάση να είναι πιο αντιδραστικές. Έτσι, είναι πιθανότερο να τις δείτε να εμφανίζουν επιθετική συμπεριφορά ή να αισθάνονται φόβο.

Παρατηρήστε την συμπεριφορά της αγαπημένης σας φίλης. Εάν προσέξετε πως έχει αλλάξει λιγάκι τελευταία και είναι πολύ ευαίσθητη στα πάντα, ίσως η κατάθλιψη να είναι η βασική αιτία.

  • Παρουσιάζει αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά

Μπορεί να λένε πως οι γάτες έχουν γενικά μια αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι περισσότερες είναι πολύ φιλικές και παιχνιδιάρες με τα μέλη της οικογένειας τους.

Ωστόσο, μια λυπημένη γάτα μπορεί ξαφνικά να χάσει το ενδιαφέρον της για τις αγαπημένες της δραστηριότητες. Αντιθέτως, θα προτιμάει να κρύβεται και να κάθεται μόνη της, παρά μαζί σας.

Σε άλλες περιπτώσεις, ενδέχεται ξαφνικά να μην ξεκολλάει από πάνω σας ή να γίνεται πιο απαιτητική και να μην σας αφήνει σε ησυχία.

  • Κοιμάται όλη την μέρα

Είναι γεγονός πως φυσιολογικά τα οικόσιτα αιλουροειδή κοιμούνται πολλές ώρες μέσα στην ημέρα. Όσα πάσχουν από κατάθλιψη όμως κοιμούνται ακόμη περισσότερο.

Σκεφτείτε επίσης που προτιμάει η δική σας να χουζουρεύει συνήθως. Μήπως άλλαξε μέρος τελευταία; Γιατί κι αυτό μπορεί να σημαίνει πως υπάρχει κάτι βαθύτερο, που καλείστε να διερευνήσετε.

  • Δεν προσέχει τον εαυτό της

Οι γάτες είναι τελειομανείς όσον αφορά τον καθαρισμό της γούνας τους. Για την ακρίβεια, περνούν ατελείωτες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας τους περιποιούμενες το τρίχωμα τους.

Ακόμη περισσότερο, φαίνεται πως αποτελεί ένδειξη κατάθλιψη ή κάποιας ασθένειας, εάν σταματήσουν απότομα να προσέχουν την εξωτερική τους εμφάνιση.

  • Δεν έχει τρελή όρεξη

Δυστυχώς, το τερατάκι της κατάθλιψης που φωλιάζει μέσα σε ένα κατοικίδιο, επηρεάζει μεταξύ άλλων και την όρεξη του για φαγητό. Έτσι, μπορεί να το δείτε να τρώει λιγότερο, ή ακόμη και να εμφανίζει ανορεξία.

Δοκιμάστε να του δώσετε την αγαπημένη του λιχουδιά – ξέρετε, εκείνη που δεν μπορεί να της αντισταθεί με τίποτα! Εάν δεν ενδιαφερθεί καν και γυρίσει αμέσως το κεφάλι του αλλού, μάλλον κάτι τρέχει.

  • Ξεχνάει που είναι το μπάνιο

Από όταν την φέρατε για πρώτη φορά στο σπίτι μέχρι και σήμερα, δεν έχει κάνει ποτέ την ανάγκη της εκτός του δοχείου απορριμμάτων της. Αυτό όμως άλλαξε πια.

Γενικά, εάν λερώνει οτιδήποτε εκτός του δικού της μπάνιου, δεν είναι φυσιολογικό. Η κατάθλιψη, το άγχος και η θλίψη είναι οι κυριότεροι υπαίτιοι.

Μια θλιμμένη γάτα χρησιμοποιεί τη δική της μυρωδιά για να αισθανθεί καλύτερα. Για αυτό, αφήνει μικρή ποσότητα ούρων σε διάφορα μέρη μες το σπίτι.

  • Ξύνεται υπερβολικά

Είναι σχεδόν βέβαιο πως έχετε ήδη εξοπλιστεί ένα ειδικά σχεδιασμένο ονυχοδρόμιο για τη γάτα σας. Έτσι, θα μπορεί να ξύνει άφοβα τα νύχια της, χωρίς να καταστρέφει τους καναπέδες σας.

Ωστόσο, θα πρέπει να θορυβηθείτε, εάν δείτε πως ξύνει έντονα και επίμονα άλλα αντικείμενα. Μπορεί να το κάνει για να αισθανθεί καλύτερα και να μαρκάρει την περιοχή της, αλλά ενδέχεται να μην είναι και πολύ χαρούμενη.

Γιατί μια γάτα εμφανίζει σημάδια κατάθλιψης;

Οι παράγοντες που κρύβονται πίσω από αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση είναι πολλοί: από έναν χαμό μέχρι και τον σωματικό πόνο.

Ειδικότερα, συνηθέστεροι υπαίτιοι είναι οι εξής:

  • Ασθένεια

Οι διάφορες αρρώστιες αρκούν για να προκαλέσουν δυσφορία και πόνο στο κατοικίδιο σας. Με την σειρά του, μπορεί να μην έχει παιχνιδιάρικη διάθεση, αν πονάει όταν κινείται.

Ενδέχεται να αισθάνεται ναυτία, να μην θέλει καθόλου να φάει, να έχει κάποια ορμονική διαταραχή, ή απλώς να έχει χάσει την ενέργεια του εξαιτίας κάποιας ασθένειας.

Περιστάσεις, όπως είναι οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ο διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός, ή κάποιο οδοντικό πρόβλημα δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Επηρεάζουν σημαντικά την ψυχολογία του, πέρα από τη σωματική του κατάσταση.

Για αυτό το λόγο, εάν έχετε την εντύπωση πως το ζωάκι σας είναι άρρωστο, δράστε άμεσα. Κλείστε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρο σας για να εκτιμήσει την κατάσταση του.

  • Τραυματισμός

Διάφοροι μικροτραυματισμοί είναι πιθανό να περιορίσουν την ικανότητα της γάτας από το να κάνει ορισμένα πράγματα. Για παράδειγμα, ίσως τη δείτε απρόθυμη να ασχοληθεί με το αγαπημένο της παιχνίδι.

Εάν χτύπησε κάπου και πονάει, είναι λογικό να μη νιώθει το ίδιο χαρούμενη. Σε πιο ακραία περιστατικά μπορεί να αισθάνεται δυσφορία ακόμη και χρόνια μετά από κάποιο χειρουργείο.

Φροντίστε να ακολουθείτε πάντοτε τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας για την ανακούφιση των όποιων συμπτωμάτων της. Επίσης, μην αμελείτε τις τακτικές επισκέψεις σας στο κτηνιατρείο.

  • Αντιμετωπίζει μία απώλεια

Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι σκληρή για όλους και οι γάτες δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα. Δένονται εξίσου με τους ανθρώπους τους.

Όταν κάποιο μέλος της οικογένειας πεθαίνει ή φεύγει για πάντα από το σπίτι, η γάτα προσπαθεί να διαχειριστεί την απώλεια του. Μπορεί να τη δείτε να πενθεί και τελικά να εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης.

Φυσιολογικά, τα όποια σημάδια θα πρέπει να διαρκέσουν για ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Κατά τη διάρκεια του είναι σημαντικό να σταθείτε κοντά της και να της δείχνετε την αγάπη και την στοργή σας.

Σε περίπτωση που χάσατε κάποιο άλλο κατοικίδιο, σκεφτείτε να υιοθετήσετε ένα νέο. Έτσι, θα της προσφέρετε τη θαλπωρή μίας νέας συντροφιάς.

Προσέξτε μόνο να το φέρετε στο σπίτι την κατάλληλη στιγμή! Εάν είναι πολύ νωρίς και δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος του πένθους, δεν θα βοηθήσετε κανέναν.

Δυστυχώς, το τέρας της κατάθλιψης μπορεί να επηρεάσει μέχρι και στον ψυχισμό των γατιών. Βέβαια, υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις και μπορεί το δικό σας να αισθάνεται απλώς λιγάκι μελαγχολικό.

Σε κάθε περίπτωση, ως υπεύθυνοι κηδεμόνες είναι σημαντικό να έχετε τα μάτια σας ορθάνοιχτα. Πάντοτε να προσέχετε τυχόν σημάδια, που δείχνουν πως η γατούλα σας είναι λιγάκι πεσμένη τελευταία.

Με το που τα αντιληφθείτε, προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Τώρα είναι η στιγμή να της συμπαρασταθείτε και να της δείξετε έμπρακτα πόσο πολύ την αγαπάτε!

Εάν έχετε οποιαδήποτε ακόμη απορία, μη διστάσετε να μας ενημερώσετε!